• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Kerstcadeaus een oude traditie?

Door Sophie van Rijn, 16 december 2018
Deel blog:

Sint hebben we uitgezwaaid en nu staat de volgende feestneus voor de deur, de Kerstman. Langzaamaan is het ook in Nederland een traditie geworden dat deze man niet met lege handen komt; nog meer cadeautjes in de feestelijke decembermaand.

Uit Amerika

Leuk, kostbaar, too much, commercie, traditie, wat je er ook van vindt, het staat te gebeuren en velen van ons doen er vrolijk aan mee. Maar waarom dan? Wat is de reden dat ook de Kerstman cadeautjes meebrengt, behalve dat deze traditie over is gewaaid uit Amerika? Om dat te duiden moeten we toch even de geschiedenis induiken.

Romeinen, heidenen en christenen

Het geven van kerstcadeautjes is waarschijnlijk ontstaan vanuit meerdere invloeden, christelijke invloeden, maar ook ver voor de geboorte van christus zijn al tradities rondom de periode van de tegenwoordige kerstdagen te vinden waarbij geschenken werden uitgedeeld.

Zoals we weten zijn veel christelijke feesten beïnvloedt door eerdere, heidense tradities en feesten. Zo werd bij de Romeinen op de dag dat ze Saturnus, de god van het graan en de landbouw, eerden een cadeau meegebracht voor de gastheer die het diner verzorgde. Dit feest, de saturnaliën, vond plaats op 17 december en kan daarmee onze gewoonte om met kerstcadeautjes te geven hebben beïnvloedt.

Ook de Germanen vierden in december jaarlijks feest: op de 21ste het feest van de zonnewende. Daarbij werden cadeaus aan de goden uitgedeeld in de vorm van offers.

De drie wijzen

In het christelijke kerstverhaal werd het pasgeboren kindeke Jezus vlak na zijn geboorte bezocht door de drie wijzen uit het Oosten. Zij brachten geschenken mee voor de pasgeborene. Je zou dus kunnen bedenken dat dat ten grondslag ligt aan onze gewoonte elkaar extra te verwennen met Kerst. Wie echter de grootste invloed gehad lijkt te hebben is onze eigen goedheiligman Sinterklaas.

Is Sinterklaas Santa Claus?

Het geven van kerstcadeautjes is in Nederland een traditie die vanuit Amerika ons land heeft veroverd. Omgekeerd ligt de Nederlandse traditie van het geven van cadeaus met Sinterklaas ten grondslag aan deze Amerikaanse traditie. In de tijd dat New York nog de Nederlandse kolonie Nieuw Amsterdam was (1609–1674) hadden de Nederlanders hun sinterklaastraditie meegenomen naar hun nieuwe land. Sinds het begin van de 19de eeuw is deze traditie langzaamaan verandert in een op Sinterklaas lijkende figuur die verscheen tijdens de kerstdagen, met cadeaus. Sinterklaas werd Santa Claus, de religieuze betekenis ging verloren en een (meer commerciële) kersttraditie was geboren.

In Nederland hadden we hier geen weet van en hebben we lange tijd alleen met sinterklaas cadeautjes aan elkaar gegeven. De laatste decennia heeft de kersttraditie uit Amerika bij ons ook meer en meer gestalte gekregen en is de kerstman steeds prominenter aanwezig in de tweede helft van december. Daarmee houden we de feeststemming er lekker in en komen we de donkere maanden goed door met geven en ontvangen.

Deel blog:

Reactie plaatsen