Blue monday: Joepiemaandag

Door Roseline Kustner
Deel blog:

Deprimaandag, oftewel blue Monday, is de treurigste dag van het jaar. Tenminste, als je de Britse zwabberpsycholoog mag geloven die dit begrip in 2005 bedacht heeft. Hij stelde dat ieder jaar ergens rond het einde van januari de meest deprimerende maandag van het jaar moest vallen. De dagen zijn dan immers nog guur en kort, de nachten koud en lang en de duisternis overheerst. De feestdagen zijn achter de rug, de vakantie lijkt nog mijlenver weg en het is maandag, je wilt je warme bed niet uit maar je moet, en het is nog lang geen weekend. Zoiets.

Deprimerend?

Gelukkig is deze zwartkijkende prutser verguisd voor zijn stomme theorietje. Want of het een deprimerende dag wordt, dat bepaal je wel lekker even zelf! En nou, volgens mij wordt het een topdag komende maandag 20 januari.

Winterzonnewende

De oude Kelten, en andere inheemse oervolkeren van het pre-Christelijke Europese continent, leefden innig met de zon en seizoenen. Hun zonnejaar kende verschillende grote festivals door het jaar heen, die in onze tijd – in een ietsjes aangepaste versie – door velen nog steeds gevierd worden. Rond 21 december vierden zij de Winterzonnewende, een festival ter ere van de terugkeer van het Licht, in het holst van het donker. De Winterzonnewende markeerde het diepste duister van het jaar en kondigde tegelijkertijd de komst van het Licht aan. Het herinnert je eraan dat het diepste duister altijd voorafgaat aan het nieuwe licht.

Imbolc en Maria Lichtmis

Het festival na de Winterwende heet Imbolc en valt op 1 februari. Imbolc, wat zoiets betekent als “in de buik”, is een festival ter ere van de oeroude (Keltische) godin Brigida. (In Christelijke tijden verwerd de godin Brigida tot de heilige Sint Brigida en vierde men op 1 februari Maria Lichtmis, een feest dat tot op de dag van vandaag nog veel elementen heeft van het oude heidense lentefeest.)

Imbolc markeert het aller-aller-allereerste piepjonge begin van de lente. Aan de oppervlakte is de koude, bevroren aarde nog in diepe rust, maar onder de grond beginnen de zaadjes en nieuwe ideeën zich langzaam te roeren. Imbolc is het feest dat de “quickening” aankondigt: de tijd waarin de dagen opeens gestaag langer worden en het licht onze dagen weer vult. Koude, heldere dagen met een flinterdun ijslaagje en een wakkere winterzon. De eerste sneeuwklokjes.

Vooruitzien naar de lente

En wij, de mens, zijn aardewezens. Ook wij rollen nu dus langzaam uit de innerlijke-en-uiterlijke-duisternis en in die overgang naar het nieuwe licht raken we opnieuw geïnspireerd en vervuld met het vermogen om vooruit te zien – naar de nieuwe lente, naar ons persoonlijke nieuwe jaar, naar onze “lichte tijd”.

Laat je dus niet kisten door oenige voorspellingen, maar stem je af op de natuur. Vier, net als de oervolkeren die deze plek ooit bewoonden, de op handen zijnde tijd van vruchtbaarheid, seksualiteit en nieuw leven. Geniet van de eerste lammetjes die al bijna worden geboren en plan alvast je voorjaarsschoonmaak.

Fijne joepiemaandag!

Deel blog:

Reactie plaatsen