• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

De feestdagen, en wat we dan eigenlijk vieren

Door Sophie van Rijn, 21 december 2017
Deel blog:

De feestdagen met de Kerst, een ieder jaar terugkerend gebeuren. Voor de één een groot feest, voor de ander een tijd om te ontvluchten. Allemaal hebben we wel een gevoel bij kerst. Oude herinneringen aan warme een kerstavond en je familie. Of juist veel gedoe rondom de kersttafel. Een extra mooie mis in de kerk of gedwongen met je ouders de mis uitzitten. Heerlijk samenzijn of een ingewikkeld iets vanwege oud zeer, scheidingen en verlies.

Wat we vieren

Het is voor veel mensen een periode waarin we terugkijken op het afgelopen jaar, terugdenken aan verloren geliefden en ons telkens weer afvragen wat we nou eigenlijk vinden van deze periode in het jaar. We maken de balans op, likken onze wonden en maken ons op voor een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. We doen extra ons best er mooi uit te zien, versieren onze huizen, proberen extra lekker te koken en zoeken de mensen op van wie we veel houden. Of zoeken juist de afzondering en boeken een ticket ver weg van al het ‘kerstgedoe’. De middenstand, maar ook de hulplijnen maken overuren. Een gebeurtenis vol tegenstrijdigheden dus. En dat elk jaar weer. Waarom eigenlijk? We noemen deze periode in het jaar de feestdagen, we versieren ons huis en meestal ook onszelf, maar wat vieren we dan eigenlijk?

Een Germaanse traditie

Ook voor kerst grijpen weer terug op een Germaanse traditie. Op 25 december vierden de Germanen dat de dagen weer langer werden. Ze noemden dit het Joelfeest of ook wel het midwinterfeest. Een 12 dagen durend nachtelijk feest. Een feest waarin de (weder)geboorte van het licht gevierd werd met grote eetfestijnen, kampvuren en samenzijn. Ook versierden de Germanen in deze tijd van het jaar dennenbomen. Zij zagen de groenblijvende bomen als een krachtige plaats waar de geesten leefden. En zelfs de kerstman vindt zijn oorsprong in heidense tradities. De Saksen vierden 8 eeuwen geleden al, in Engeland de komst van de wintervorst met het uitdossen van een man als een soort kerstman zoals wij die nu nog kennen. Het geven van cadeaus door de kerstman is in latere eeuwen aan de traditie toegevoegd.

En ook een beetje Romeins

Ook de Romeinen vierden in dezelfde periode een soortgelijk feest. Zij eerden in deze periode de goden van het zaaien en het zaad. En ook de Romeinen vierden dit uitbundig met veel eten, feesten en samenzijn. Op de koks en de bakkers na was iedereen deze dagen vrij, zelfs de slaven. Ook versierden de Romeinen hun huizen met lampen, hulst- en dennentakken. Groenblijvend als teken van het overleven van de donkere dagen. En tot slot gaven de Romeinen elkaar een cadeau in deze dagen.

Diners, cadeaus en versierselen

Waar dat overvloedige eten op de kerstdagen vandaan komt lijkt me dan duidelijk. Dat doen we al eeuwen zo en voornamelijk om onze goden blij te stemmen en te vieren dat we er nog zijn ondanks de donkere dagen. Het versieren van de huizen is daar ook onderdeel van en de dennenboom neemt zo’n centrale plaats in vanwege het feit dat hij altijd groen blijft. Met het verbranden van de dennenbomen daags na oude en nieuw geven we het wiel van het licht een zwengel en willen we zekerstellen dat het licht weer terug mag komen in ons dagelijks bestaan. Zo deden ook de Germanen dat al. En ook het geven van cadeaus gaat dus al eeuwen terug.

Geadopteerd door de Christenen

Toen de christenen hun intrede deden, moeten zij  aangetrokken zijn geweest tot deze tradities want zij ‘adopteerden’ deze dagen om de er de geboorte van christus te kunnen vieren. Door velen gezien als een brenger van licht en liefde. En zo smelt alles samen en vieren we dus eigenlijk licht, liefde en (weder)geboorte door samen te zijn, te eten en licht aan te steken.

Niet voor iedereen een feest

Waar zit de tegenstrijdigheid dan toch in? Komt dat juist voort uit het feit dat een feest is waarin allerlei tradities zijn samengesmolten? Is het omdat we ook maar mensen zijn en leven in een ingewikkeldere samenleving dan ooit tevoren? Omdat we steeds individualistischer zijn geworden en ons niet in een keurslijf van vaste tradities willen laten vangen? Omdat het soms ook gewoon pijnlijk is om geconfronteerd te worden met zoveel licht en liefde wanneer je dat zelf niet zo ervaart in het leven? Of gewoon omdat je op dieet bent en dat vele eten niet aan kunt zien?
Er zijn ook volken en religies die niet meedoen aan het hele kerstgebeuren. Omdat zij een andere traditie aanhangen, niet in de geboorte van Christus geloven of hem op een andere manier eren.

Onze kerstwens

En misschien is de mooiste kerstgedachte dan ook wel om vanuit het licht en de liefde in ons allemaal de ander de ruimte te geven om het op zijn manier te doen.
Alle medewerkers van Van der Pigge wensen in ieder geval een ieder het licht en de liefde in het leven om niet alleen met kerst, maar ook de rest van het jaar licht door het leven te kunnen gaan.
En voor die mensen die de kersttraditie gaan eren:  hele fijne kerstdagen. En voor de mensen die ‘even niet thuis’ zijn: geniet ervan!

Deel blog:

replies are closed