• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Pompoen bij Pigge – net even anders!

Door Mirjam Maas, 28 september 2016
Deel blog:

We kunnen er nu echt niet meer omheen: het is herfst aan het worden. Overal zijn heerlijke recepten voor pompoensoep te vinden. Maar laten we het bij Pigge weer eens anders doen. Dit is een recept voor een prachtig gekleurde pompoensalade met gerst, een glutenarme (niet glutenvrije!) graansoort met een heerlijke bite. Voor ongeveer 4 porties.

Ingrediënten

  • 200g gerst
  • 1 middelgrote pompoen
  • 1 (biologische) sinaasappel voor de schil en het sap
  • appelazijn (of rode wijn azijn)
  • 1 kleine rode ui
  • een halve krop eikenblad- of botersla
  • olijfolie
  • peterselie
  • munt

Hoe maak je dit?

  1. Gerst moet vrij lang koken. Je kunt de kooktijd verkorten door het de ochtend voordat je het gerecht gaat maken in de week te zetten; zo is de gerst in een half uur koken wel gaar. Anders moet je de aanwijzingen op de verpakking van de gerst volgen, vaak wordt er een uur kooktijd aangegeven. Ik raad aan om de gerst te weken. Sowieso zet je als eerste de gerst op, terwijl je ondertussen de rest van de ingrediënten bereidt.
  2. Verwarm de oven voor op 200 C.
  3. Het slachten der pompoen. Is de pompoen vers? Dan hoef je ‘m niet te schillen. Vind je de schild te dik of minder lekker? Schil en ontpit de pompoen dan met een scherp mes. Snijd de pompoen vervolgens in blokjes van ongeveer één tot anderhalve centimeter.
  4. Rasp ongeveer 1 (kleine) theelepel sinaasappelschil.
  5. Meng de pompoenblokjes met 2 eetlepels olijfolie en de sinaasappelschil.
  6. Doe de pompoenblokjes op een bakplaat of in een ovenschaal en laat ze in ongeveer een half uurtje garen.
  7. Meng, terwijl de gerst kookt en de pompoen in de oven gaart, het sap van een sinaasappel met 2 eetlepels appelazijn en 2 eetlepels olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe.
  8. Snipper de ui en bak deze in klein pannetje met 1 eetlepel olijfolie totdat de ui glazig is.
  9. Was en snijd de sla en doe het in een grote kom. Als de gerst ondertussen gaar is, laat deze dan vast afkoelen in de pan zonder deksel.
  10. Als je verse kruiden gebruikt, pluk en snijd dan een lekkere handvol van de peterselie en munt. Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken. Wij verkopen gedroogde peterselie en kruizemunt. Kruizemunt is, in tegenstelling tot de hele gedroogde bladeren, goed als gedroogd kruid in gerechten te verwerken.
  11. Als de gerst en pompoen gaar zijn, meng je alles door elkaar, ook de dressing!
  12. Klaar! Een heerlijke herfstige lauwwarme maaltijdsalade.
Deel blog:

replies are closed