• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Wat zit er achter de geraniums?

Door Pamela van Booren, 8 mei 2019
Deel blog:

Geraniums; de associatie die veel mensen dan gelijk hebben is ‘achter de geraniums zitten als je oud wordt’. Een inactieve levensstijl als gepensioneerde oudere die vooral in het verleden leeft en veel uit het raam koekeloer om te zien of er nog wat spannends op straat gebeurt. Hiermee krijgen geraniums meteen ook een hele oubollige uitstraling.

Geraniums zijn ook niet meer wat ze waren

Het mag duidelijk zijn de geranium niet in de categorie hippe planten valt. Immers, het is de favoriete plant van hoogbejaarde mensen. Of toch niet? De geranium heeft eigenlijk net als de huidige generatie ouderen een behoorlijke ontwikkeling ondergaan. Daarin is een mooie analogie te ontwaren. Zowel de plant als de huidige generatie pensionado’s zijn hipper, mooier en sterker dan ooit.

geraniums

Eetbare geraniums

Geraniums heb je in in vele kleurige soorten. Zo zijn kwekers zijn erin geslaagd om de plant tweekleurig te maken en beter bestand tegen droogte. En wat dacht je van de eetbare geraniumsoorten bestaan? Zo kun je de bloemen en bladeren van de diverse geurgeraniums (Pelargonium graveolens) verwerken in salades, nagerechten en cakes. Ze voegen bijvoorbeeld een munt-, rozen- of kokossmaak toe. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemetjes voor een feestelijke, zomerse garnering. Zorg dan wel dat ze onbespoten zijn.

geraniums

Geraniums met citroen-, rozen-, appel- of mintgeur

Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) bloeien weliswaar nauwelijks, maar de frisse citroengeur houdt wel muggen op afstand.Daarnaast zijn er vele soorten die heerlijke geuren afgeven. De rozengeranium geeft een heerlijke rozengeur, maar wat gedacht bijvoorbeeld van de appelgeur van de appelgeranium met kleine witte en rode bloemen. En is er ook nog chocolate mint (Pelargonium tomentosum), een bijzondere pepermuntgeranium, heeft mooie, iets gekrulde blaadjes met frisse pepermunt-geur en in het midden een grote chocoladebruine vlek.

geraniums

Bloemen tot in het najaar

De geranium is een daarnaast een hele mooie decoratieve plant die zowel staand als hangend in de tuin kan worden gebruikt. Als je hem regelmatig bemest en de oude bloemetjes verwijdert dan kan je er heel lang plezier van beleven tot in het najaar. Een aparte soort geranium is bijvoorbeeld ook de geranium Johnson’s Blue, met prachtige blauw violette bloemen. De geranium is winterhard dus kan in de tuin overwinteren en komt ieder voorjaar weer op.

geraniums

Bestand tegen slakken

Wat verder ook een groot voordeel is van de geranium is dat hij goed tegen slakkenvraat bestand is. Dus als je veel last hebt van die dikke bruine sigaren in je tuin die lekker al je mooie dahlia’s en hosta’s aan het verslinden zijn, dan is de geranium een uitstekende plant die zich hier niks van aantrekt.

geraniums

Geneeskrachtige eigenschappen

De geranium heeft geneeskrachtige eigenschappen. De etherische olie uit de geranium kan bijvoorbeeld helpen bij littekengenezing. Dan hebben we het over de olie uit de Pelargonium graveolens, de meest bekende hiervan is de rozengeranium. De complexiteit van de geraniumolie leidt tot een breed werkingsgebied. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel, schimmeldodend, pijnverdovend, krampstillend, samentrekkend, wondhelend en deodoriserend. De pure etherische olie moet dan wel verdund worden met een basisolie zoals amandelolie (10% etherische olie, 90 % basisolie). Maar ook in een geurbrander heeft hij mooie eigenschappen; hij is kalmerend bij emotionele spanningen en hij houdt muggen op afstand.geraniums

Terug naar de gepensioneerden

Dat de huidige generatie 60-plussers niet van plan is om na hun pensioen achter de geraniums te gaan zitten (hoe mooi ze ook zijn) is duidelijk. Doordat de mens tegenwoordig in een goede gezondheid steeds ouder wordt, creëert dat ook de mogelijkheid om er op latere leeftijd een actieve gezonde, levendige en ondernemende levensstijl op na te houden. Er wordt gereisd, gesport, in het buitenland een nieuw leven begonnen met een eigen Bed & Breakfast, in bridgeclubjes gespeeld en volop uitgegaan.

gereniums

En dan toch met geraniums in de weer?

Maar dan nog steeds is er ook niks mis met wel achter de geraniums zitten. Niet iedere oudere heeft het vermogen om er zo’n actieve levensstijl op na te houden. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zowel met de gezondheid, als met geld, maar ook met simpelweg een rustig leven willen leiden of lekker willen tuinieren. En – niet onbelangrijk – het is aangetoond dat tuinieren een rustgevende invloed op de geest heeft. En als je dan toch in met geraniums bezig bent, kun je maar beter gelijk genieten van alle kleuren en pracht en praal van deze leuke plant.

geraniums

‘Kruip nooit achter een geranium’

Voor wie het interessant vindt om te lezen over de ontwikkeling van de vrouw de afgelopen 100 jaar is er een leuk boekje beschikbaar: Kruip nooit achter een geranium – een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven. Barbara van Beukering (journalist, oud-hoofdredacteur van o.a. Het Parool) gaat in dit boek op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn. Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen 100 jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi oud mens worden?

geraniums

 

Deel blog:

Reactie plaatsen