Histamine-arme salade met kip en zoete aardappelen

Door Pamela van Booren
Deel blog:

Er is een relatie tussen voeding en histamine.

In onze voeding zitten histaminevrijmakers en de voeding kan zelf histamine bevatten. Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf geen histamine bevatten, maar die wel de afgifte van histamine uit de mestcellen stimuleren.

Histaminerijke voeding bevat, zoals het woord al aangeeft, van zichzelf veel histamine dat via de spijsvertering aan het lichaam wordt afgegeven. Als je de aanwezigheid van histamine in je lichaam wilt beperken, bijvoorbeeld omdat je hooikoorts hebt, is het dus handig om rekening te houden met de voeding die je eet. Om je op weg te helpen een voorbeeld van een overheerlijk histamine-arm recept.

Salade met kip, zoete aardappel, sperziebonen, rode ui, sla


Wat je nodig hebt (voor 4 personen)

Bereidingstijd: 30-40 minuten

  • 300-350 gram gesneden biologische kipfilet
  • 400 gram gesneden zoete aardappelen
  • 2 gesneden rode uien
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram ijsbergsla
  • 2 eetlepels boekweitmeel
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 20 gram vloeibare honing
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 120 gram zwarte olijven zonder pit in plakjes

Hoe je het maakt

  • Maak de sperziebonen schoon en dop ze. Kook ze gaar in ongeveer 4 à 5 minuten met een beetje zout. Giet ze af zodat ze niet doorgaren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Boen de aardappelen schoon en snijd de ongeschild in parten van ongeveer anderhalf tot 2 centimeter dik.
  • Snijd de rode uien in parten en verdeel ze samen met de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er 2 eetlepels olijfolie overheen, bestrooi met zout en peper en rooster het ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Keer na 10 minuten de aardappelen en uien even om met een vork.
  • Maak de sperziebonen schoon en dop ze. Kook ze gaar in ongeveer 4 à 5 minuten met een beetje zout. Giet ze af zodat ze niet doorgaren.
  • Paneren zonder gist en ei: maak hiervoor een papje van 2 eetlepels bloem + 2 eetlepels boekweitmeel + 1,5 dl water.
  • Dep de kipfilet droog. Snijd in dunne repen. Kruid met peper en zout. Haal het vlees door het papje, laat even uitlekken en haal het dan door het paneermeel. Bak krokant in ongeveer 8 minuten in voldoende olijfolie. Keer halverwege om.
  • Maak de dressing met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, de Italiaanse kruiden, de honing, zout en peper.
  • Doe de ijsbergsla in een kom en voeg alle bereide ingrediënten toe.

Eet smakelijk!

Voor iedereen met hooikoorts: in dit blog vind je meer wetenswaardigheden over de relatie tussen hooikoorts en voeding.

Deel blog:

Reactie plaatsen