• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Verkoudheid en stomen

Door Sophie van Rijn, 17 november 2017
Deel blog:

De winter doet langzaam zijn intrede en de eerste verkoudheden steken alweer de kop op. Hoofdpijn, een rode (loop)neus, pijnlijke keel, hoesten en snot. Kortom, algehele malaise. Je voelt je rillerig en belabberd. Niet fijn en vaak ook heel onpraktisch. Maar wat is een verkoudheid eigenlijk en vooral: wat kun je doen om er snel van af te komen?

Virus

Een verkoudheid is een ontsteking van de slijmvliezen in keel, neus en bijholten. De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door een virus. Een echt medicijn is er dan ook niet, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om er zo snel mogelijk weer van af te komen.

Ontspanning

Rust is belangrijk. Maak ruimte in je drukke schema om even bij te komen en uit te zieken. Probeer wat extra te slapen en voorzichtig te bewegen: een rustige wandeling of milde yoga-oefeningen.

Water

Drink veel water. Jouw lymfestelsel is de beste afweer bij virussen en bacteriën. De lymfeklieren maken witte bloedcellen aan om de afweer tegen een virus te verhogen. Hydratatie is heel belangrijk om dat lymfestelsel goed te laten functioneren. Dus laat vochtrovende middelen als koffie, zwarte thee en alcohol even staan en drink veel water en kruidenthee.

Tip: een theemengsel van vlierbloesem, duizendblad en pepermunt is heel geschikt bij verkoudheid. Meng daar nog wat verse gemberwortel, honing en kaneel bij en je hebt een helende thee die ook nog lekker is.

Vitamine C

Natuurlijk gebruik je vitamine C, deze alleskunner heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Je kunt veel vers fruit nemen, maar ook vitamine C in supplementvorm is een mooie ondersteuning.

Kippensoep

En omdat eten en drinken vaak niet je eerste prioriteit is wanneer je niet lekker bent, is het verstandig om dat wat je eet zorgvuldig te kiezen. Een goede, verse kippensoep doet wonderen bij een verkoudheid. De stoom die van de hete kom verse soep afkomt helpt ook nog om de holtes vrij te maken.

Dat brengt ons bij de volgende tip: stomen!

De hete stoom heeft een slijmoplossend effect in de holtes. Zo voorkom je dat een verkoudheid een holteontsteking wordt. Het is heel simpel: kook water, giet het in een pan of kom, en ga met een handdoek over je hoofd boven de kom hangen. Je ademt op die manier de stoom in. Adem in door je neus en uit door je mond. Doe dat ongeveer 3 keer per dag 10 minuutjes.

Stoomkruiden

Om het heilzame effect van de stoom te vergroten kun je ook stoomkruiden in het water doen. Kamille, eucalyptus en tijm hebben een verzachtende en slijmoplossende werking en ruiken ook nog eens heel lekker.

Tip: mocht je last hebben van schrale lippen, veel voorkomend bij verkoudheid, dan kan het fijn zijn om voor dat je gaat stomen je lippen in de smeren met lippenbalsem. Je hebt dan minder last van de stoom op je lippen. Een mooie bijkomstigheid van het stomen is dat het ook nog eens een zachte reiniging van de huid is. Als je toch al rustig aan het doen bent en extra goed voor jezelf zorgt kun je gelijk je huid meepakken met een fijne reinigings- en verzorgingsbehandeling. Zo wordt een vervelende verkoudheid opeens een verwenmoment.

Voor meer tips over kruiden bij verkoudheid en verzorging kun je natuurlijk altijd even bij ons binnen lopen.

Deel blog:

replies are closed