• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

De werking van je weerstand

Door Sophie van Rijn, 10 februari 2018
Deel blog:

Weerstand. Wat betekent dat? Een woord dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Zoek je het op in de Dikke van Dale dan zie je het volgende:
weer·stand (de; m; meervoud: weerstanden)
1 tegenstand, verzet
2 (natuurkunde) elke kracht (of elk lichaam) waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt
3 (elektriciteit) toestel om het teveel aan elektrische energie in een stroomkring in warmte om te zetten
4 (medisch) mate waarin je bestand bent tegen ziekten; = resistentie

Allemaal weerstand, allemaal een blog waard en allemaal vormen van weerstand waar we dagelijks mee te maken hebben. Zowel fysiek als psychisch. En hoewel psychisch vaak van grote invloed is op ons fysieke welzijn, is nummer 4 is degene waar ik het deze keer over wil hebben. De fysieke weerstand. De weerstand die we nodig hebben om gezond te blijven. Ook wel ons immuunsysteem genoemd. En wat houdt dat dan precies in?

De ‘lagen’ van ons immuunsysteem

Ons immuunsysteem is een ingenieus systeem in en op ons lichaam dat ons lichaam beschermt tegen ziekten. Het immuunsysteem omvat meerdere fysieke systemen zoals de huid, de darmen, de luchtwegen, ons bloed en ons lymfestelsel. Samen beschermen deze systemen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk daarbij aan bacteriën en virussen, maar ook parasieten en schimmels. Het immuunsysteem is in te delen in drie ‘lagen’. De huid, darmen en luchtwegen vormen een barrière tussen de buiten- en onze binnenwereld. Ook wel het fysieke immuunsysteem genoemd. Door middel van de slijmvliezen waar deze orgaanstelsels mee bedekt zijn, houden ze ziekmakers buiten de deur. Daarnaast is op de huid ook nog eens een heel leger aan vriendelijke bacteriën bezig onze barrière te beschermen tegen indringers. Ook wel de huidflora genoemd.

Hoe het werkt

Glipt er per ongeluk toch een boosdoener naar binnen dan krijgt die allereerst te maken met wat we het algemene immuunsysteem noemen: ons bloed- en lymfestelsel. In het bloed bevinden zich witte bloedlichaampjes. Die zou je kunnen zien als soldaten die door de bloedvaten patrouilleren om alle boeven die ze tegenkomen een kopje kleiner te maken. Zo zorgen zij ervoor dat de ziekmakers die binnen zijn gedrongen geen kans krijgen hun taak uit te voeren en ons ziek te maken. Via de lymfen worden de uitgeschakelde ziekmakers afgevoerd en uitgestoten.
Mochten de ziekmakers met zoveel zijn dat de algemene witte bloedlichaampjes het niet meer aankunnen dan krijgen zij hulp vanuit het specifieke immuunsysteem.

De lymfocyten

Het specifieke immuunsysteem bestaat uit een bepaald soort witte bloedcellen: lymfocyten. De lymfocyten zijn zo gemaakt dat ze alleen een bepaalde bacterie of virus aanpakken. Daar waar de overige witte bloedcellen meer algemeen zijn toegerust richten de lymfocyten zich op één specifieke ziekteverwekker. Je zou kunnen zeggen dat er nog een onderdeel aan het immuunsysteem toegevoegd kan worden. Dat is het beenmerg, en dan met name het beenmerg in de platte botten zoals het borstbeen en het bekken. Dat is namelijk de plaats in ons lijf waar de witte bloedcellen gemaakt worden.

Hoe je het kunt ondersteunen

Nu weet je zo’n beetje wat het immuunsysteem, oftewel onze weerstand, inhoudt. Weet je nu ook hoe je zo goed mogelijk voor dat systeem kunt zorgen? Natuurlijk door goed voor jezelf te zorgen. Balans tussen inspanning en ontspanning, gezonde voeding, voldoende drinken en regelmatig bewegen. Vergeet de psyche niet te voeden en onderschat de invloed van het onderhouden van sociale contacten niet. Zo houd je balans in je leven en daar vaart ons immuunsysteem wel bij.

Beetje vies

Vreemd genoeg is juist een beetje vies doen heel belangrijk voor de opbouw en onderhoud van het immuunsysteem. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Beter bekend als de darmflora. Deze flora bestaat uit miljarden bacteriën die met ons samen leven en onder andere helpen ons immuunsysteem op peil te houden. Een te hygiënisch leven beperkt de inname van gezonde bacteriën en zo de diversiteit van onze darmflora. Ik wil daarmee niet promoten dat we massaal onze handen niet meer wassen na een bezoek aan het toilet, maar een tikkie terug in hygiëne kan ons immuunsysteem veel goed doen.

Voedingssupplementen en vitamines

En natuurlijk kun je, naast op je leefstijl letten je lijf helpen door bepaalde supplementen aan het dagelijks dieet toe te voegen om zo het immuunsysteem een handje te helpen. Darmflora kan je toevoegen door probiotica in te nemen. Is het winter? Dan kan je de natuur een handje helpen door wat extra vitamine D in te nemen. Een waardevolle speler in het immuunsysteem. Zo geldt dat ook voor (o.a.) vitamine C en zink.

Lukt het even niet om gezond te leven? Veel stress, weinig gezonde voeding en te weinig balans? dan kan een goed uitgebalanceerde multivitamine uitkomst bieden. En gaat het dan toch een keertje mis? Wordt je geveld door een verkoudheid, griep of erger? Dan zijn er in de natuur mooie oplossingen te vinden die het immuunsysteem helpen om sterk te zijn en samen de ziekmaker de baas te worden. Over de invloed van bijvoorbeeld vitamine D, C of het mineraal zink vertellen we je graag meer in de winkel. Zie ook de eerdere blogs die zijn verschenen over vitamine C, verkoudheid en griep.

En heb je een vraag over kruiden of andere voedingssupplementen die jou kunnen helpen bij het bouwen aan een optimaal immuunsysteem? Ook dan helpen we je graag verder in onze winkel.

Deel blog:

replies are closed