• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Get (para)nuts

Door Pien Rothuizen, 13 mei 2016
Deel blog:

Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. De meesten van ons krijgen niet genoeg selenium binnen, omdat op veel plekken op de aarde nog maar weinig selenium in de grond zit. Verschraling van de voedingsbodem zorgt ervoor dat zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden selenium bevatten. Daarom een kleine lofzang op de paranoot.

Selenium

Selenium is een belangrijk antioxidant in ons lichaam. Het beschermt niet alleen tegen vrije radicaalschade aan onze cellen, maar ook tegen de oxidatie van vetten. Selenium is nodig voor een normale functie van onze schildklier: het enzym dat het inactieve schildklierhormoon T4 omzet in de actieve vorm T3 is afhankelijk van selenium. Bovendien draagt selenium bij aan het in stand houden van een gezond immuunsysteem en is dan vooral verdienstelijk voor onze opruimingsdienst, de macrofagen (cellen die het vermogen hebben vreemde stoffen, waaronder bacteriën, onschadelijk te maken).

De paranoot bevat ook andere voedingsstoffen zoals goede vetzuren, vezels en vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, B-vitaminen, fosfor, magnesium, calcium, ijzer en zink.

Uiteraard kun je dagelijks enkele paranoten eten, maar wij hebben een recept om er een niet te versmaden pesto van te maken.

Paranotenpesto

Ingrediënten

  • 12 paranoten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 flinke handenvol basilicum
  • 3 dl extra vergine olijfolie
  • 4 eetl. citroensap
  • Op smaak brengen met zout en peper

Bereidingswijze
Pureer alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer. Hoe meer noten, hoe dikker en romiger de pesto wordt. Heb je geen keukenmachine bij de hand, hak de knoflook, basilicum en de paranoten met een mes fijn en roer de olijfolie en de citroensap er door. Eet smakelijker!

Deel blog:

replies are closed