Suiker- en glutenvrije wortelcake

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Gaat je ook stralen als weinig moeite wordt beloond met oergeluk voor de smaakpapillen? Voor een lekkere en behoorlijk gezonde wortelcake hoef je echt niet lang in de keuken te staan. Je moet weliswaar alle spullen in huis hebben of zo vrij zijn een variatie op dit thema te maken. Maar goed, als het klaar is heb je een bommetje energie, gezoet met banaan en gedroogde vruchten. Deze suikervrije en glutenvrije wortelcake zit bomvol vezels geleverd door de havermout, zuidvruchten, noten en kokos die erin verwerkt zijn. De zoetkracht zit ‘m in de banaan en zuidvruchten. Als alternatief voor tarwebloem gebruiken we havermout en amandelmeel.

Deze cake is bijna als ontbijt en/of als lunch alternatief te gebruiken!

Ingrediënten

  • 100 g havermout
  • 75 g amandelmeel
  • 25 g geraspte kokos
  • 3 eieren
  • ½ tl zuiveringszout (baking soda)
  • 2 geraspte winterwortel
  • 1 banaan
  • 8 gedroogde geweekte dadels
  • 8 gedroogde geweekte vijgen
  • 8 gedroogde geweekte abrikozen
  • 2 el kokosolie (30 gram)
  • 75 gram gehakte walnoten/pecannoten
  • 2 tl kaneel
  • Optioneel: ½ tl kardemom
  • Optioneel: ½ tl gember
  • Snuf (Himalaya- of Keltisch zee-) zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Vet een cakevorm van ongeveer 25 cm lang in.
  • Snijd de geweekte vruchten in stukjes
  • Meng en kneed alles door elkaar in een ruime kom.
  • Voeg de vulling in je bakvorm.
  • Bak voor ongeveer 50 minuten tot de cake gaar is.

Optioneel: de topping

  • 6 el kokosrasp
  • 1/4 verse biologische citroensap en schilrasp
  • 150 gram biologisch roomkaas of mascarpone
  • 2 el agave siroop of honing

En smullen maar!

Wil je nog meer heerlijke recepten van ons doorkijken? Kijk dan via deze link naar al onze recepten.

Deel blog:

replies are closed