Selenium en paranoten

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. De meesten van ons krijgen niet genoeg selenium binnen, omdat op veel plekken op de aarde nog maar weinig selenium in de grond zit. Verschraling van de voedingsbodem zorgt ervoor dat zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden selenium bevatten. Daarom een kleine lofzang op de paranoot.

Selenium

Selenium is een belangrijk antioxidant in ons lichaam. Het beschermt niet alleen tegen vrije radicaalschade aan onze cellen, maar ook tegen de oxidatie van vetten. Selenium is nodig voor een normale functie van onze schildklier: het enzym dat het inactieve schildklierhormoon T4 omzet in de actieve vorm T3 is afhankelijk van selenium. Bovendien draagt selenium bij aan het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Dit is dan vooral verdienstelijk voor onze opruimingsdienst, de macrofagen (cellen die het vermogen hebben vreemde stoffen, waaronder bacteriën, onschadelijk te maken).

De paranoot bevat ook andere voedingsstoffen zoals goede vetzuren, vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, B-vitaminen, fosfor, magnesium, calcium, ijzer en zink.

Groeigebied

De paranoot groeit vooral in Bolivia, Colombia, Venezuela, Peru, Suriname en Guyana.

Uiteraard kun je dagelijks enkele paranoten eten, maar wij hebben een recept om er een niet te versmaden pesto van te maken.

Pesto van paranoten

Ingrediënten

  • 12 paranoten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 flinke handenvol basilicum
  • 3 dl extra vergine olijfolie
  • 4 eetlepels citroensap
  • zout en peper (om de pesto mee op smaak te brengen)

Bereidingswijze
Pureer alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer. Hoe meer noten, hoe dikker en romiger de pesto wordt. Heb je geen keukenmachine bij de hand, hak de knoflook, basilicum en de paranoten dan met een mes fijn en roer er de olijfolie en citroensap door. Eet smakelijker!

Let op: Paranoten bevatten veel selenium. In principe wordt aangeraden om niet meer dan 5 paranoten per dag te eten. De aanvaardbare veilige bovengrens, waarbij geen risico is te verwachten, is 300 microgram seleen per dag. Bij 5 paranoten (15 gram) per dag blijf je onder deze veilige grens, ook al zijn er geen aanwijzingen voor een seleenvergiftiging bij een handje paranoten (25 gram) per dag.  Want je kan ook teveel selenium binnenkrijgen. Zo’n seleenvergiftiging kan nare gevolgen hebben, zoals onder andere haaruitval, jeuk en huiduitslag.

Voedingswaarde per 100 gram

Hoeveelheid per 
Energie (kcal) 655
Vet 66 g
Verzadigd 15 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 3 mg
Kalium 659 mg
Koolhydraten 12 g
Voedingsvezels 8 g
Suikers 2,3 g
Eiwitten 14 g
Vitamine C 0,7 mg Calcium 160 mg
IJzer 2,4 mg Vitamine D 0 IU
Vitamine B6 0,1 mg Vitamine B12 0 µg
Magnesium 376 mg

 

Wil je meer weten over de waarde van het eten van noten? Lees dan dit blog.

Deel blog:

replies are closed