Smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai

Door Pien Rothuizen, 25 januari 2022
Deel blog:

Daar liggen weer een stel bananen op de fruitschaal onaantrekkelijk te zijn. Het waren eerst van die vrolijke gele maar nu zijn het van die bruine koekeloeries. Ik vind die overrijpe bananen niet te eten en toch is er nog een manier waarop ze opeens verrassend lekker vind. Hierbij een recept voor een smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai.

Meestal ga ik impulsief bakken omdat ik het zonde vind om de bananen in de GFT-bak te laten verdwijnen. Dat maakt dat mijn basismeel vaak uit verschillende soorten meel bestaat. Het baksel is nog nooit mislukt en altijd smakelijk. Dus zie je die bruine rakkers op je fruitschaal liggen: Up you gooooo!

bruine bananen

Hakken en prakken

Voor elke banaan die ik prak of pureer, gebruik ik ongeveer 1 ei en 50 gram meligheid.

Dus

  • 4 bananen (in plaats van suiker)
  • 4 eieren
  • 200 gram meligheid en dat kan bestaan uit amandel-, boekweit-, rijst-, kastanje, haver- kokos-, speltmeel of tarwebloem. De laatste twee bevatten gluten. O, ja een beetje kokosrasp erdoorheen is ook lekker.
  • Bonus: ik verrijk het meel vaak met wat noten, soms met cacaonips, maar dat kunnen ook stukjes chocolade zijn.
  • Bonus-bonus: stukjes gewelde dadels of rozijnen (not my piece of cake, maar voor veel anderen geweld(adig) lekker).
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (bakingsoda)

Alles bij de hand

  • Verwarm de (hetelucht-) oven voor op 170 – 180
  • Prak of pureer de bananen
  • Klop de eieren in een kom en meng dit met de gepureerde bananen.
  • Meng in een andere kom de weelderige meligheid, voeg 1 theelepel natriumbicarbonaat (bakingsoda) toe en eventueel de bonus naar keuze.
  • Spatel het meel-deel rustig door het eiermengsel.
  • Gebruik een ingevette cakevorm van 24 cm en bak het bananenbrood in ongeveer 40 minuten gaar. Of als je een bredere platte ovenschaal gebruikt in 30 minuten. Hoe platter de koek hoe sneller gaar. Met een prikker kan je dit controleren in het midden van het baksel. Blijft er niets aan de prikker hangen dan is het bananenbrood klaar.
  • Laat het afkoelen, eet smakelijk!

Als je wat overhoudt kan je je nieuwe vriend in aluminiumfolie een paar dagen buiten de koelkast bewaren.

Deel blog:

Reactie plaatsen