• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Kerstmarkt 2015: de recepten!

Door Roseline Kustner, 17 december 2015
Deel blog:

De kerstmarkt afgelopen weekend was weer een fantastisch succes! Een bruisend weekend vol lichtjes, warmte en gezelligheid. Wij schonken onze klassieke kerstthee en genoten van de drukte. Onze collega’s Pien, Pamela, Astrid, Pascalle, Mirjam en Stephanie waren bovendien stevig in de pollepel geklommen en hadden ont-zet-tend lekkere baksels gemaakt om uit te delen op de kerstmarkt. En die vielen bijzonder bij jullie in de smaak! Geen wonder dus, dat wij sindsdien worden bestookt met aanvragen voor de recepten van hun verrukkelijke creaties. En die delen we natuurlijk heel graag met je!

De recepten die we voor deze verrukkelijke én verantwoorde baksels hebben gebruikt, zijn afkomstig van het blog van Dayenne. Bedankt Dayenne! Het was een daverend succes!

Appel-speculaascake

Lekkere winterse cake voor bij de thee.

Ingrediënten
•    100 g  boekweitmeel, kastanje- of speltmeel
•    100 g amandelmeel
•    2 appels (goudrenetten)
•    125 g kokosolie, gesmolten
•    100 g + 1 tl kokosbloesemsuiker
•    2 eieren
•    2 handjes rozijnen
•    90 ml amandelmelk
•    1 tl wijnsteenbakpoeder
•    1 el speculaaskruiden
•    rasp van de schil van een halve biologische sinaasappel
•    snuf Keltisch zeezout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij een appel in kleine blokjes en de ander in vier parten. Klop de kokosolie, kokosbloesemsuiker en eieren in 1 à 2 minuten romig. Voeg het meel, amandelmelk, sinaasappelrasp, bakpoeder, speculaaskruiden en Keltisch zeezout toe en meng tot een mooi beslag. Roer tot slot de kleine blokjes appel en rozijnen door het beslag (de vier appelparten dus niet!). Schep het beslag in de cakevorm. Snij de vier appelparten nu in schijfjes en steek deze in het beslag in de cakevorm, tijdens het bakken worden ze omringd door de cake. Besprenkel de appelschijfjes met 1 tl kokosbloesemsuiker. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Tip: Maak de cake ook eens met peren. Of voeg wat (wal)noten toe.

Bananenbrood met bosbessen

Dit bananenbrood is werkelijk om je vingers bij af te likken! Het is een verrukkelijk kleffe cake die je echt een keer moet proberen, wat ons betreft.

Ingrediënten
•    250 gr boekweitmeel
•    2 tl wijnsteenbakpoeder
•    2 tl kaneel
•    100 gr suikervrije appelmoes
•    2 eieren
•    125 ml schapen- of geitenyoghurt
•    3 grote bananen, geprakt
•    250 gr bosbessen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in. Meng in een kom de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel). Klop in een andere kom de natte ingrediënten luchtig (appelmoes, eieren, kwark, bananen). Vervolgens de twee mengels samenvoegen en goed doorroeren. Voeg als het goed gemengd is de bosbessen toe en roer nog even kort. Schep het mengsel in de cakevorm. Bak in 50 á 60 minuten gaar. Laat na het bakken nog een half uur afkoelen voordat je de cake aansnijdt. Eet smakelijk!

Chocolade bananenbrood

Dit bananenbrood is meer een echt goede chocoladecake dan een bananenbrood. Want ondanks dat er wel 4 bananen in zitten, smaakt deze cake helemaal niet zo naar banaan maar des te meer naar chocola! Mmmmm…..

Ingrediënten
•    60 g amandelmeel
•    60 g kokosmeel
•    60 ml kokosolie
•    4 bananen
•    4 eieren
•    100 ml amandelmelk
•    1 tl baking soda
•    1 tl citroensap
•    1 tl vanille-extract
•    4 el cacaopoeder
•    snuf Keltisch zeezout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 en vet een cakeblik in(tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt het bananenbrood gemakkelijk uit de vorm). Meng de bananen, eieren, amandelmelk, kokosolie, vanille-extract en citroensap in een keukenmachine tot een egale massa. Voeg het kokosmeel, amandelmeel, baking soda, cacaopoeder en zout toe en mix tot glad beslag. Giet het beslag in de cakevorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. Laat even afkoelen voor het serveren. Eet smakelijk!

Havermoutkoeken

Gezonde koekjes, bomvol vezels, perfect als verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten (8 koeken)
•    125 gr havermout
•    1 banaan
•    klein handje (wal)noten
•    klein handje rozijntjes, ongezwaveld en ongezoet
•    1/2 tl wijnsteenbakpoeder
•    1 tl kaneel
•    25 gr kokosbloesemsuiker
•    25 gr kokosolie

Zo maak je het (10 min + 25 min baktijd)
Meng alle ingrediënten door elkaar in de keukenmachine totdat je een smeuïge deegbal hebt. Tip: voeg de rozijnen en walnoten als laatste toe, dan blijven ze lekker grof. Heb je geen keukenmachine, met de hand mengen kan ook (prak dan wel eerst de bananen even fijn). Het is een vrij plakkerig deeg, dus het is handig als je het deeg een half uurtje laat rusten in de koelkast, dan wordt het minder plakkerig. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Je kunt nu twee dingen doen: voor mooie ronde koeken rol je het deeg uit en steekt er vervolgens met een uitsteekring rondjes uit. Voor ‘rustieke’ koeken vorm je balletjes van het deeg en drukt deze vervolgens plat op de bakplaat (bekleed met bakpapier). Bak de koekjes in ongeveer 20 min goudbruin. Wil je de koekjes knapperig, draai ze dan om en laat ze nog 5 minuurtjes bakken. Eet smakelijk!

De bakpoeders, kokosbloesemsuiker, kokosolie, kruiden, specerijen en het Keltische zeezout in deze recepten zijn uiteraard bij ons verkrijgbaar! Kom gezellig langs in de winkel!

Deel blog:

replies are closed