• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Hoe lang mag je kruiden achterelkaar gebruiken?

Door Roseline Kustner, 13 december 2018
Deel blog:

Kruiden gaan medicinaal op het lichaam inwerken wanneer je ze een bepaalde periode consequent één of een aantal keer per dag inneemt. Net als alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt, worden ook kruiden door je lichaam omgezet en uitgescheiden. Onderweg op hun reis door je lichaam oefenen ze hun heilzame werking uit.

Stopweek

Dat omzetten en uitscheiden gebeurt onder andere in je lever en nieren. Die organen wennen na een tijdje aan kruidenstoffen die consequent voorbij komen. Dat kan een goede reden zijn om na een week of zes tot acht eens een week of twee weken met de kruiden te stoppen. In deze stopweek ontwent je lichaam van de kruiden en kun je evalueren of de goede effecten ervan op je lichaam blijvend zijn: blijf je klachtenvrij of komen de klachten toch weer (een beetje) terug? Afhankelijk daarvan kun je besluiten om de kuur te verlengen of om het recept aan te passen. Wanneer je de kuur besluit te verlengen, blijft de goede werking van de kruiden gewaarborgd door de korte onderbreking.

Echinacea

Sommige kruiden hebben een korte gebruiksduur. Een goed voorbeeld is echinacea. Dit kruid stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen waardoor je immuunsysteem heel actief wordt. Handig als je iets onder de leden hebt waar je snel vanaf wilt. Een korte, stevig gedoseerde kuur werkt dan als een trein. Gebruik deze hoogste dosering echinacea maximaal 10 dagen achter elkaar. Langer gebruik van echinacea – ook in lagere doseringen – is echter af te raden, omdat het je immuunsysteem doorlopend stimuleert. Dit kost je lichaam energie en heeft weinig zin. Het is beter om je energie te investeren in het versterken van de weerstand in je darmen, waardoor je minder vatbaar wordt voor binnendringers.

Afweergeschut

Zie je lichaam als een kasteel: een flinke slotgracht en potdichte ophaalbrug maken je kasteel ondoordringbaar. Komen de vijandige troepen tóch over de muren zetten, dan wil je je soldaten in extreme steroïdenmodus hebben (= hoge dosering echinacea innemen) om die vijand in de pan te hakken. Maar is het een rustige zomerdag, staat de poort open en werken de boeren vredig in het veld, dan is die hyperalerte, brullende meute soldaten nergens voor nodig.

Adaptogene kruiden

Tot slot is er nog een grote groep kruiden die weer veel langer gebruikt mag worden. Dat zijn de zogenaamde adaptogenen. Adaptogenen zijn kruiden die het lichaam helpen om zich aan te passen aan stress en extreme omstandigheden, zowel op fysiek als op mentaal/emotioneel niveau. Ginseng is bijvoorbeeld een bekende adaptogene plant, net als de versterkende paddenstoelen reishi en shiitake.

Ook natuurlijke antidepressiekruiden zoals sint Janskruid vallen onder de adaptogenen. Deze kruiden hebben even de tijd nodig om op je lichaam in te werken. Na gemiddeld een week of twee begint de werking ervan echt in te treden en na een week of vier kun je goed bepalen wat het middel voor je doet. Kruiden uit deze groep worden vaak gebruikt om diepe en langdurige herstelprocessen te begeleiden en kunnen – mits juist gekozen en gedoseerd – maandenlang tot soms zelfs langer dan een jaar achtereen gebruikt worden.

Heb je advies nodig over het gebruik van kruiden? Kom langs in onze winkel of stuur ons een mail of bel ons.

Deel blog:

Reactie plaatsen