• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Winterse gluten- en tarwevrije lekkernijen

Door Pien Rothuizen, 25 november 2016
Deel blog:

Speculaas

Dit is het recept voor een grote koek op de bakplaat, maar je kunt er natuurlijk ook speculaasjes mee maken. Houd er dan wel rekening mee dat de baktijd vanwege de dunte van de speculaasjes korter is. Dat geldt ook als je er kruidnootjes van maakt.

Dit heb je nodig

  • 125 gram boekweit-, kastanje- of rijstmeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosolie
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepel speculaaskruiden (wij hebben ze heerlijk geurend op de planken staan!)
  • 1 mespunt zout
  • 4 eetlepels haver-, rijst- of amandelmelk

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng meel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom.
  • Smelt de kokosolie en doe de kokosbloesemsuiker en ‘melk’ erbij en meng dit goed.
  • Voeg daarna voorzichtig het meelmengsel toe en kneed het tot een soepel deeg (is je deeg te vochtig voeg dan wat meel toe).
  • Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op ± 175 graden. Druk het speculaasdeeg op de bakplaat uit tot een dikke plak (1.5 cm).
  • Eventueel geschaafde amandelen eroverheen strooien. Bak de speculaas in 20 minuten gaar.

Wortel-speculaasbroodcake

Dit is een kruising tussen een cake en een (bananen)brood. Een soort broodcake dus die je gelijk in de Sinterklaasstemming brengt door de speculaaskruiden. Smullen geblazen!

Dit heb je nodig

  • 300 gram amandelmeel
  • 300 gram wortel, geraspt
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille-extract (Nielsen-Massey)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • snuf Keltisch zeezout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakeblik in. Tip: leg een bakpapiertje op de bodem van het blik, dan komt de broodcake er straks gemakkelijker uit.
  • Doe de bananen, eieren en kokosolie in de keukenmachine en meng tot een gladde massa (de kokosolie hoeft niet gesmolten te zijn).
  • Voeg het vanille-extract, de speculaaskruiden en het sap en de rasp van de sinaasappel toe en meng even kort mee.
  • Voeg het amandelmeel, het natriumbicarbonaat en het Keltisch zeezout toe en meng tot een mooi deeg.
  • Voeg tot slot de geraspte wortel toe en meng even kort totdat alle wortel door het beslag geroerd is.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bak de broodcake in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Laat de broodcake afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tarwevrije speculaasmuffins

Dit heb je nodig

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 75 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille-extract (Nielsen-Massey)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 2 eieren

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom (speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, natriumbicarbonaat, bakpoeder en speculaaskruiden).
  • Smelt de kokosolie apart.
  • Voeg de kokosolie en het vanille-extract toe en roer het door het mengsel.
  • Klop de eieren tot het luchtig is en schep dit dan voorzichtig door het deeg. Meng voorzichtig maar goed, en schep dan het mengsel in muffinbakvormpjes.
  • Zet deze in de oven en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • Laat de muffins afkoelen.
Deel blog:

replies are closed