• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging vanaf € 35,-
 • Binnen 2 werkdagen bezorgd
 • Vakkundig advies

Wat weten we eigenlijk over plastic?

Door Sophie van Rijn, 25 juli 2018
Deel blog:

Plastic, een veelgebruikte kunststof waar we dagelijks mee te maken hebben. Maar wat weten we er eigenlijk van? Onrustwekkende verhalen over de plasticsoep, plastic dat “afgeeft” op ons eten en plastic dat in microscopisch kleine stukjes in ons eten zit. Behoorlijk verontrustend vind ik. En ook iets waar ik in ieder geval graag iets meer van wil weten opdat ik een bewuste(re) keuze kan maken in mijn dagelijkse omgang met plastic. Daarom het een en ander omtrent plastic op een rijtje.

Plasticsoep

Op verschillende plekken in de wereldzeeën drijft plasticsoep. Al het plastic dat wij rond laten slingeren, plastic dat voortkomt uit de industrie, maar ook bijvoorbeeld door het wassen van synthetische kleding, het huis schoonmaken of het poetsen van tanden, belandt op een zeker moment in een van de zeeën. Via rivieren wordt het meegevoerd, door de wind wordt het in de zee geblazen en door het direct lozen van rommel op zee stromen onze zeeën  langzaamaan vol met plastic afval. Onder invloed van het zonlicht en de golfslag valt dat plastic uiteen. Grotere, kleinere en microscopisch kleine stukjes vormen samen een soort kolommen van plastic: de plasticsoep.

Lang niet altijd zichtbaar met het blote oog, maar o zo gevaarlijk voor de dieren die in de zee leven en uiteindelijk voor onze eigen gezondheid. Bij het vervallen van het plastic komen de gifstoffen die erin opgehoopt zitten vrij. Vissen, groot en klein, maar zelfs algen eten ervan. Nog los van alle ellende die dat voor de dieren zelf oplevert, vergiftiging met de dood tot gevolg, heeft het ook voor ons verstrekkende gevolgen. Wij eten de vergiftigde vissen en worden zelf dus ook langzaam vergiftigd. Het plastic verteert niet, is onverwerkbaar voor ons lichaam en blijft dus in ons systeem hangen met alle gevolgen van dien.

Microplastic

En dat is alleen nog maar wat we via voeding binnen krijgen en geldt, wanneer het om de plasticsoep gaat, enkel voor de mensen die vis eten. Er zijn ook andere manieren waarop plastic ons systeem binnenkomt. Denk aan het smeren met allerlei huidmiddeltjes, maar ook aan verpakkingsmaterialen waar onze voeding in verpakt wordt. Zelfs in de lucht die we inademen zitten microdeeltjes plastic en met iedere ademteug adem je daar een beetje van in. In ons hele milieu en daarmee de voedselketen komt microplastic voor.

Wat kunnen we doen?

Het beste zou zijn al het plastic te vermijden. Niet meer gebruiken en als consument een alternatief eisen. Helaas is het bijna ondoenlijk voor de meeste mensen om al het plastic te vermijden. Er zijn zeker wel mogelijkheden. Zo kun je plasticvrij boodschappen doen bij een ecologische supermarkt, zelf verzorgings- en schoonmaakproducten maken en het weggooien van plastic zoveel mogelijk voorkomen door te recyclen. Maar niet iedereen heeft evenveel te besteden of evenveel tijd over om het gebruik van plastic helemaal  te voorkomen. Daarom hierbij wat zaken waar je op kunt letten wanneer je toch met plastic te maken hebt. Kies zoveel mogelijk voor plastic dat biologisch afbreekbaar is, hoewel het nog niet dé oplossing is, is het in ieder geval al een veel beter alternatief.

En verder kun je letten op de verschillende codes die op de onderkant van de verpakking vermeld staan. Onderop iedere verpakking staat een driehoekig symbool waar een nummer in staat. Dat nummer vertegenwoordigt een soort plastic. De code geeft informatie over hoe schadelijk het soort waar je mee te maken hebt is. Ik zet hierbij de verschillende codes voor je op een rijtje:

 • Code 1: Polyethylene Terephthalate
  Oftewel PET. Pet wordt het meest gebruikt voor drinkflessen, flessen van schoonmaakmiddelen, verpakkingen van salade en van andere voedingsmiddelen. Wanneer je deze soort niet verwarmt, lekken er geen schadelijke stoffen je voedsel in. PET bevat niet het synthetische oestrogeen bisphenol A ( BPA) waarvan we weten dat het zeer schadelijk is. PET kan goed worden hergebruikt.
 • Code 2: High density polyethylene
  Ook wel HDPE genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor boterkuipjes, melkflessen, het plastic waarin ontbijtgranen verpakt zitten en boodschappentassen. Ook bij dit plastic is er weinig risico op het lekken van giftige stoffen in de voeding. En ook dit plastic kan goed worden hergebruikt.
 • Code 3: Polyvinyl chloride
  Dit staat voor PVC. Het wordt voornamelijk in douchegordijnen, wasmiddelflessen, shampooflessen en kaas- en vleeswarenverpakkingen gebruikt. Best ernstig want dit soort plastic is slecht voor de gezondheid. Het lekt giftige stoffen die in het voedsel terecht kunnen komen. Bij de productie van PVC komt dioxine vrij, een gas dat behoorlijk giftig is. Je kan PVC dus het best vermijden.
 • Code 4: Low Density Polyethylene
  Van LDP worden broodverpakkingen, boterhamzakjes, deksels van verpakkingen en knijpflessen Het is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij het wordt opgewarmd.
 • Code 5: Polypropylene
  Rietjes, medicijnpotjes, luiers en dopjes worden allemaal gemaakt van deze soort. Het is, net als code 1, 2 en 4 veilig om te gebruiken, maar opwarmen is af te raden. Deze soort kan makkelijk worden gerecycled.
 • Code 6: Polystyrene
  Hiervan worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd-hoesjes gemaakt. Deze soort bevat schadelijke stoffen die slecht zijn voor de gezondheid en kan je het best zoveel mogelijk vermijden. Bij het maken ervan komen ook nog eens schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten. Het recyclen van polystyrene is voor bedrijven moeilijk en duur. Hierdoor is deze soort plastic het meest terug te vinden op afvalbergen. Een driedubbele belasting dus.
 • Code 7: Overige plastic
  Dit is ook een zeer gevaarlijke soort. Er worden o.a. coatings voor blikken en flessen van gemaakt, maar ook nylon en bijvoorbeeld zonnebrillen. Dit plastic bevat het synthetische oestrogeen bysphenol A (BPA), wat een verstorend effect heeft op onze hormoonhuishouding. Er wordt zelfs verband gelegd tussen sommige kankersoorten en BPA. Vermijd deze code zoveel mogelijk en gebruik zeker geen voeding die in plastic met deze code verpakt is.

Nu ben je een klein beetje op de hoogte en kun je als het goed is een iets bewustere keuze maken wanneer het gaat over het dagelijks gebruik van plastic. Wil je meer weten? Kijk dan ook eens op de site van de Plasticsoup Foundation. Ook op Netflix is een mooie maar schokkende documentaire te zien: ‘A plastic ocean’ gemaakt door Craig Leeson. En op de site van het NRC zijn verschillende informatieve artikelen te lezen in hun Plastic Dossier. Je vindt er ook goede tips waarmee je het gebruik van plastic terug kunt dringen.

Deel blog:

Eén reactie

 1. L. Van Montfort schreef:

  Code 7 in zonnebrillen is dan niet handig want die kunnen behoorlijk warm worden.

Reactie plaatsen