Acht praktische toepassingen van cola

Door Ariane Droop, 18 februari 2014
Deel blog:

Cola is, maar dat wist je natuurlijk allang, niet zo heel geschikt om te drinken. Om dat te illustreren zetten wij hier acht praktische toepassingen van cola voor je op een rijtje.

De geweldige veelzijdigheid van cola voor verschillende huishoudelijke toepassingen hangt onder andere samen met de zuurgraad. De zuurgraad van cola komt namelijk heel dicht in de buurt van de zuurgraad van batterijzuur. Cola reinigt oppervlakken dan ook net zo goed of vaak zelfs beter dan veel standaard chemische schoonmaakmiddelen.

De acht toepassingen van cola

1. Cola verwijdert vet- en bloedvlekken uit kleding en textiel.

2. Cola verwijdert roest. Gebruik bijvoorbeeld een in cola gedrenkte doek of spons om de roest mee te verwijderen. Werkt ook uitstekend om roestige bouten mee los te krijgen!

3. Cola is een fantastisch middel om olievlekken mee uit betonnen vloeren te krijgen. Laat de vlek een tijdje weken in een plas cola, en spuit het vervolgens schoon met water. Werkt ook uitstekend voor vieze tegeltjes op bijvoorbeeld de keukenvloer: giet wat cola op de vloer, laat een paar minuten weken en dweil het weer op.

4. Laat aangebrande pannen een tijdje weken in de cola, en spoel ze na. Als nieuw! Dezelfde methode werkt ook super tegen verkalkte ketels en waterkokers.

5. Altijd vervelend: kauwgom in je haar. Dip het haar met de kauwgom erin in een bakje met cola en laat het er een paar minuten in hangen. Daarna kun je de kauwgom veel makkelijker van je haar loskrijgen.

6. Gebruik cola als toiletreiniger: schenk wat cola rond in de toiletpot, laat het er een tijdje in staan en spoel door.

7. Om verf van metalen oppervlakten te verwijderen, kun je een handdoek in cola drenken en deze een tijdje op de geschilderde oppervlakte leggen. Hierna is de verf gemakkelijk te verwijderen.

8. Het zuur in cola doodt slakken. Kunt je je voorstellen wat het met je maagwand doet?

Kortom, hartstikke handig om in huis te hebben, zo’n fles cola! Maar dan wel in het kastje onder het aanrecht natuurlijk.

 

Deel blog:

Reactie plaatsen