• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Winterse gluten- en tarwevrije lekkernijen

Door Pien Rothuizen, 25 november 2016
Deel blog:

Speculaas

Het recept is voor een grote koek op de bakplaat, maar ook geschikt voor speculaasjes. Houd er dan rekening mee dat de baktijd vanwege de dikte korter is. Dat geldt ook als je er kruidnootjes van maakt.

Ingrediënten

  • 125 gram boekweit- , kastanje- of rijstmeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosolie
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepel speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 4 eetlepels haver-, rijst- of amandelmelk

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng meel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom.
  • Smelt de kokosolie en voeg de kokosbloesemsuiker en ‘melk’ toe en meng dit goed. Voeg daarna voorzichtig het meelmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Is je deeg te vochtig voeg dan wat meel toe.
  • Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op ± 175 graden. Druk het speculaasdeeg op de bakplaat uit tot een dikke plak (1.5 cm.).
  • Eventueel geschaafde amandelen er overheen strooien. Bak de speculaas in 20 minuten gaar.

 Wortel-speculaasbroodcake

Dit is een kruising van een cake en een (bananen)brood. Een broodcake dus maar, die je gelijk in de Sinterklaasstemming brengt door de speculaaskruiden. Smullen geblazen!

Ingrediënten

  • 300 gram amandelmeel
  • 300 gram wortel, geraspt
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 flinke el speculaaskruiden
  • 1 tl vanille-extract (Nielsen-Massey)
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • snuf Keltisch zeezout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakeblik in. Tip: leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm, dan komt de broodcake straks gemakkelijk uit de vorm.
  • Doe de bananen, eieren en kokosolie in de keukenmachine en meng tot een gladde massa (de kokosolie hoeft niet gesmolten te zijn).
  • Voeg de vanille extract, sap en rasp van de sinaasappel, speculaaskruiden toe en meng even kort mee.
  • Voeg het amandelmeel, natriumbicarbonaat en Keltisch zeezout toe en meng tot een mooi deeg.
  • Voeg tot slot de geraspte wortel toe en meng even kort totdat alle wortel door het beslag gemengd is.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bak de broodcake in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Laat de broodcake afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tarwevrije speculaasmuffins


Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 75 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille-extract (Nielsen-Massey)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (bakingsoda)
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 2 eieren

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom (speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, natriumbicarbonaat, bakpoeder en speculaaskruiden).
  • Smelt de kokosolie apart.
  • Voeg de kokosolie en het vanille extract toe en roer het door het mengsel.
  • Klop de eieren tot het luchtig is en schep dit dan voorzichtig door het deeg. Meng  voorzichtig maar goed en schep dan het mengsel in muffin bakvormpjes.
  • Zet deze in de oven en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • Laat de muffins afkoelen.
Deel blog:

replies are closed