• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Het recept voor gezonde oliebollen

Door Sophie van Rijn, 21 december 2017
Deel blog:

Gezonde oliebollen? Bestaat dat? Eerlijk gezegd is dat een klein beetje onmogelijk, maar ik ben wel op zoek gegaan naar wat daar dan het dichtstbij komt en heb toch een paar oplossingen gevonden. Zo heb ik ontdekt dat je oliebollen in de oven kan bakken in plaats van in de frituurpan. Scheelt toch weer een flinke hap vet. Er is zelfs en bekend merk voor bakproducten dat een oviebol heeft ontwikkeld. Zo uit een pakje! Een kind kan de was doen.

Nu zijn wij van Pigge natuurlijk geen fan van voorverpakte voeding dus heb ik wel wat verder gekeken. En heb ik zelfs een glutenvrije variant gevonden voor de mensen die gedwongen zijn zich ook met Oud en Nieuw aan hun dieet te houden. Ook de suiker blijkt veel minder en ook in minder slechte vormen te kunnen.

Het blijft natuurlijk een minder gezonde snack dan een stengel bleekselderij in een hummusdip, maar voor wie het jaar niet wil uitluiden zonder de traditionele oliebol en toch gezond en op gewicht wil blijven, zijn er dus toch nog oplossingen. Hierbij het recept dat er voor mij het meest uitsprong.

Oliebollen uit de oven

Ingrediënten

  • 200 g glutenvrij havermeel
  • 150 g kwark
  • 50 g krenten
  • 4 el kokosmeel
  • 8 g gist
  • 2 tl zeezout
  • 4 eieren
  • 20 g kokosbloesemsuiker
  • 1 el kokosolie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Wel de krenten tien minuten in warm water en laat ondertussen de kokosolie smelten in een pannetje op laag vuur.
3. Meng de kwark, het kokosmeel, de eieren en het gist door elkaar. Voeg daarna het havermeel en de krenten toe. Mix het geheel.
4. Gebruik twee lepels om bollen van het beslag te maken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Bak de oliebollen ongeveer een half uur tot ze goudbruin zijn.
6. Bestrooi de oliebollen met kokosbloemsuiker voor een zoete bite.

Of wil je toch liever frituren?
Dan hier een recept om te frituren in kokosolie. Het is een grappig recept met bier, maar dat kun je ook vervangen.

Ingrediënten

  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml bier (bier zorgt voor de typische oliebollensmaak, maar je kunt dit eventueel ook vervangen met extra amandelmelk of rijstmelk)
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 15 gram verse gist
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 1 appel
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 of 75 gram rozijnen en/of cranberry’s

Bereidingswijze

1. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
2. Meng het speltmeel, de kaneel en het zout in een kom.
3. Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen. Haal de amandelmelk van het vuur zodra de honing goed gemengd is (de melk mag niet gaan koken!). Voeg vervolgens het bier (of meer melk) en het citroensap aan het mengsel toe.
4. Verbrokkel de gist en doe deze in de kom bij het speltmeel.
5. Neem het amandelmelkmengsel uit het pannetje en kneed deze, samen met het speltmeel uit de kom, tot deeg. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd en vloeibaar is. Roer tot slot de overige ingrediënten door het beslag heen.
6. Maak een theedoek nat, dek de kom hiermee af en laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur op een warme plek rijzen (bijvoorbeeld bij de verwarming).
7. Tijd om de oliebollen te bakken! Warm je frituurpan op tot 175 graden. Voor het meest gezonde resultaat gebruik je geen frituurvet, maar kokosolie. Heb je geen frituurpan? Doe de olie dan in een grote pan en warm deze op het vuur op. Je bakt de oliebollen per drie: je doet drie bollen beslag in de frituurpan of pan en je draait ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben ze vijf tot zes minuten nodig om even af te koelen.

Bon appétit en een fijne jaarwisseling!

Deel blog:

replies are closed