Zeer gewaardeerde maar opmerkelijke klanten. Deel 3: Schilfers

Door astrid.vdp
Deel blog:

De wat volkse vrouw wachtte netjes op haar beurt, sterker nog: ze liet enkele klanten voorgaan omdat ze door die ene meneer geholpen wilde worden. Het was nog de tijd van ‘de heren’ en ‘de meisjes’ die bij Van der Pigge werkten. En de klanten prefereerden nog steeds ‘de heren’. De emancipatiebeweging moest in Haarlem nog wakker worden.

‘Wat kan ik voor u doen?’ vroeg de bewuste meneer. Laten we hem meneer H. noemen.

‘Het schilfert,’ zei de vrouw. Meer informatie kreeg meneer H. niet.

‘Jeukt het ook?’ vroeg de man. ‘Dat het barst,’ de vrouw deed haar armen ferm over elkaar.

‘Zijn het droge schilfers?’ vroeg meneer H.

De vrouw pakte de zoom van haar rok en tilde die op: ‘Willu het zelf zien, meneer?’

Meneer H. haastte zich blozend van achter de toonbank vandaan en trok de rok weer naar beneden.

‘Ja maar, het zit dáár,’ zei de vrouw.

‘Niet hier’, zei meneer H. ‘Nee, dáár…’ siste de vrouw.

De overige klanten giechelden. Meneer H troonde de vrouw mee naar het keukentje achter de winkel.

Het gebeurde niet vaak dat klanten daar mochten komen, want er stonden in die tijd volop chemicaliën op de planken. Destijds was het nog mogelijk om aan te geven hoe sterk je het percentage van de waterstofperoxide wilde hebben. Voor mondspoeling of voor ontkleuring van je haar, bijvoorbeeld. Een groot verschil. Het werd door de medewerkers nauwkeurig op je wensen afgestemd en afgevuld.

Terug naar de dame. Meneer H. was wat nerveus, want hij zat er natuurlijk niet echt op te wachten dat de dame haar rok weer optilde. Maar ze was vastbesloten. Meneer H. moest zelf zien waar het zo vreselijk schilferde. De vrouw tilde haar rok op en meneer H. zag twee magere benen waaromheen de kousen lubberden. Het was al de tijd van panty, hoor, maar deze vrouw droeg kousen. Waarschijnlijk nog echte zijden, maar die informatie is niet bewaard gebleven.

En waar je dan een jarretelgordel verwachtte, of desnoods kousenbanden, trof meneer H. weckringen aan. Oranje ringen die je gebruikt bij die glazen weckpotten om groenten in te maken of jam in te conserveren. Deze vrouw gebruikte weckringen om haar kousen op hun plaats te houden.

Don’t try this at home!

Rondom de plek van die ringen zaten rode, schilferige plekken op haar huid. Voor meneer H. leek het duidelijk: dit was een allergische reactie van de huid. Zijn instructies waren duidelijk. Stop met het  dragen van weckringen, koop een panty en de problemen zullen verdwijnen. De vrouw dankte meneer H. voor zijn advies en vertrok, zonder iets te hoeven betalen. En nog steeds is ons advies gratis. Of het nou over panty’s gaat of over problemen met de weerstand.

Deel blog:

replies are closed