Kaneel? De Ceylon graag!

Door Pien Rothuizen, 19 december 2017
Deel blog:

… en toen kwam de baal speculaaskruiden binnen naar ons eigen receptuur. Gètver. Wat is hiermee aan de hand? Wat heeft de producent met onze receptuur, met onze speculaaskruiden gedaan? Waar is de zachte zoete geur gebleven? Alle ingrediënten bleken te kloppen, maar er zat een andere kaneel in. Voor dit mengsel was de scherpe kaneel Cassia gebruikt in plaats van de heerlijke zacht zoete Ceylon. Voor iedereen balen: 25 kg retour producent en de klant even zonder onze smakelijke klassieker.

Er is dus een (groot) verschil tussen twee soorten kaneel zowel qua smaak als gezondheid, daar gaan we het dan maar eens over hebben.

Ceylon of Cassia

In den beginnen was er kaneel en ze wordt gemaakt van de binnenbast van de kaneelboom (Cinnamomum). Als je de bast oprolt en droogt krijg je kaneelstokjes. Er zijn zoals ik al eerder noemde twee soorten kaneel Ceylon en Cassia. De ene komt oorspronkelijk uit Sri Lanka (voorheen Ceylon), maar tegenwoordig ook uit Indonesië, India of de Filipijnen. De Cassia-variant komt met name uit China.

Qua uiterlijk zijn de verschillen tussen de twee soorten kaneelstokjes goed zichtbaar. De opgerolde bast van Ceylon is lichtbruin van kleur, het stokje is losmazig (een beetje de structuur van een sigaar), waardoor je het makkelijk kan breken. Het is daardoor ook zeer lekker en goed te gebruiken in kruidentheeën.

Kaneel Ceylon klein
Ceylon

Cassia  is donkerbruin van kleur en heeft een hechte harde structuur.

Kaneel Cassia klein
Cassia

Voor de industrie, zoals de ontbijtkoeken, stroopwafels, pepernoten en stoofpeertjes gebruikt men vooral de voordeligere Cassia. Ook de potjes kaneel in de supermarkt bevatten meestal dit type kaneel. Van het totale kaneelaanbod is slechts  5% Ceylon-kaneel.

De (onge)zondebok is de Cassia

‘De echte’ versus de ‘ongezonde’: Ceylon versus Cassia. Veel van onze aromatische kruiden danken de geur aan de etherische olie die erin zitten. En zo wordt niet voor niets een appeltaart gebakken als je je huis wil verkopen. Ook ik krijg van de lucht makkelijk wat knikkende knietjes, maar of de verkoop daarmee gegarandeerd is….. Afijn, het aroma komt je tegemoet. In kaneel zitten etherische oliën zoals cinnamaldehyde, eugenaol en coumarine. De laatste heet dan de kwaaie pier en dat is relatief in dit verhaal, maar wel iets om te weten.

Coumarine

Coumarine is een stof die van nature in verschillende plantensoorten voorkomt. Het is een gifstof die de plant beschermt en kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Het is bekend dat coumarine bij knaagdieren kan zorgen voor nier-, lever-  en longschade, maar ook voor kanker.

Voor mensen is niet goed bekend tot welke hoeveelheid het lichaam goed in staat is om coumarine af te breken. Dat zal ook individueel bepaald zijn, omdat we afhankelijk zijn van de ontgiftingscapaciteit van onze lever. Overmatig gebruik van Cassia-kaneel kan schadelijk zijn voor de lever. Daarom moeten (ouders van) kinderen en mensen die veel medicijnen gebruiken opletten op de hoeveelheid.

Cassia bevat dus véél meer coumarine dan Ceylon. Cassia bevat ongeveer 1% coumarine en, Ceylon maar 0,0004% dat is 250 keer minder. Als je dagelijks ontbijt met havermout en kaneel, kan het toch verstandig zijn om voor de veiligere variant te gaan.

Goed voor de spijsvertering

Kaneel heeft onafhankelijk van het soort Cassia of Ceylon een gunstige invloed op onze spijsvertering. Gezondheid bevorderende eigenschappen voor de bloedsuikerspiegel, spijsvertering en doorbloeding. Vandaag zag ik een bericht in mijn mailbox: uit onderzoek van het Life Sciences Instituut van de universiteit van Michigan is gebleken dat kaneel effect heeft op onze lipedemetabolisme, het heeft een gunstige invloed op onze vetstofwisseling. Dit komt onze feestelijke gerechten ten goede.

Mijn belangrijkste motivatie om voor Ceylon-kaneel te kiezen zijn de smaak en geur, maar sinds ik weet dat ‘de echte’ gezonder is, koop ik niet meer vrijwillig de andere.

Deel blog:

replies are closed