Oma’s kruidkoek

Door Ariane Droop, 17 december 2013
Deel blog:

Ambachtelijke kruidkoek uit oma’s keuken.

Ingrediënten

150 gram snippers*
300 gram zelfrijzend bakmeel (voeg eventueel een theelepel bakpoeder toe)
250 gram donkere basterdsuiker
3 theelepels kaneel
1 theelepel gemalen kruidnagel
0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
Mespuntje zout
200 ml water
Rasp van een afgeboende (biologische) citroen
Eventueel 50 gram verse gemberwortel

*Snippers kunnen samengesteld zijn uit allerlei gedroogd en fijngesneden fruit, zoals krenten, rozijnen, dadels, bigarreaux, sucade, geconfijte sinaasappelschil, gedroogde abrikozen, pruimen, appel, amarenekersen, gember, geconfijte mango, ananas, papaya, cranberries. Zet de snippers een aantal weken van tevoren in de port of een likeur, en giet het af om er vervolgens mee te bakken.
Je kunt natuurlijk ook een mengsel zonder alcohol maken, dan wordt de koek wat droger.

Bereiding

Doe in een kom het gezeefde meel, de suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zout en water. Meng met de mixer door elkaar tot al het meel is opgenomen. Voeg citroenschil toe en de met bloem bestoven snippers (gember). Roer de snippers door het deeg met een spatel.

Doe de deegmassa in een ingevette, met bloem bestoven bakvorm of in een vorm bekleed met bakpapier. Zet de vorm in de oven op 180 graden en prik na ongeveer een uur in de koek met een breinaald of houten prikker. Als die er schoon en droog uitkomt is de kruidkoek klaar.

Zet de hete vorm ongeveer 10 minuten op een natte doek op een hittebestendige plank en ga daarna pas voorzichtig de koek omdraaien en lossen op een rooster en laten uitdampen en afkoelen.

Is de koek genoeg afgekoeld, pak ‘m dan in aluminiumfolie in. Na een paar dagen begint hij goed op smaak te komen. De koek blijft, mits goed ingepakt, lang goed.

Deel blog:

replies are closed