• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies

“‘Opregte” maagkruiden van Hendrik Beerenburg

Door Pien Rothuizen, 5 december 2016
Deel blog:

Hendrik Beerenburg is al een eeuwigheid niet meer onder ons, maar zijn kruidenbitter is nog steeds bekend en geliefd. Beerenburg is een Nederlandse (zeg maar Amsterdamse) kruidenbitter op basis van jenever. In 1724 begon Hendrik zijn winkeltje aan de Stroomarkt bij de Haarlemmersluis. Hij hield de receptuur strikt geheim. Later werden de kruiden los verkocht, zo ook bij Van der Pigge, zodat iedereen zijn eigen Beerenburg kon brouwen.

De kruidenpakketjes werden erg populair onder schippers vanwege de heilzame werking bij waterzucht, scheurbuik, blauwschuit en andere ellende. Ook Friese en Groningse stokers probeerden het drankje te kopiëren, maar omdat de naam Beerenburg beschermd was, gaven zij hun kruidenbitters een net iets anders gespelde naam zoals Berenburg of Beerenburgh. Schuilt er in jou ook stiekem een brouwer of houd je van hekserijen? Grijp je kans!

Tien jaar geleden stond er elke winter achter in onze winkel steevast een grote weckfles met Beerenburgkruiden te trekken. Na een koude zaterdag luidden we met een Beerenburg het weekeinde in. En wat vooral zo lekker is als je het zelf maakt, is dat je de suiker achterwege kunt laten en daarmee de “opregte” maagkruiden goed kunt proeven.

Gebruiksaanwijzing Beerenburgkruiden

Doe de volledige inhoud van het zakje in een liter alcohol naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld jenever, gin of brandewijn zijn (gin heeft de meest neutrale smaak.) Sluit de fles goed af en zet het op een droge, donkere plek. Bij voorkeur op kamertemperatuur. Laat de inhoud 1 tot zelfs 4 weken, trekken. Schud de fles af en toe om. Hoe langer de kruiden kunnen trekken, hoe bitterder de smaak. Dat is een persoonlijke keuze. Schenk de kruidenbitter over in een andere -brandschone- fles (of meerdere kleinere flesjes) en maak daarbij gebruik van een filter of zeefje. Etiket erop, klaar!

De kruidenbitter is ook leuk om cadeau te geven.

Tip: gebruik dit etiket om op de fles met kruidenbitter te plakken!

Ingrediënten

Beerenburgkruiden: alsem (herba), duizendguldenkruid (herba), hondsdraf (herba), bijvoet (herba), gezegende distel (herba), duizendblad (herba), weegbree (herba), kaasjeskruid (folia), salie (folia), hoefblad (folia), waterdrieblad (folia), kalmoes (radix), heggenrank (radix), gentiaan (radix).

Niet geschikt voor personen onder de 18 jaar vanwege de bepaling in de Drank en Horecawet.

Deel blog:

replies are closed