Hoe lang mag je kruiden achterelkaar gebruiken?

Door Roseline Kustner
Deel blog:

Kruiden gaan medicinaal op het lichaam inwerken wanneer je ze een bepaalde periode consequent één of een aantal keer per dag inneemt. Net als alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt, worden ook kruiden door je lichaam omgezet en uitgescheiden. Onderweg op hun reis door je lichaam oefenen ze hun heilzame werking uit.

Stopweek

Dat omzetten en uitscheiden gebeurt onder andere in je lever en nieren. Die organen wennen na een tijdje aan kruidenstoffen die consequent voorbij komen. Dat kan een goede reden zijn om na een week of zes tot acht eens een week of twee weken met de kruiden te stoppen. In deze stopweek ontwent je lichaam van de kruiden en kun je evalueren of de goede effecten ervan op je lichaam blijvend zijn: blijf je klachtenvrij of komen de klachten toch weer (een beetje) terug? Afhankelijk daarvan kun je besluiten om de kuur te verlengen of om het recept aan te passen. Wanneer je de kuur besluit te verlengen, blijft de goede werking van de kruiden gewaarborgd door de korte onderbreking.

Echinacea

Sommige kruiden hebben een korte gebruiksduur. Een goed voorbeeld is echinacea. Dit kruid stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen waardoor je immuunsysteem heel actief wordt. Handig als je iets onder de leden hebt waar je snel vanaf wilt. Een korte, stevig gedoseerde kuur werkt dan als een trein. Gebruik deze hoogste dosering echinacea maximaal 10 dagen achter elkaar. Langer gebruik van echinacea – ook in lagere doseringen – is echter af te raden, omdat het je immuunsysteem doorlopend stimuleert. Dit kost je lichaam energie en heeft weinig zin. Het is beter om je energie te investeren in het versterken van de weerstand in je darmen, waardoor je minder vatbaar wordt voor binnendringers.

Afweergeschut

Zie je lichaam als een kasteel: een flinke slotgracht en potdichte ophaalbrug maken je kasteel ondoordringbaar. Komen de vijandige troepen tóch over de muren zetten, dan wil je je soldaten in extreme steroïdenmodus hebben (= hoge dosering echinacea innemen) om die vijand in de pan te hakken. Maar is het een rustige zomerdag, staat de poort open en werken de boeren vredig in het veld, dan is die hyperalerte, brullende meute soldaten nergens voor nodig.

Adaptogene kruiden

Tot slot is er nog een grote groep kruiden die weer veel langer gebruikt mag worden. Dat zijn de zogenaamde adaptogenen. Adaptogenen zijn kruiden die het lichaam helpen om zich aan te passen aan stress en extreme omstandigheden, zowel op fysiek als op mentaal/emotioneel niveau. Ginseng is bijvoorbeeld een bekende adaptogene plant, net als de versterkende paddenstoelen reishi en shiitake.

Ook natuurlijke antidepressiekruiden zoals sint Janskruid vallen onder de adaptogenen. Deze kruiden hebben even de tijd nodig om op je lichaam in te werken. Na gemiddeld een week of twee begint de werking ervan echt in te treden en na een week of vier kun je goed bepalen wat het middel voor je doet. Kruiden uit deze groep worden vaak gebruikt om diepe en langdurige herstelprocessen te begeleiden en kunnen – mits juist gekozen en gedoseerd – maandenlang tot soms zelfs langer dan een jaar achtereen gebruikt worden.

Heb je advies nodig over het gebruik van kruiden? Kom langs in onze winkel of stuur ons een mail of bel ons.

Deel blog:

8 reacties

 1. Annemarieke schreef:

  Hallo,
  Ik heb oreganolie 2 dr. gebruikt voor een candida in de darm, ongeveer 3.5 maand. Ben nu 2 weken hiermee gestopt, heb langzaam afgebouwt. Nu nog een laatste week caprylzuur dan ook stop hiermee.

  Ik heb klachten(terug) die ik mss nu wel ontdek na stoppen oregano?? het wordt voor veel meer dingen gebruikt lees ik.

  Ik heb weer een vol hoofd, hoofdpijn, slijm ophoesten, maagklachten, onrustiger voelen, hartslag is hoger, erg snel moe en laag in energie en ben sneller stijf, heb pijn terug op mijn zwakke plek. Ik merk nu dat ik de afgelopen 2mnd minder moe was me veel energieker voelde en meer aankon, minder stijf, minder hoofdpijn had en mijn maag rustiger was. Het is als een blad aan de boom verandert.

  Moet een lichaam, ook de lever, wennen aan het stoppen met kruidensupplrmenten, ontwennen zeg maar. Dat dit even duurt voor zich het normaliseerd? Hoelamg duurt dit?

  Of kan het zijn dat de oregano mij ondersteunt heeft met deze klachten, dat ik dat nu bij toeval ontdek door te stoppen? En dat ik weer zou moeten starten hiermee?
  Hoelang mag je oregano olie gebruiken….altijd? Of moet je weer een keer stoppen, dan krijg ik mss weer dezelfde klachten terug?

  Annemarieke

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Annemarieke,

   In verband met de privacy en claimswetgeving zal ik je mail beantwoorden via onze info@ box.
   Hartelijke groet
   Pamela

 2. Ilse schreef:

  Goedemiddag allemaal,

  De vraag die ik graag beantwoord zou willen zien is of je maca na je opbouw fase altijd door mag slikken. Of dat je om een bepaalde tijd moet stoppen en zo ja hoelang.

  Er is mij geadviseerd om na een maand een week te stoppen. Ik ben bang dat mijn klachten zoals de opvliegers dan weer terug komen.

  Gezonde groet,
  Ilse Fortuin

 3. Melissa schreef:

  Hallo,

  Ik heb pms/pmdd en ginseng helpt mij enorm. Nu lees ik overal dat na een paar maanden de werking kan verminderen. Mijn klachten kwamen inderdaad terug terwijl ik het dagelijks nog gewoon slik. Er staat dan dat ik ongeveer een week tot twee weken even moet stoppen? Klopt dit? Word het daarna weer beter? Wel komen alle klachten keihard terug in de weken dat ik de pauze in las. Ik hoor graag. Groetjes melissa

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Melissa,
   Hartelijk dank voor je vraag.
   Het beste kan je ons even bellen voor overleg. Want om wetgevingstechnische redenen kunnen we je vraag hier niet beantwoorden.
   Daarnaast kunnen we je in een telefonisch gesprek beter adviseren. Je kan ons op werkdagen bellen tussen 9:45-18:00. 023-5312454.
   We zien graag je telefoontje tegemoet!

 4. Willy schreef:

  Ik gebruik veel kruiden elke dag zoals eigen gemaakte sambal tomaten ketchup zonder suiker Massala olijfolie veel groenten en vis en voor het slapen gaan droomsap maar ik ben de hele dag moei zal dat door de kruiden komen

  Met vriendelijke groet willy

  • Pamela van Booren schreef:

   Hartelijk dank voor je vraag.
   Ik vermoed niet dat dit door de kruiden komt, lijkt me onwaarschijnlijk.
   Helaas kunnen we je vraag niet via mail beantwoorden vanwege wetgeving.
   We willen je vriendelijk verzoeken om ons te bellen tijdens ons gratis telefonisch spreekuur.
   Dat kan op
   Maandag en dinsdag van 15:00-17:00 en vrijdag van 9:30-11:30 Op telefoonnummer 0235312454.
   We zien graag je telefoontje tegemoet! Er zit een opgeleide natuurgeneeskundige voor je klaar!
   Fijn weekend!
   Hartelijke groet – Pamela – Van der Pigge

Reactie plaatsen