In deze tijd van het jaar kun je opeens te maken krijgen met dikke, gezwollen, rode of blauwe vingers of tenen. In de volksmond heet dit winterhanden en -voeten. Je vingers of tenen kunnen uitstulpingen krijgen die eruit zien als blauwe druifjes en veel jeuk en een branderig gevoel geven. Als je dit eenmaal in de herfst of winter te pakken hebt, kom je er helaas ook niet meer zomaar vanaf. Tijd dus om vooral preventief bezig te zijn!
Waardoor ontstaat het?
Dit heeft zowel met aanleg te maken als met omstandigheden. Soms weet je niet dat je er gevoelig voor bent, maar ontdek je dat pas als het door bepaalde omstandigheden getriggerd wordt. Daarover zo meteen meer. Het heeft in ieder geval te maken met stuwing in de kleine haarvaatjes, vaak door te grote daling van de temperatuur. Je moet ook zeker niet te snel je handen of voeten opwarmen als je het koud hebt. Je vaten kunnen dan vernauwen of verkrampen en krijgen daardoor een tekort aan zuurstof.
Wat zijn de symptomen?
- rode of blauw verkleurde tenen of vingers
- opgezette vingers en tenen
- jeuk
- branderig gevoel
Let op: je kunt ook wondjes of zweertjes krijgen. Ga dan niet als een dolle lopen krabben! Deze plekjes kun je niet alleen op je handen en voeten hebben, maar ook bijvoorbeeld aan de buitenzijde van je dijen, op je kin, polsen, neus en oren.
Uitlokkende omstandigheden
- knellende schoenen
- te koude voeten of handen, die vochtig geweest zijn
Wanneer heb je een verhoogd risico?
- als je te weinig beweegt
- als je bepaalde beroepen uitvoert zoals het werken in een koelcel, of als je boer bent en veel in de kou op het land werkt
- als je je te dun kleedt
- als je mager bent
- als je bètablokkers gebruikt
- als je diabetes hebt
Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen.
Is er iets aan de te doen?
Volgens Thuisarts.nl is er helaas niet veel aan te doen als je de plekjes hebt. Althans er is niks bewezen werkzaam. Soms worden er crèmes aangeraden met peper erin, soms wisselbaden. Meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Sowieso verbeteren de klachten als het minder koud is. Zo verdwijnt het vaak in de lente en is het in de zomer niet aanwezig.
Zo neem je een wisselbad
Je handen of voeten twee tot drie minuten in een warm badje houden, daarna twee tot drie seconden in een badje met koud water, vervolgens weer in het warme badje, enz. Dit kun je zo’n zes tot acht keer herhalen.
Voeding
Qua voeding kun je denken aan gezond en gevarieerd eten met veel plantaardige oliën zoals olijfolie, veel groente en fruit, en als dierlijke bron omega 3 uit vis. Eet weinig verzadigde vetten uit rood vlees en beperk zout en suiker. Je kunt ook extra knoflook eten, dit stimuleert een goede vaatgezondheid en doorbloeding. Drink kruidenthee en wees matig met koffie. Je kunt ook gericht een kruidenthee drinken met het oog op een betere doorbloeding, kies er dan een met meidoorn, ginkgo of gember.
Wat kun je preventief doen?
- kleed je voldoende warm aan
- doe ruime schoenen aan, niet te groot natuurlijk, maar zeker niet te klein
- beweeg elke dag minimaal een half uur
- als je achter een beeldscherm werkt, sta dan om de 25 minuten op en doe wat oefeningen of neem een paar keer de trap of wandel wat
- zorg dat je het zowel binnen als buiten warm genoeg hebt
- kleed je buiten goed aan en draag geen knellende kleding
- als je rookt, stop ermee, want roken vermindert de doorbloeding in het algeheel
- bij het gebruik van bètablokkers raden we je aan om contact met je huisarts op te nemen
Wil je toch nog wat meer advies om te smeren of in te nemen? Neem dan contact met ons op! We zijn bereikbaar in de winkel, via de telefoon en via mail.
Vind je onze blogs ook zo leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan nu aan op onze homepage onderaan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!
Graag zou ik meer informatiebalies mbt winter tenen en benen. Om eventueel in te smeren of in te nemen. Hopelijk kunnen jullie me verder helpen. Met vriendelijke groet, Elisa
Beste Elisa,
Ja hoor we hebben hier adviezen voor, ik stuur ze even via persoonlijke email.
Hartelijke groet
Pamela
Ik heb elk jaar een milde vorm van wintertenen maar dit jaar heb ik, nu sinds februari ongeveer, in een van de tenen een nogal krachtig tintelend gevoel (alsof er elektrische stroom op staat) dat er vooral ‘s avond en ‘s nachts is en me soms uit de slaap houdt. Op de teen, vlak bij de nagelriem, is de huid licht rood maar lang niet zo hevig verkleurd als de “gewone” wintertenenplekjes. De tinteling voelt ook heel anders dan de jeuk. Is dit een normaal verschijnsel van wintertenen, en is er iets tegen die tinteling te doen, want die is soms nauwelijks te verdragen. Met vriendelijke groet, Leo
Beste Leo,
Hartelijk dank voor je vraag.
We zijn als drogist niet bevoegd om diagnoses te stellen dus we willen je graag doorverwijzen naar de huisarts om te overleggen.
Als je weet wat er aan de hand is, kunnen we je uiteraard wel ondersteunen met natuurlijke adviezen. Het beste kan je voor advies telefonisch contact met ons opnemen of langskomen in de winkel.
Veel sterkte en we zien je graag in onze winkel of horen je graag aan de telefoon! 023-5312454
Hartelijke groet
Pamela