• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Zomertijd, een Amerikaans idee uit de 18e eeuw

Door Sophie van Rijn, 26 oktober 2018
Deel blog:

Komend weekend is het weer zover; de wintertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur achteruit gezet (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in najaar een uur achteruit). Wanneer je dan ’s ochtends gewekt door jouw biologische klok uit bed komt, blijkt het een uur vroeger dan jouw lijf denkt. Best verwarrend en veel mensen hebben daar ook last van. De wisseling van winter- naar zomertijd schijnt zelfs nog ingewikkelder voor ons lijf te zijn. Er wordt dan ook al jaren gediscussieerd over het afschaffen van de zomer- en wintertijd.

Een niet uitgevoerd idee in 1784
Hoe komt het eigenlijk, zomer- en wintertijd? Lijkt niet iets dat de natuur zo voor ons heeft uitgestippeld. En dat is het natuurlijk ook niet. Het heeft meestal te maken met een kostenbesparing. Door te profiteren van het natuurlijke licht kon worden bespaard op de kosten die gepaard gaan met het gebruik van licht.

Al in 1784 werd er door een Amerikaan geopperd dat het kosten zou kunnen schelen wanneer de klok verzet zou worden naar gelang het veranderen van de lengte van het daglicht. Door de klok een uur te verzetten profiteer je zowel ’s zomers als ’s winters langer van het natuurlijke licht. In 1784 sprak de Amerikaan nog over het besparen van kosten voor de aanschaf van kaarsen. Dit plan vond uiteindelijk geen doorgang, maar heeft wellicht wel aan de wieg gestaan van de huidige zomer- en wintertijd. Een aantal jaren later kwam een andere Amerikaan met een serieus uitgewerkt plan voor het verzetten van de klok. Ook dit plan is destijds echter niet uitgevoerd.

Wel uitgevoerd in 1916
De eerste keer dat zomertijd daadwerkelijk werd ingevoerd was tijdens de eerste wereldoorlog. De Duitsers besloten om op 30 april 1916, één uur voor middernacht de klok een uur te verzetten. De bezette landen volgden en ook Nederland besloot mee te doen. Na de oorlog werd het echter weer afgeschaft, om tijdens de tweede wereldoorlog weer ingevoerd te worden. Ook ditmaal onder bevel van de Duitsers. Zij vonden het nodig dat de klok in heel hun rijk gelijk liep. Deze periode van zomer- en wintertijd is in 1946 weer afgeschaft.

In 1977 werd de zomertijd echter opnieuw ingesteld. Ditmaal door onze eigen regering. Dit had te maken met de oliecrisis; door het daglicht ten volle te benutten kon bespaard worden op oliekosten. Sindsdien hebben we in Nederland zomer- en wintertijd.

Afschaffen of niet
En zoals gezegd zijn er al jaren discussies gaande over het wel of niet afschaffen ervan. Ook dit jaar weer. Volgens sommige experts is het wisselen van tijden schadelijk voor ons biologische ritme en kan het slaapproblemen en uiteindelijk gezondheidsklachten veroorzaken. Vooral de overgang naar zomertijd zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Anderen zeggen weer dat wij mensen prima in staat zijn ons ritme aan te passen. Het kost misschien een paar dagen extra energie, maar dan loopt alles weer op rolletjes, zeggen ze. Ook over de zin of onzin van het verschuiven van de tijd zijn de verschillende experts het niet eens.

Heeft de zomertijd haar langste tijd gehad?
Vanaf 2019 mogen de Europese lidstaten zelf bepalen of ze nog meedoen met het wisselen van zomer- en wintertijd. Dat geldt dus ook voor Nederland. Mocht je nou een van die mensen zijn die veel last hebben van de wisseling zorg dan dat je op de hoogte blijft en dat jouw stem wordt gehoord. Tot die tijd kun je in de herfst profiteren van een uurtje langer slapen en kom je in de lente een week lang overal te laat.

Deel blog:

Reactie plaatsen