• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging vanaf € 35,-
 • Binnen 2 werkdagen bezorgd
 • Vakkundig advies

Burn-out

Door Sophie van Rijn, 7 oktober 2018
Deel blog:

De komende twee weken besteden we in de winkel aandacht aan Tilia Compositum, een van de kruidentincturen van ons eigen merk. De Tilia hebben we ontworpen met de gespannen, overspannen of overprikkelde medemens in ons achterhoofd. Tilia is een rustgevende tinctuur die bestaat uit meerdere planten met allen een rustgevende werking op ons zenuwstelsel. Reden te meer om ook maar weer eens aandacht te schenken aan de klachten waar Tilia voor ingezet kan worden.

Overgevoelig en overprikkeld

Voor wie is de Tilia dan geschikt? Eigenlijk voor iedereen die te maken heeft met spanningsgerelateerde klachten: snel overprikkeld, slecht slapen, gespannen spieren, een onrustig gevoel. Maar ook voor bijvoorbeeld zeer gevoelige mensen (en kinderen) die snel overprikkeld en gespannen raken. Een van de situaties waar de Tilia, meestal tezamen met andere middelen, hulp kan bieden is een burn-out.

Burn-out door langdurige stress

Een burn-out komt steeds vaker voor en steeds meer mensen zijn dan ook op zoek naar een manier om dat ofwel te voorkomen ofwel er doorheen te komen. Burn-out wordt veroorzaakt door langdurige stress. Een klein beetje, kortdurende stress is voor niemand slecht, maar wanneer de stressvolle situatie langer aanhoudt wordt het een ander verhaal. We plegen dan roofbouw op ons lijf op meerdere fronten. Het voert wat ver om in dit blog dieper in te gaan op hetgeen zich op fysiek niveau afspeelt. Dat het uiteindelijk tot uitputting leidt is wel belangrijk om te weten. Je prestaties gaan achteruit. Je kunt de snelheid van het leven niet meer zo goed bijbenen. Je wordt prikkelbaar, vermoeid, passief en neerslachtig. Je laat steken vallen en hebt steeds meer moeite om alle ballen hoog te houden. Kortom, je raakt ietwat overspannen. Wanneer je dan deze signalen negeert en, ondanks de uitputting, toch probeert om door te blijven gaan ligt een burn-out op de loer.

Wanneer spreek je van een burn-out?

Over het algemeen wordt van een burn-out gesproken wanneer iemand langer dan een half jaar overspannen is. Daarbij zijn bepaalde kenmerken typerend voor een burn-out. Denk aan totale, allesoverheersende uitputting, zowel mentaal als fysiek. Je voelt je letterlijk opgebrand. Verder ben je over het algemeen zeer prikkelgevoelig en heb je te maken met slaapklachten en concentratieproblemen.

En dat zijn de milde varianten. Mensen kunnen ook te maken krijgen met allerlei klachten van psychische aard zoals paniekaanvallen en emotionele buien en zelfs depressieve gevoelens. Een en ander heeft voor een groot deel te maken met de uitputting van het hormonale stelsel, dat bij langdurige stress overuren draait en uiteindelijk uit balans en uitgeput raakt. De klachten houden langdurig aan en verbetering is ver te zoeken. De situatie kan uitzichtloos lijken. Dat is het niet hoor, maar daarover later meer.

Wie krijgen het?

Eerst nog even dit: kan het iedereen overkomen? Ja, eigenlijk wel. Natuurlijk is het zo dat we allemaal een bepaalde gevoeligheid op een bepaald gebied hebben. De een heeft sneller darmklachten, de ander eerder longklachten en een derde lijdt sneller aan hoofdpijn of spanningsklachten. Dus ook bij een burn-out geldt dat de een er gevoeliger voor is dan de ander, maar uiteindelijk kunnen we allemaal in een burn-out belanden.

Toch nog even welke mensen over het algemeen meer risico lopen. Om te beginnen zijn het vaak de gevoeligere mensen onder ons. Maar ook de strebers en de perfectionisten. Mensen die moeite hebben om nee te zeggen, niet graag hulp vragen en het moeilijk vinden hun zorgen te delen, lopen iets meer risico. Ook in bepaalde beroepsgroepen komt een het vaker voor. Denk aan bijvoorbeeld het onderwijs of verzorgende beroepen.

Als je een burn-out hebt

Wat te doen als je eenmaal in een heuse burn-out bent beland? Allereerst, niet stressen. Dat heeft je op dit punt gebracht, maar zal je niet helpen om er ook weer uit te komen. Je eraan over geven en op zoek naar professionele hulp is het beste advies dat we je kunnen geven. En daarbij denk ik aan zowel psychische als fysieke ondersteuning.
Een advies op maat kunnen we je vanaf deze plek niet geven. Iedereen is anders, iedere aanleiding is anders, iedere burn-out is anders en daarmee is ook voor iedereen de weg eruit weer anders.

Levensveranderende ervaring

Maar een weg eruit is er zeker. Die weg eruit is vaak, hoe gek het ook klinkt, hetgeen dat het oplopen van een burn-out de moeite waard maakt. De meeste mensen die een burn-out hebben doorleefd, geven achteraf aan dat het het beste is geweest dat hen op dat moment had kunnen overkomen. Vaak is het een levensveranderende ervaring die voor degene die het door heeft gemaakt een waardevolle periode in hun leven markeert.

Tilia Compositum ondersteunt

Zolang je er nog middenin zit is dat moeilijk om te beseffen en kun je wel wat hulp gebruiken om de symptomen wat te verminderen. De Tilia Compositum kan dan een fijne ondersteuning zijn. Waarom dat zo is kunnen we, behalve vertellen dat het bestaat uit rustgevende kruiden, in dit blog helaas niet verder toelichten. Mocht je daar vragen over hebben dan kun je ons altijd bellen of mailen of langslopen in de winkel.

Mocht je meer willen weten over burn-out, je afvragen of jij zelf of iemand in jouw omgeving een burn-out heeft? Op internet is heel veel informatie te vinden en zijn ook tests te doen waaruit je al een en ander op kunt maken. Sla echter ons advies om professionele hulp te zoeken niet in de wind. Uit een burn-out krabbelen is een zware klus die je niet alleen hoeft op te knappen.

Deel blog:

2 reacties

 1. Theo schreef:

  Mag je dit ook gebruiken als je veel verschillende medicijnen gebruikt na een hersenibfarct en in combinatie met reumamedicatie?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Theo,
   Hartelijk dank voor je bericht.
   Graag hoor ik welke medicatie er gebruikt wordt om te kunnen beoordelen of dit gecombineerd kan worden.
   Pamela

Reactie plaatsen