Pigge weet raad met natriumbicarbonaat

Door Roseline Kustner, 25 februari 2014
Deel blog:

Natriumbicarbonaat is een natuurlijke stof en ziet eruit als wit poeder. Het is een basisch (alkalisch) zout dat zuren kan binden. Andere namen zijn baking soda, dubbelkoolzure soda, zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, sodium bicarbonate (Engels), baksoda, soda of E500.

Het is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van natriumbicarbonaat met een zuur zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Het is ook niet hetzelfde als huishoudsoda (Driehoek fijne soda), al wordt het in de volksmond weleens ‘soda’ genoemd. Bijzonder handig spul dat voor de meest uiteenlopende zaken kan worden gebruikt. Het is veilig en onschadelijk voor zowel de mens als voor het milieu. Hieronder volgt een aantal handige toepassingen van natriumbicarbonaat voor huis, tuin en keuken.

Rijsmiddel

Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat en een zure stof, zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Als natriumbicarbonaat met de zure stof reageert, komt er koolzuurgas vrij. Dit koolzuur zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen. Meng  met een beetje citroenzuur of wijnsteenzuur om je eigen bakpoeder te maken. Voeg dit toe aan het beslag of deeg.

Geurvreter

Omdat natriumbicarbonaat zuren bindt, is het een ideaal middel om geurtjes mee weg te vangen, want de zuren worden tijdens de chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten en dus nare geurtjes verspreiden, worden dus niet gemaskeerd maar echt verwijderd. Zet een bakje in de koelkast, strooi het op de bodem van een vuilnisbak of kattenbak, doe een half kopje in de afvoer van de badkamer of keuken en strooi het in de vaatwasser voor het wassen. Strooi een laagje in stinkende schoenen en op tapijt en vloerbedekking, laat het enkele dagen intrekken en klop of zuig het vervolgens goed uit. Strooi het op een snijplank, schrob en spoel af. Ook ideaal: bestrooi gebruikte campingspullen met een laagje, laat een tijdje intrekken en verwijder het alvorens de spullen op te bergen.

Luchtverfrisser

Maak je eigen luchtverfrisser. Meng een half kopje met 8 tot 12 druppels van je favoriete etherische olie in een schoon jampotje. Prik gaatjes in de deksel en zet je zelfgemaakte luchtverfrisser op het toilet of in de slaapkamer. Af en toe even heen en weer schudden.

Afwas en aangekoekte pannen

Vul een pan met warm water en voeg er een theelepeltje aan toe. Na een half uurtje intrekken zijn de pannen makkelijk schoon te maken. Schrobben met een vochtig sponsje met wat natriumbicarbonaat als schuurmiddel werkt ook prima. Voeg 2 grote eetlepels toe aan het afwaswater met afwasmiddel voor een extra makkelijke afwas.

Toiletreiniger

Doe een kopje natriumbicarbonaat in het toilet en doe daar vervolgens een kopje azijn bij. Laat dit 10 minuten bruisen en schuimen en maak het toilet daarna schoon met een toiletborstel.

Ovenreiniger

Strooi natriumbicarbonaat op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om het poeder vochtig te maken en laat het een nacht weken. Daarna verwijderen en de oven schoonmaken. Ook kun je wat natriumbicarbonaat op een vochtig sponsje gebruiken als schuurmiddel. Na afloop het poeder goed verwijderen met een vochtige doek.

Zilverpoets

Meng 1 deel water met 3 delen natriumbicarbonaat en poets het zilver daarmee met behulp van een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.

Vlekken en was

Gebruik natriumbicarbonaat als wasmiddelversterker: vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje natriumbicarbonaat. Als vlekkenmiddel kun je een pasta van natriumbicarbonaat met water op de vlek smeren, dit even laten weken en het textiel vervolgens zoals gewoonlijk wassen.

Matrasverfrisser

Bestrooit het matras met een laagje natriumbicarbonaat en laat het zo een paar uur liggen. Daarna het poeder met een stofzuiger verwijderen.

Ontstopper

Zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier eetlepels natriumbicarbonaat in te gooien. Doorspoelen met heet water.

Mierenpoeder

Strooi een ononderbroken lijn natriumbicarbonaat om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen gaan. Heel vriendelijk en toch doeltreffend middel.

Shampoo

Natriumbicarbonaat heeft een licht alkaliserende en mild ontvettende werking en is dan ook prima als shampoo te gebruiken. Het grote voordeel van het gebruik van natriumbicarbonaat als shampoo, is dat het de natuurlijke huidoliën (die het haar verzorgen) voor het grootste deel intact laat. Daardoor blijft het haar op een meer natuurlijke manier verzorgd en beschermd. Los ongeveer 1 theelepel tot 1 eetlepel natriumbicarbonaat op in een spuitflesje met 250 ml warm water. Verdeel dit over het nog droge haar en masseer het in de hoofdhuid. Spoel goed uit onder de douche. Deze methode van wassen wordt in Amerika ook wel de ‘no poo’-methode genoemd (de naam is een afkorting van ‘no shampoo’). Op internet is hier veel informatie over te vinden.

Tandpasta en mondwater

Om je tanden te poetsen: meng een eetlepel natriumbicarbonaat met een halve eetlepel fijn zeezout en een druppeltje pepermuntolie voor de frisheid. Dep je tandenborstel in dit mengsel en poets je tanden ermee. Voor een effectief mondwatertje meng je een theelepel natriumbicarbonaat in een half glas lauw water. Spoel je mond hiermee en spuug het weer uit. Door de geurabsorberende werking van natriumbicarbonaat werkt deze methode goed bij een onaangename adem.

Deodorant

Wrijf wat natriumbicarbonaat onder je armen om geuren te neutraliseren.

Badzout

Strooi een kopje natriumbicarbonaat in bad voor een zachte huid. Voor een fijn voetbad kun je 3 eetlepels natriumbicarbonaat oplossen in een bak met warm water. Voeg eventueel een druppeltje van je favoriete etherische olie toe. Laat je voeten hierin een tijdje weken en ontspan.

Deel blog:

2 reacties

  1. […] koken en bakken kun je natriumbicarbonaat ook voor talloze andere superhandige huis- tuin- en keukendingetjes […]

Reactie plaatsen