• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging vanaf € 35,-
 • Binnen 2 werkdagen bezorgd
 • Vakkundig advies

Het gebruik van kruiden vroeger en nu

Door Sophie van Rijn, 20 september 2018
Deel blog:

Al eeuwen lang gebruiken we kruiden. Niet alleen vanwege de heerlijke smaken die ze aan gerechten en dranken kunnen geven, maar ook vanwege de geneeskrachtige werking die kruiden kunnen hebben.

Gebruik kruiden meer dan 60.000 jaar oud

Zowel de oude Chinezen, Grieken, Romeinen als Egyptenaren waren bekend met de veelzijdige toepassingen van kruiden. Uit archeologische vondsten van ruim 60.000 jaren geleden blijkt zelfs dat toen al binnen bepaalde gemeenschappen “gewerkt” werd met kruiden. Bijzonder toch?

Van 2000 jaar voor Christus zijn er geschriften gevonden waarin artsen in Egypte en Griekenland lijsten bijhielden van geneeskrachtige kruiden, hun werking en de aandoening waar de kruiden voor gebruikt konden worden. De Ayurvedische geneeskunst uit India gaat zelfs nog veel verder terug.

Ook de grondlegger van de geneeskunst zoals wij die nu kennen, Hippocrates, maakte graag gebruik van de kracht van de natuur. Hij legde meer dan 300 inheemse geneeskrachtige planten en hun werking vast.

Kennis van kruiden blijft zich ontwikkelen

Later in de geschiedenis zijn er steeds weer mensen geweest die zich hebben laten inspireren door eerdere leermeesters en hun kennis en kunde op het gebied van kruiden. Zij hebben die kennis verder verdiept, vastgelegd en toegepast. Geen wonder dus dat we heden ten dage nog steeds graag gebruik maken van de geneeskracht en smaak die kruiden ons te bieden hebben.

Opkomst chemie in de geneeskunde

Toch zijn geneeskrachtige kruiden en planten plant ook lange tijd naar de achtergrond verdwenen. In de 18de eeuw ontwikkelde de chemische geneeskunde zich in rap tempo. Men slaagde erin stoffen te isoleren uit planten om daar vervolgens op chemische wijze medicijnen mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan aspirine en morfine. De stof werd uit de plant geëxtraheerd en chemisch nagebootst.

Preciezere methode

Het bleek een doeltreffende en meer zekere methode dan het werken met de hele plant. Problemen als het bewaren en goed houden van de plant en het bepalen van de precieze dosis werden ermee opgelost. Daarmee raakte de kruidengeneeskunde een beetje op de achtergrond. De reguliere, chemische geneeskunde kwam steeds meer op de voorgrond en kruiden werden meer en meer gezien als kwakzalverij en iets voor “kruidenvrouwtjes”.

Chemische nabootsing niet altijd beter

Gaandeweg ontdekte men echter dat met een chemische nabootsing van een stof uit de plant niet alle voordelen die het gebruik van de hele plant opleverde kon evenaren. Ook waren er, soms ernstige, bijwerkingen verbonden aan het gebruik van chemisch vervaardigde medicatie.

Nieuw elan kruidengeneeskunde

Dit maakte de weg vrij voor de enkelingen die zich bleven verdiepen in kruidengeneeskunde. In de 19de en 20ste eeuw is een aantal vooraanstaande artsen zich verder gaan verdiepen in de werking van kruiden. Zij hebben de kruidengeneeskunde verder uitgewerkt en er nieuw leven in geblazen. Denk aan Sebastian Anton Kneipp, Edward Bach, Pieter Henricus van der Hoog en Alfred Vogel. Namen die je ongetwijfeld bekend voor zullen komen en die de grondleggers zijn van de kruidengeneeskunde zoals wij die tegenwoordig kennen.

Fytotherapie, losse kruiden en een eigen lijn

Toegegeven, de kruidengeneeskunde neemt, zeker in ons eigen land, nog steeds geen hele grote plek in de geneeskunde in, maar mag gelukkig op steeds meer interesse en vertrouwen rekenen. En zoals je wel weet zijn wij bij van der Pigge een groot voorstander van kruiden. Een heel groot deel van ons assortiment bestaat hieruit en wij kunnen je daar van alles over vertellen. Een ander deel van ons assortiment bestaat uit middelen op basis van kruidengeneeskunde.

A. Vogel en Edward Bach mogen op onze warme belangstelling rekenen en hun producten worden dan ook veel door ons verkocht. Maar de kruiden – onbewerkt zoals ze zijn en in verschillende samenstellingen – vind je ook bij ons in de winkel. En ook daar kunnen wij je van alles over vertellen. Zo hebben we verschillende tincturen op basis van kruiden en andere planten. Ook in onze crèmes, balsems, zalven en shampoos maken we graag gebruik van hetgeen de natuur ons te bieden heeft.

Kruidentheeën

En natuurlijk vind je bij ons een uitgebreid assortiment aan kruidentheeën met ieder hun eigen werking. Die kruidentheeën staan vanaf maandag 3 juni t/m zaterdag 8 juni extra in de belangstelling middels een actie waarbij 20% korting geldt op de samengestelde theeën van ons eigen merk. Bij een bestelling via de website ontvang je ons boekje over alle kruidentheeën die wij te bieden hebben. Dus kijk eens in de webshop of loop eens binnen en kom erachter wat kruiden voor je  kunnen betekenen.

 

Heb je vragen over natuurlijke middelen voor je gezondheid? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Deel blog:

2 reacties

 1. Van Boxtel schreef:

  Ik vindt het jammer dat jullie geen mentolkristallen meer hebben…want die helpen toch echt het beste bij verkoudheid en we kochten ze al bij oude jan en de laatste keer dat ik ze kocht betaalde ik 25 euro voor nou toch iet wat te duur

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste mevrouw Van Boxtel,

   Helaas kunnen we dit alleen nog maar voorverpakt leveren in een verpakking van 250 gram van Jacob Hooy.
   Dit kan geleverd worden op bestelling.
   Heeft u wel eens stoomolie geprobeerd? We kunnen bijvoorbeeld ook van Chi Davos olie leveren.
   met vriendelijke groet
   Pamela

Reactie plaatsen