• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Zo werkt ontgiften met voeding

Door Pien Rothuizen, 4 januari 2019
Deel blog:

In de lever zijn twee verschillende processen om te kunnen ontgiften. Deze processen bestaan uit een eerste en tweede fase en heten samen detoxificatie. De eerste fase van de lever is niet voldoende om het lichaam te bevrijden van schadelijke stoffen. De tweede fase is nodig om dit af te ronden. Bij dat proces zijn zwavelhoudende aminozuren (uit eiwitten) betrokken.

Het proces naar wateroplosbare stoffen

Schadelijke in vetoplosbare afvalstoffen worden in deze twee fases omgezet in wateroplosbare stoffen. Door die omzetting kunnen deze stoffen door de lever – via de galblaas- afgescheiden worden. Ze worden dan afgevoerd via de stoelgang of ze worden via het bloed naar de nieren getransporteerd om uitgeplast worden.

In de eerste fase zijn tal van enzymen nodig om al deze chemische omzettingen mogelijk te maken. Deze enzymen zijn voor hun aanmaak weer afhankelijk van mineralen, antioxidanten en vitaminen B. Daarom is het van wezenlijk belang dat er genoeg van deze voedingsstoffen in je lichaam aanwezig zijn.

Eerste fase

In de eerste fase van de ontgifting van de lever worden door enzymatische processen niet alleen gifstoffen zoals medicijnen, pesticiden en zware metalen onschadelijk gemaakt, maar ook de afbraakproducten van ons lichaam zoals hormonen en stoffen uit het immuunsysteem (bijvoorbeeld histamine). In fase 1 wordt een deel van de stoffen helemaal onschadelijk gemaakt. Een ander deel wordt bewerkt en zal in fase 2 verder verwerkt worden om dan via de gal en de nieren te worden uitgescheiden.

Voedingsmiddelen die de ontgifting in fase 1 stimuleren

  • kruisbloemigen (broccoli, spruitjes, radijs, bloem- en boerenkool)
  • mosterd
  • tomaten
  • asperges
  • kokosolie
  • eiwitten, in de vorm van eieren, vis, vlees (liever niet rood, liefst biologisch of wild) of eiwitpoeder

Geneesmiddelen hebben een negatieve werking op de enzymen in de lever. Als je lever in deze fase niet voldoende ontgift, ontstaan er de zogenaamde ‘vrije radicalen’ die brengen schade toebrengen aan je weefsels. Een goed werkend enzymsysteem bepaalt of je een goede ontgifter bent. Dat kan mede erfelijk bepaald zijn. Zo breken de meeste Japanners alcohol slecht af en zullen goedkoop dronken worden.

Tweede fase

In de tweede fase van ontgiften maakt je lever de al omgezette gifstoffen uit fase 1 wateroplosbaar. De gifstoffen worden gebonden aan andere stoffen om het uitscheiden te bevorderen. In deze fase is het echt de bedoeling dat je de rommel kwijtraakt. Als fase 2 niet goed werkt, kun je daar ziek van worden omdat je lichaam niet in staat is om zich van de schadelijke stoffen te ontdoen. Door het eten van asperges kun je erachter komen of je een goede ontgifter bent De zwavelverbindingen uit de asperges moeten in fase 2 gebonden en uitgescheiden worden. Lukt dit niet goed, dan zal je urine sterk ruiken. Interessant om eens uit te proberen.

Voedingsmiddelen die de ontgifting in fase 2 stimuleren

  • ui, knoflook, prei
  • artisjok, witlof, andijvie
  • kruiden zoals mariadistel, paardenbloem
  • vette vis
  • olijfolie
  • tomaat
  • avocado
  • beweging

Zowel in fase 1 als fase 2 is de ontgifting afhankelijk van de vitamines A en D, en omega 3-(vette vis)-vetzuren. Zorg dus dat je deze volop binnen krijgt om op een gezonde manier je lichaam vrij te kunnen houden van gifstoffen.

Dit remt het ontgiften 

  • suiker
  • alcohol
  • roken
  • cafeïne
  • theïne
  • stress
  • lactose
  • paracetamol
  • gebrek aan beweging

Een goede conditie van je darmen is medebepalend voor het goed ontgiften. Lekkende darmen kunnen ervoor zorgen dat afvalstoffen weer terug in de bloedbaan komen. Ontgiften doet je lichaam te allen tijde, maar je kunt je lichaam enorm helpen door veel groenten en fruit te eten, het liefst biologisch (weg met de pesticiden!).

Zo kun je ontgiften 

  • beweeg
  • drink voldoende
  • verzorg je lichaam met natuurlijke verzorgingsproducten.
  • eet veel groenten en fruit, liefst biologisch
  • eet veel noten, zaden en eieren
  • eet gezond vlees (liever niet rood) en vis, wild of biologisch

Wil je meer weten over ontgiften? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!

Deel blog:

14 reacties

  1. Hetty van de Donk schreef:

    Mooi artikel! Kleine correctie; het is ‘ te allen tijde’….

  2. Ruud schreef:

    Inspirerend om weer te lezen en te herinneren .
    Nog belangrijker is om het ook te doen en niet gaan wachten tot er klachten zijn die komen vanzelf door onze leefwijzen.
    Weer erg bedankt!
    Ruud

  3. Muriel Janse schreef:

    Hoe zit het met ontgiften als je geen galblaas meer hebt?

  4. Christine schreef:

    En wat kan je doen als je een slechte ontgifter bent? Extra enzymen gaan slikken? Slechte spijsvertering en ruik idd asperges 😉 Graag advies🙏

  5. NL de Winter schreef:

    Ik vind de uitlleg erg duidelijk en ik heb weer
    veel bij geleerd.Bedankt!

  6. Xandra Mizée schreef:

    Dank voor dit leerzame artikel. Ik heb wel een vraag: Er staat: eet veel eieren. Maar wat is dan veel? Drie per dag? Of per week? Of twintig?
    Dat vind ik dan weer een beetje vaag…
    Dit geldt voor meer aspecten van dit artikel. Het zou fijn zijn als dat duidelijker werd geformuleerd.

  7. Valerie Campen schreef:

    Zeker mooi artikel maar de taalfout blijft, jammer genoeg. Hij viel mij ook meteen op, en leidde aldus de aandacht af.

  8. Else schreef:

    Hallo, mijn vraag is al gesteld, maar het antwoord blijft anoniem.
    Ook ik heb een slechte vertering en ruik de asperges
    Heb al probiotica geprobeerd maar geeft geen verbetering.
    Nu lees ik enzymen en weet dat hier ook supplementen voor zijn .
    Heeft u advies ?
    Vriendelijke groet Else

    • Pamela van Booren schreef:

      Beste Else,

      Ik kan dit soort vragen niet beantwoorden op de site. Dus ik stuur u het antwoord via mail.
      hartelijke groet
      Pamela

Reactie plaatsen