Nieuwe kersttraditie: vegetarische balkenbrij

Door Pien Rothuizen, 19 december 2018
Deel blog:

Balkenbrij is een kersttraditie vooral in het oosten en zuiden van Nederland. Elke streek heeft weer zijn eigen soort. Van oorsprong gemaakt van slachtafval, tegenwoordig van varkensvlees, spek en lever, maar altijd met (rood) rommelkruid en boekweitmeel. Voor vegetariërs is dit gerecht geen optie.

Om toch met een vegetarische inslag bij de traditie te blijven zijn Theo Kop en Ine Boesten aan het experimenteren geslagen. Deze vegetarische variant mag er wezen en is al sinds 1982 al jaren een beproefd recept. Geniet van het resultaat!

Je hebt nodig

2 ons champignons, plakjes
3/4 blok gerookte tofu, blokjes
2 uien, gesnipperd
1 ½ ons kaas, geraspt
4 ½  a 5 ons boekweitmeel
4 flinke eetlepels rood rommelkruid (bij ons te koop)
flinke scheut olie
½ pakje boter
kruiden: selderie, tijm, lavas
peper, zout
2 bouillonblokjes
1 ons walnoten, stukjes
water, 8 à 9 dl

Hoe je het maakt

 • Neem een ruime bakpan. Doe uien, champignons en tofu in de verwarmde olie en boter. Doe noten, rommelkruid en kruiden erbij. Bak dit alles lichtbruin.
 • Breng ondertussen in een grote pan het water aan de kook met bouillonblokjes, zout en peper. Roeren en koken. Dan de kaas erbij tot die gesmolten is. Roer beide mengsels door elkaar.
 • Als het licht kookt al roerend het boekweitmeel erbij doen. Doe halverweg het proces het vuur uit. Meel blijven toevoegen en heel goed blijven roeren tot het zo dik is dat de lepel bijna breekt.
 • Bestrooi 2 cakevormen met boekweitmeel en doe de massa in de vormen. Druk goed aan met een lepel zodat de lucht eruit is.
 • Laat afkoelen en stort op een plank.
 • Bewaar onafgedekt in de koelkast. Blijft zeker 5 dagen heerlijk.
 • Snijd steeds dunne plakjes en bak knapperig in boter of rijstolie voor op brood.
 • Even met de zout- en pepermolen erover.

Lekker met cranberrycompote.

Deel blog:

Eén reactie

 1. B. Kop schreef:

  We hebben die van Theo en Ine al vaak gegeten. Wij maken zelf de vleesvariant, maar deze is ook bijzonder lekker. Een aanrader!!!

Reactie plaatsen