• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

De kruidenzolder

Door Pien Rothuizen, 12 juli 2019
Deel blog:

Van der Pigge alweer honderd zeventig jaar een begrip in Haarlem. De plek waar je nog steeds komt voor je kruiden en specerijen voor over het eten of kruiden om een thee van te trekken. Voorheen de plek waar je de pigmenten kocht om verf te maken. De lege tonnen in de winkel zijn nog de stille getuigen. Daarop zie je titels als ‘zink wit, ‘geel oker’, ‘Bremer groen’ en ‘loodwit’. De laatste is zeker niet meer van onze tijd, maar eerdaags zat het in bijna ieder huis in de verf, bijvoorbeeld op de sponning van de deur.

Kruidenzolder

Wanneer je in onze winkel komt, dan kun je de kruidige geur bijna in plakjes snijden. Diezelfde massieve geur hangt op de kruidenzolder. Voorheen hadden we daar ongeveer 300 soorten kruiden en specerijen. Sommige kruiden in kleine hoeveelheden en andere, zoals kamille, pepermunt, kattensnor, zoethout, oregano etc. in balen. Die geur en de beleving ervan was intenser, letterlijk en figuurlijk door stoffelijke/stoffige arbeid.

Ik spreek uit ervaring: 20 jaar terug (en vele jaren ervoor) kwamen mensen met recepten van dokter Moolenburgh. Deze recepten bevatten meestal een tiental kruiden, ze werden in de regel stante pede gemaakt. Eerst het stofkapje op! Daarna maakte je best wat meters om alle kruiden bij elkaar te zoeken die gerangschikt waren op alfabetische volgorde met de botanische naam. Tien gram van het een, afwegen, terugzetten, 25 gram van het ander afwegen, terugzetten en na het tiende kruid husselen. Na verloop van tijd herkende je de gesneden kruiden in gedroogde gesneden vorm vaak nog beter dat dezelfde kruiden in de natuur.

Eigen receptenboek

Sinterklaas is oud en heeft een groot boek en dat geld ook voor ons. Op de kruidenzolder stond het grote boek, een prachtig exemplaar met meer dan honderd recepten voor allerhande aandoeningen, maar ook met mixjes voor een opwekkend theetje voor bij het ontbijt. Oude recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen en nieuwe met de kennis van toen en nu. Ook een mooie mix.

Gevoelsmatig hebben we hebben in de afgelopen jaren ook veel (moeten) herzien. Dan gaat het niet over de kwaliteit, maar over het uiterlijk van de kruidenzolder. Deze ziet er namelijk al jaren anders uit: strakker, de oude vloer delen zijn gebleven, maar de stellingen zijn van roestvrijstaal, kruiden zitten in grote blikken en de airco zorgt voor een constante temperatuur. Ook nu worden er naar eigen recepten producten gemaakt. Het grote verschil is dat de productie is uitbesteed aan bedrijven die voldoen aan de huidige wettelijk eisen. Om daaraan te voldoen moeten we in dit pand van 300 jaar oud te veel herzien en moderniseren. Onze specerijenrecepten worden nu gemengd door De Weerd en de kruidenmengsels zijn nagenoeg volledig biologisch en worden in Duitsland gemengd.

Kruidendomein

Het zijn er geen 300 meer, maar ook nu hebben we veel losse kruiden van verveine, salie, meidoorn, goudsbloem, lavendel tot maretak. Ze staan zonder wrange gevoelens naast de speciaal voor je gemengde kruiden en specerijen k-/geurig te wachten op je komst. Ze hebben een belangrijkste overeenkomst: dat het je wel moge bekomen!

Deel blog:

Reactie plaatsen