Waarom ben je zo moe door een virale infectie?

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Mij is gevraagd een blog te schrijven over virussen en vermoeidheid. Challenge accepted. Waarom ben je zo moe door een virale infectie? Maar gaandeweg, op zoek naar de samenhang, bekruipt mij enige virale lamheid. De simpele Annie MG Jip-en-Janneke-versie is niet aan mijn zijde en ik kan het niet eenvoudig houden.

Vanuit de (natuur)geneeskunde en de TCM (Traditional Chinese Medicine) zie je dat voor de weerstand tegen zowel virale infecties als bacteriële hommeles de eerste verdedigingslinie een bak met zoutzuur is: je maag. Het maagzuur helpt de vreemde indringer (perverse energieën van uit de Chinese geneeswijzen gezien) buiten te houden. Daarna hebben we een prachtig immuunsysteem in de darmen en de lever én een lymfatisch systeem. Wat we zien is dat de darmen verhoudingsgewijs het belangrijkst zijn als het gaat om bacteriële infecties en de lever als het gaat om virale infecties. ZO SIMPEL HAD IK HET WILLEN HOUDEN.

En ja, als je denkt aan virale infecties zoals Pfeiffer en het post viraal syndroom dan heeft de lever(energie) hier het meest onder te lijden. En dit zijn 2 typische virale aandoeningen waarbij chronische vermoeidheid centraal staan. Daarnaast worden virale aandoeningen zoals wratten van uit de TCM en natuurgeneeskunde behandeld met kruiden die ook op de lever werken.

Onvrijwillige overname

Even over de nasty bastards, virussen zijn infectieuze micro-deeltjes, die allerlei ziekten kunnen veroorzaken. Ze slijmen eerst met een vriendelijke gastheercel die een deurtje opendoet. Welcome, veeg eerst je voeten voordat je binnenkomt. Als een virus in een cel is binnengedrongen, gebruikt hij de gastheercel om zichzelf te vermenigvuldigen. De gastheer is nu als een dolle kopieën aan het maken in opdracht van het virus. Je bent al bekocht bij het binnenlaten van deze vreemde gasten, elegant hebben ze zichzelf al uitgenodigd bij de buren en infecteren dan weer nieuwe gastheercellen. Je bent gegijzeld.

De gedaanten van een virus                                                    

Pervers en divers. Een virale infectie grijpt in op allerlei systemen.

Divers: van wrat-, naar herpes-, mazelen-, kinkhoest-, bof-, rode hond-, corona- en retrovirussen. Een milde verschijningsvorm veroorzaakt bijvoorbeeld snottebellen, een koortslip of griep. De impact van enkele broeders kan immens zijn, denk dan aan HIV, SARS, HPV, polio en hepatitis.

Bijna elk virus kan een vermoeidheid veroorzaken als het lichaam niet adequaat heeft gereageerd en niet in staat is geweest dit virus te elimineren. Een wakker immuunsysteem kan je helpen om deuren te sluiten en virussen te remmen in de vermenigvuldiging of door fagocytose te ruimen (de “opeetdienst” van je lichaam om ziekteverwekkers onschadelijk te maken, meestal uitgevoerd door speciale witte bloedlichamen). Een simpel voorbeeld rondom een bekende recente virale infectie, voldoende zink kan de virusreplicatie remmen zeker in samenwerking met de stof quercetine. Je kan bij beide blogs meer lezen over in welke voeding dit zit.

Kortdurende vermoeidheid

Als het virus toeslaat kan koorts noodzakelijk zijn om de vermenigvuldiging van de verschrikkelijke indringer te beperken en op te ruimen. Bekend is ook dat je rillerig wordt. Je krijgt het schompus in je lijf, dit geeft spier- en gewrichtspijn. Deze lamlendigheid hoort er bij. In de regel is het een bundeling van krachten om “het vege lijf te redden”.

Langdurige vermoeidheid

Langdurig aanhoudende vermoeidheidsklachten zijn wetenschappelijk nog niet goed verklaarbaar. We zien vaak dat mensen onderliggende problemen hebben. Langdurige verhoging, niet fit zijn, vermoeidheid. Het immuunsysteem blijft aan staan. Vermoedelijk door laaggradige ontstekingen. Heb jij ook langdurig last van vermoeidheid of klachten? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Westers gezien is het soms best lastig om vermoeidheidsklachten te verklaren. Wat gebeurt er fysiologisch? Vanuit de Oosterse stromingen denkt men meer in syndromen (syndroomleer). Op basis van de uiting kan je dan anders behandelen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de homeopathie.

Kijk nog eens naar je tong

Als de vreemde indringers (bij griep en verkoudheid) toeslaan zie je vaak verandering in het beslag van je tong. Deze wordt bijna altijd dikker, vettiger en is zichtbaar wit of gelig. Hierin manifesteert zich koude, een indikking van de lichaamsvloeistoffen, damp, dit leidt tot obstructie van bijvoorbeeld de longen. www.vanderpigge.nl/gezondheid/zeg-eens-aaaaa-wat-vertelt-je-tong

Voed jezelf

Om verdere obstructie te voorkomen vermijd je voeding die slijmvormend is:

  • zuivel
  • citrusvruchten
  • fruit in de ochtend
  • vet voedsel

Vermijd ook:

  • gekoelde dranken
  • rauwkost

Eet en drink verwarmende licht verteerbare dingen, kruiden theeën, soepen, roergebakken groenten. Als je geen vegetariër bent is bottenbouillon aansterkend. www.vanderpigge.nl/koken-en-recepten/grootmoeders-voedzame-bouillon-een-ouderwetse-remedie-voor-in-de-moderne-wereld

Zorg goed voor jezelf te zorgen qua regelmaat (lekker veel slapen), laat je eventueel informeren over supplementen die je herstelproces kunnen ondersteunen of waar je baat bij kan hebben bij de preventie tegen perverse energieën.

Deel blog:

Wil je meer informatie voor een goede weerstand? Download dan ons e-book!

Weerstand – E-book

Er zijn heel veel processen die een rol spelen om je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je afweersyst...

download

Reactie plaatsen