• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Hoe maak je lekkere vegetarische falafelballetjes die niet uit elkaar vallen?

Door Pamela van Booren, 20 december 2017
Deel blog:

Falafelballetjes, een heerlijk vegetarisch gerecht dat ook bij kinderen favoriet is.

Ik maakte het graag, alleen heb ik de nodige frustraties gehad om balletjes te maken die niet uit elkaar vallen in de pan. Maar na enige misbaksels heb ik nu een hele lekkere en stevige variant bedacht. De benodigde ingrediënten zijn misschien wat anders dan je gewend bent, maar ze zijn zo opgeschreven, omdat het de beste ingrediënten zijn om te gebruiken. Bijvoorbeeld bakken in zonnebloemolie is niet goed voor de vetbalans in je lichaam net zoals mayonaise op basis van zonnebloemolie. Zie onze blog over een betere werking van visolie. Vandaar dat ik met kokosolie bak en mayonaise op basis van olijfolie gebruik.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 glazen potten met kikkererwten à 570 gram
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen curcuma
  • ½ eetlepel gemalen koriander
  • een uitgeperste citroen ( als je hem in vieren snijd kan je hem met je hand uitpersen)
  • een bosje koriander
  • om in te bakken: extra vierge kokosolie, let op, je hebt best wel wat olie nodig in de pan, want de balletjes zuigen de olie op

Wat je verder nodig hebt voor de broodjes

  • volkoren pitabroodjes (minimaal 2 per persoon)
  • smaakvolle tomaten 3 stuks
  • een rijpe avocado
  • een komkommer in plakjes
  • gemengde slablaadjes
  • en zo kun je nog veel bedenken om erbij te doen, denk aan gesneden groene pepers uit een pot, witte kool fijngesneden, wortel fijngesneden, etc.

Als sausjes erbij kun je denken aan

  • knoflooksaus
  • muntsaus

Hiervoor heb je nodig

  • een tinnetje zure room
  • mayonaise op olijfolie basis
  • 2 teentjes uitgeperste knoflook
  • zout en peper en een theelepeltje kokosbloesemsuiker
  • qua keukenapparatuur kun je het beste een staafmixer gebruiken, want met een vork ben je erg lang bezig
  • verder een broodrooster en 2 koekenpannen en een bak om de kikkererwten in te pureren

Waar kun je de ingrediënten krijgen?

Van der Pigge verkoopt heerlijke specerijen, zoals in dit recept koriander, curcuma, komijn. Wij verkopen ook kokosolie en kokosbloesemsuiker.

Bij de Marokkaanse supermarkt kun je vaak volkoren pitabroodjes kopen. Deze zijn voor onze gezondheid beter dan witte broodjes. Er zitten meer vezels in wat goed is voor de spijsvertering en de suikerspiegel. Zij verkopen ook voor weinig een bosje korianderblaadjes en muntblaadjes.

Ook kun je hier de glazen potten kikkererwten krijgen. Glas is beter dan blik, want vaak zit er aan de binnenkant van blikjes een plastic laagje en dan lekken er schadelijke stoffen uit dit plastic in de kikkererwten. Plastic bevat bisfenol A en dat werkt als een hormoonachtige stof in het lichaam. Sommige supermarkten hebben ook glazen potten met peulvruchten.

Hoe maak je alles klaar?

Voor je eigen rust tijdens het koken kun je het beste alle rauwkost snijden voordat je begint met het bakken van de balletjes. Denk eraan dat het in het broodje moet dus dat je redelijk dunne plakjes snijdt. Dit kun je dan alvast in leuke schaaltjes of een tapasschaal op tafel zetten.

Je kunt ook alvast de sausjes klaarmaken

 

Muntsaus

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels zure room
  • munt gesneden in dunne reepjes
  • snuf zout en peper en een theelepeltje kokosbloesemsuiker

Knoflooksaus

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • snuf zout en peper en een theelepeltje kokosbloesemsuiker

Dan natuurlijk het belangrijkste, de kikkererwtballetjes

Laat de kikkererwten goed uitlekken in een zeef, dep ze eventueel een beetje droog. Doe ze in een grote kom, strooi de kruiden (komijn, koriander, curcuma) erover heen, snijd de korianderblaadjes een beetje fijn en doe ze erbij. Doe een eetlepel bloem erbij. Dit is heel belangrijk, anders vallen ze weer uit elkaar in de pan als je ze bakt. Doe het  citroensap erbij. Zet de staafmixer erop en pureren maar.

Even goed tussendoor mengen met een lepel, want er zitten altijd ergens nog wel een paar hele kikkererwten bij. Als alles goed gepureerd en gemengd is, kun je er met je handen kleine balletjes van draaien van 1,5 tot 2 cm. Je kunt ze een beetje plat maken, is makkelijker met bakken. Mochten ze toch iets te veel aan je handen plakken, maak dan je handen licht vochtig onder de kraan.

Verwarm een koekenpan met 2 flinke eetlepels kokosolie. Als de olie warm is kun je balletjes gaan bakken. Ik gebruik vaak 2 koekenpannen vanwege de ruimte: dan kun je ze makkelijker draaien. Ze moeten ongeveer 10 minuten bakken. In het begin kan je ze 1 a 2 minuten even een kant laten bakken en dan omdraaien voorzichtig met 2 eetlepels. Regelmatig draaien. Ook weer niet te veel, want ze blijven vooral in het begin wel wat kwetsbaar. Ondertussen kun je in een broodrooster de pita’s opwarmen. Vaak de volle stand.

Als alles klaar is, dan kun je de balletjes op tafel zetten met alle andere hapjes en lekker broodjes gaan beleggen naar keuze.

Als je balletjes overhoudt, zijn ze de volgende dag ook lekker om mee te nemen of om thuis op te eten voor de lunch.

Eet smakelijk!

Deel blog:

replies are closed