Webwinkel

De allerlekkerste speculaasrecepten

Geen sinterklaastijd zonder speculaas. Wij kunnen in de maanden november en december in elk geval niet zonder. De naam speculaas komt van het woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. Het verwijst naar de welbekende uitgesneden houten vormen die vooral vroeger veel werden gebruikt. Verse speculaas is het lekkerst en is heel gemakkelijk zelf te maken. We geven je de allerlekkerste speculaasrecepten.

Ouderwetse speculaasbrokken

Hiervoor heb je nodig:

  • 150 gram koude boter, in blokjes
  • 125 gram lichte of bruine basterdsuiker
  • 3 gram (1 afgestreken theelepel) zout
  • 20 gram (2 volle eetlepels) speculaaskruiden
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1 eetlepel melk of karnemelk of yoghurt
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • bakplaat, bekleed met bakpapier

Wrijf met de handen boter, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Meng het bakmeel en de (karne-)melk of yoghurt erdoor en kneed het tot een soepel deeg. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175°C. Druk het speculaasdeeg op de bakplaat uit tot een dikke plak (1,5 cm). Strooi er eventueel geschaafde amandelen overheen. Bak de speculaas in 20 minuten gaar.

Eet je geen gluten? Probeer dan ons recept voor glutenvrije speculaas.

Allerlekkerste speculaasrecepten: Appeltaart met een speculaasdeegbodem

Voor het deeg heb je nodig:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 175 gram koude boter, in blokjes
  • 125 gram suiker
  • 20 gram (2 volle eetlepels) speculaaskruiden
  • ½  theelepel zout
  • springvorm 24 cm

Voor het appelmengsel:

  • 2 kg. appels bijv. Elstar, Jonagold, Goudreinette
  • 50 gram suiker
  • 50 gram gewelde rozijnen
  • 6 gram (2 volle theelepels) kaneel

Verwarm de oven voor tot 175˚C. Vet de springvorm in. Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de koude boter in stukjes, het losgeklopte ei, de speculaaskruiden en zout in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Gebruik ¾ van het deeg om de bodem en de rand van de springvorm te bekleden.

Schil de appels, snijd ze in stukjes en meng deze met suiker, rozijnen en kaneel. Het appelmengsel in de beklede vorm doen. Het overige deeg plat uitrollen en in lange slierten snijden. Ruitvormig over het appelmengsel leggen. De bovenkant eventueel. met een losgeklopt ei of koffiemelk bestrijken. Bak de taart ongeveer 75 minuten in het midden van de oven.

Speculaasparfait

Dessert voor 6 personen

Hiervoor heb je nodig:

  • 3 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 1 borrelglas amandelextract (Nielsen-Massey) of amandellikeur
  • 1,5 dl melk
  • 3 gram (1 volle theelepel) speculaaskruiden
  • 6 (amandel)speculaasjes
  • 2 dl slagroom
  • een cakevorm met een inhoud van 1 liter

Klop de eidooiers, suiker en likeur in een kom licht en luchtig. Dat duurt ± 5 minuten. Laat intussen de melk en speculaaskruiden trekken. Klop de kokende melk geleidelijk door het dooiermengsel. Doe alles terug in de pan en breng het goed roerend tot net tegen de kook. Let op: niet koken anders gaan de eidooiers stollen! Zet de pan in een laagje koud water, af en toe roeren en ‘de vla’ laten afkoelen.

Verkruimel de speculaas grof. Bekleed de vorm met een gladde folie. Klop de slagroom stijf en spatel dit door de afgekoelde vla. Schep de speculaaskruimels door het mengsel en doe het in de vorm. Zet goed afgedekt in diepvries. Dit dessert kan ruim van tevoren worden klaargemaakt.

Afwerken: zet de parfait ± 20 min. voor het serveren van de diepvries in de koelkast. Stort uit de vorm en snijd in plakken. Verdeel over bordjes en garneer bijvoorbeeld met een toef slagroom.

Amandelspijs

Ook zelf amandelspijs maken is verrassend eenvoudig! Om gevulde speculaas te maken (of een paasstol, kerststol of gevulde boterkoek) heb je ongeveer 200 gram amandelspijs nodig. Je kunt gerust wat meer in één keer maken: de smaak ontwikkelt zich naarmate je de spijs langer laat ‘rijpen’.

Hiervoor heb je nodig:

  • 100 gram gepelde amandelen of amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • citroensap
  • amandelextract (Nielsen-Massey) of amandellikeur
  • 1 losgeklopt ei
  • keukenmachine of vijzel

Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of gebruik amandelmeel, dit is verreweg de gemakkelijkste methode. Voeg suiker toe en mix goed. Voeg het ei, een scheutje amandelextract of amaretto en een scheutje citroensap toe. Goed mengen. Als je de spijs nog niet meteen wilt gebruiken laat je het ei eerst achterwege. De smaak ontwikkelt zich als je de spijs een tijd laat rijpen in de koelkast in folie enkele dagen.

Marsepein

Ook marsepein is niet moeilijk te maken, maar heeft wel een week nodig om op smaak te komen.

Hiervoor heb je nodig:

  • 250 gram gepelde amandelen of amandelmeel
  • 250 gram poedersuiker
  • eiwit van 2 kleine eieren
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel oranjebloesem- of rozenwater (Nielsen-Massey)
  • Voedingskleurstof

Maal de amandelen zeer fijn in een keukenmachine of gebruik amandelmeel. Voeg poedersuiker, eiwitten, citroensap en oranjebloesem- of rozenwater toe en maal dit nogmaals tot een plakkerig mengsel. Voeg enkele druppels levensmiddelenkleurstof toe. Vorm een rol van de marsepein, verpak die in plasticfolie en bewaar hem in de koelkast.

Nou we hopen dat je helemaal blij wordt van onze allerlekkerste speculaasrecepten! Wil je onze overheerlijke speculaaskruiden? Kom dan gezellig bij ons langs in de winkel. Wil je ze opgestuurd krijgen? Dan kan je het bestelformulier op onze homepage gebruiken. We verzenden vanaf 50 gram tot een kilo. Je kan aangeven of je eerst een offerte wilt.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os