Webwinkel

Vagina gedoe

First things first: je vagina is niet hetzelfde als je vulva. Voor de nieuwkomers: je vulva is het uitwendige deel van je foef, dus je kleine en grote schaamlippen, en je vagina is het inwendige deel. En als we dan toch beginnen met een rondje terminologie: ‘kleine’ en ‘grote’ schaamlippen is een beetje een lullige benaming (pun intended), want bij de meeste vrouwen steken de ‘kleine’ lippen verder uit dan de ‘grote’. We kunnen dus beter spreken over de ‘binnenste’ en de ‘buitenste’ schaamlippen.

En dan last but not least: het zijn trotslippen. Want die flamoes, dat is gewoon een prachtig ding. We bedrijven de liefde en baren er het leven mee! Wij vrouwen mogen wel eens af van onze schaamte voor de bebouwing daar beneden, vind ik. Taal is een machtig wapen. Het gebruiken van de juiste benamingen voor je punani zou daar dus enorm bij helpen. Punani is trouwens Hawaiaans voor ‘hemelse bloem’ – die Hawaianen, die snappen het dus.

Goed. Gedoe met je vagina. Je vajayjay is een uniek, maar ook een beetje een kwetsbaar orgaan. Je vagina bestaat uit een slijmvlies met daarop vaginaal vocht waarin bacteriën leven. Die bacteriën, overwegend Lactobacillen, zijn superbelangrijk. Ze produceren melkzuur waardoor de zuurgraad in je vagina mooi laag blijft. De Lactobacillen en de aanwezige zuurgraad beschermen je vagina tegen infecties en houden haar schoon en in evenwicht. Je vagina is namelijk een zelfreinigend orgaan. Dat moet ook wel, want je vagina staat in direct contact met de buitenwereld.

 

Gezond of ongezond?

Verontreinigingen waar ze mee in contact komt, worden afgevoerd door het aanwezige vaginale vocht. Vreemde beestjes (ziekmakende bacteriën, virussen en ander gespuis) die er niet horen, worden – althans in een gezonde vagina – verdrongen door je lichaamseigen vaginale bacteriën (Lactobacillen). Zo kunnen ziekmakende beestjes geen voet aan de grond krijgen en blijft je vagina gezond. Het evenwicht van je vaginale flora en de bijbehorende zuurgraad zijn dus van essentieel belang voor een gezonde pantoffel.

Niets maakt me dan ook bozer dan de Lactacyd-reclame, die vrouwen aanpraat dat hun vagina ‘vies’ is en gewassen moet worden met een middeltje. Niets is minder waar: middeltjes die synthetische stoffen bevatten, vaak zelfs de zeer agressieve zeepsoort SLS/SLES, maken je vaginale flora kapot en maken je enorm vatbaar voor vaginale problemen zoals candida-infecties en andere narigheid. Was je vulva dus uitsluitend met water en laat je vagina gewoon zoals ze is. Ik herhaal: je vagina is niet vies. Je vagina is gezond of ongezond. In dat laatste geval kun je de juiste natuurlijke middelen gebruiken om te helpen de balans van je vaginale bacteriën weer in evenwicht te krijgen. Daarover gaat dit blog.

Vaginale klachten

Zoals gezegd is je vagina dus een vrij kwetsbaar orgaan. Je vaginale flora produceert melkzuur en zorgt voor een licht zuur vaginaal milieu (pH-waarde zo ongeveer tussen de pH 3.8 en pH 4.4). Die zure omgeving beschermt je tegen infecties daar beneden. Als de pH-waarde toeneemt door bijvoorbeeld sperma of zeep (of stress, ongezonde voeding, darmklachten, medicijnen, hormonale veranderingen, noem maar op), raakt die natuurlijke beschermende barrière verstoord en kunnen schadelijke bacteriën of schimmels de overhand krijgen en voor problemen zorgen.

Jeuk, een vreemd geurtje, een vreemd kleurtje, overvloedige afscheiding of juist droogheid, branderigheid, schraalheid en pijn zijn de klachten die we aan de toonbank vaak van vrouwen horen.

Gebruik natuurproducten, maar raadpleeg ook je arts

Ga altijd naar je huisarts als je voor het eerst een bepaalde klacht hebt aan je vulva of vagina of als je niet zeker weet wat je hebt. Alleen een arts is namelijk bevoegd om de juiste diagnose te stellen. En alleen een kloppende diagnose is dus een goed uitgangspunt voor een effectieve en veilige therapie, zeker als je het zelf via de natuurlijke weg wilt aanpakken.

Ga verder altijd naar je huisarts of verloskundige als je zwanger bent en klachten hebt. Ook als de klachten aanhouden of steeds terugkomen is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. SOA’ s kunnen vergelijkbare klachten geven als de hieronder beschreven veel voorkomende klachten, maar kunnen gevaarlijk zijn en complicaties geven. SOA’ s moeten echt door een arts worden behandeld. Ga met de volgende symptomen altijd naar je huisarts: bloedingen die niet bij je normale menstruatiepatroon horen, pijn, blaasjes, bultjes, schilfers, vlekjes, eczeem en uitslag, jeuk die niet overgaat, zwellingen en (vreemde) veranderingen van de kleur of vorm van je vulva of vagina, pijn in je (onder)buik en pijn bij het plassen. Beter een keertje te vaak naar de huisarts dan te weinig, dus.

Dat gezegd hebbende: de meeste onschuldige, milde en veelvoorkomende vaginale klachten kun je zelf, met de juiste natuurlijke middelen, tegengaan. In dit blog behandel ik bacteriële vaginose, vaginale schimmelinfectie (candida-infectie) en vaginale droogte. De natuurlijke aanpak heeft bij milde vaginale klachten (binnen het zelfzorgkader) de voorkeur, omdat natuurproducten de natuurlijke vaginale flora en zuurgraad ondersteunen en versterken. Daardoor herstelt je vagina daadwerkelijk en ben je minder vatbaar voor het terugkeren van de klachten. Als je alleen de ziekteverwekker bestrijdt maar de (verstoorde) natuurlijke flora aan haar lot overlaat, doe je half werk en heb je binnen de kortste keren opnieuw hetzelfde probleem.

Schimmelinfectie versus bacteriële infectie

De meest voorkomende vaginale infecties in het wild zijn de schimmelinfectie en de bacteriële infectie. Deze twee worden in de praktijk nog wel eens door elkaar gehaald en daardoor verkeerd behandeld. Dat is jammer, want daardoor kunnen je klachten verergeren. De juiste diagnose is dus erg belangrijk. Hieronder lees je meer over beide aandoeningen.

Bacteriële vaginale infectie: hoe herken je het en hoe los je het op?

Een bacteriële vaginale infectie herken je vooral aan een afwijkende, wat minder chique geur. Het ruikt meestal naar niet-meer-zo-verse-vis. Bij een bacteriële infectie heb je meestal een overvloedige afscheiding die kleurloos tot grijzig/groenig is en waterig kan zijn. Alsof je een snottebel hebt van onderen, zeg maar. Een bacteriële infectie kan ook gepaard gaan met jeuk, branderigheid en/of pijn, maar dat hoeft niet. Als plassen ook pijn doet, laat je huisarts dan onderzoeken of je (ook) een blaasontsteking hebt.

Een bacteriële vaginale infectie wordt ook wel bacteriële vaginose genoemd. Strikt genomen is bacteriële vaginose niet hetzelfde als een bacteriële infectie. Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde slechte bacteriën in het vaginale milieu. Je vagina is dan uit evenwicht en je bent super kwetsbaar voor het ontwikkelen van een infectie. Bij een bacteriële infectie zijn die slechte bacteriën daadwerkelijk de vaginawand binnengedrongen en hebben ze echt een infectie veroorzaakt.

Een bacteriële vaginale infectie kun je in de meeste gevallen zelf oplossen met effectieve natuurlijke middelen om plaatselijk toe te passen. Multi-Gyn ActiGel werkt bij vaginale ongemakken zoals bacteriële vaginose, vaginale geur, overmatige afscheiding, jeuk en irritatie. Je brengt deze gel inwendig aan met een applicator.

Bacteriën aanvullen

Er bestaan ook zeer goede natuurproducten in de vorm van capsules of zetpillen die je vaginale flora aanvullen met lichaamseigen beschermende bacteriën. Deze producten kunnen heel goed acuut, maar ook preventief werken, omdat ze je flora versterken op momenten dat je nét even kwetsbaarder bent voor het ontwikkelen van een infectie. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe liefdespartner hebt, of veel stress hebt.

Ook wanneer je synthetische antibacteriële vaginale middelen hebt gebruikt, is de ziekteverwekker vaak gedood maar blijft je vaginale flora erg kwetsbaar achter. Je loopt dan gemakkelijk opnieuw een infectie op.

Ook in die situaties zijn deze natuurproducten erg belangrijk. Vanwege de claimswetgeving mag ik hier niet vertellen welke producten ik precies bedoel. Dat is echt jammer, want het kan zoveel ongemakken besparen en iedere vrouw zou wat mij betreft een pakje van deze capsules in huis moeten hebben liggen! Bel ons even voor een persoonlijk advies over deze producten.

Vaginale schimmelinfectie: hoe herken je het en hoe los je het op?

Je herkent een schimmelinfectie aan een witte, brokkelige afscheiding. Een beetje zoals cottage cheese of hüttenkäse. Een schimmelinfectie gaat meestal gepaard met jeuk en soms ook met roodheid en een pijnlijke, branderige vulva. Je vulva kan een beetje opgezet zijn aan de randjes. Er kan soms een wittige uitslag op het slijmvlies zitten die je niet weg kunt vegen. Als je een schimmelinfectie hebt, kunnen vrijen en plassen pijnlijk zijn. Een schimmelinfectie geeft meestal geen veranderde of onaangename geur. Als plassen ook pijn doet, laat je huisarts dan onderzoeken of je (ook) een blaasontsteking hebt.

Een schimmelinfectie wordt in de volksmond ook wel een candida-infectie genoemd omdat een infectie met deze gist vaak voorkomt. Maar een vaginale schimmelinfectie kan ook door een andere gist of schimmel worden veroorzaakt.

Een vaginale schimmelinfectie kun je in de meeste gevallen zelf oplossen met effectieve natuurlijke middelen om plaatselijk toe te passen. Multi-Gyn FloraPlus werkt specifiek tegen vaginale schimmelinfecties en jeuk. Deze gel zit in vijf afzonderlijk verpakte applicators voor een kuur van 5 dagen.

Regulier wordt een schimmelinfectie vaak bestreden met synthetische schimmeldodende zetpillen of vaginale crème. Dit kan soms noodzakelijk zijn, zeker bij hevige of heel hardnekkige klachten, maar heeft een groot nadeel: ze doden de schimmel maar versterken je vaginale milieu niet. Daardoor ben je juist ná het gebruik van een synthetisch schimmeldodend middel extra kwetsbaar voor het oplopen van wéér een infectie. Dit zien we in de winkel vaak: vrouwen die aan de lopende band schimmelinfecties oplopen.

Flora herstellen

Er bestaan gelukkig zeer goede natuurproducten in de vorm van vaginale capsules of zetpillen die je vaginale flora aanvullen met lichaamseigen beschermende bacteriën. Deze producten helpen je daardoor heel goed te beschermen tegen het (opnieuw) oplopen van een schimmelinfectie. Deze producten zijn dus echt een uitkomst wanneer je net een infectie hebt gehad of wanneer je nét even kwetsbaarder bent voor het oplopen van een schimmelinfectie. Bijvoorbeeld als je een nieuwe liefdespartner hebt of als je veel stress hebt. Vanwege de claimswetgeving mag ik hier niet vertellen om welke producten het hier gaat, dus bel ons even voor een persoonlijk advies.

Balsem

Naast inwendige vaginale producten hebben wij ook een natuurlijke balsem van eigen makelij die jeukstillend werkt en de schimmel tegen gaat. Deze balsem is vooral prettig tegen jeuk aan je vulva door een schimmelinfectie. Bel ons voor een productadvies.

Droogheid

Tijdens de menopauze dalen je oestrogeenspiegels, waardoor ook de hoeveelheid beschermende Lactobacillen in je vagina daalt. Hierdoor wordt de vaginale niche minder beschermd waardoor vrouwen in de menopauze gevoeliger kunnen zijn voor infecties aan de urinewegen en vagina. Lagere oestrogeenspiegels zijn er ook de oorzaak van dat je slijmvliezen tijdens en na de menopauze een stuk droger kunnen worden dan normaal. Daardoor kunnen klachten als droge ogen, een droge mond en ook een droge vagina ontstaan. Vaginale droogte is vervelend, omdat je ook daardoor gemakkelijker een infectie oploopt. Bovendien kan droogte pijn en een schraal gevoel veroorzaken en vrijen kan onaangenaam zijn.

Medicatie

Naast de menopauze kunnen ook gebruik van bepaalde medicijnen, zoals Tamoxifen, chemotherapie en de anticonceptiepil zorgen voor (veel) drogere slijmvliezen. Er is een product wat kan helpen bij droge slijmvliezen. Dit bevat onverzadigde olie die van binnenuit kunnen helpen. Het is leverbaar in capsules en vloeibare olie. Graag vragen wij je om ons te bellen voor meer informatie.

Kattenvet?

Daarnaast hebben we een fijne neutrale balsem in ons assortiment waarmee je ook je vulva kunt insmeren. Dit spul draagt de wat excentrieke naam ‘kattenvet’, maar laat je daardoor niet afschrikken: kattenvet bestaat uit zeer zuivere bijenwas met olijfolie en verder niets. Zeer geschikt voor heel gevoelige plekjes dus. Veel vrouwen gebruiken deze balsem ook inwendig en zijn daar erg tevreden over.

Multi-Gyn LiquiGel is speciaal ontwikkeld tegen vaginale droogheid. Deze gel kun je met een applicator inbrengen. Deze gel verlicht irritatie, een branderig gevoel en pijn door een droge vagina en beschermt de vaginale flora.

Gebruik tot slot altijd een goed natuurlijk glijmiddel zoals Medglide bio tijdens het vrijen en neem ruim de tijd voor jullie vrijpartij, zodat je écht klaar bent om te ontvangen en je niets forceert of irriteert.

Tips en tricks voor een blakend gezonde poeni

Zorg voor je hormonen

Als vrouw heb je je hele leven lang doorlopend te maken met hormonale veranderingen zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze. Evenwicht is het absolute sleutelwoord als het over hormonen gaat, en het is dus niet gek dat veel vrouwen regelmatig te kampen hebben met klachten door het tijdelijk uit evenwicht raken van de hormoonhuishouding. (Leven geeft nu eenmaal stress, en niemand leeft als een heilige…!)

Zwangerschap en menopauze

Hormonen zijn van grote invloed op de samenstelling van je vaginale flora en zuurgraad. Rondom de menstruatie kun je extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een infectie, onder andere door het passeren van bloed (wat licht alkalisch is) dat de zuurgraad van je vagina tijdelijk hoger maakt.

Tijdens de zwangerschap verandert het slijmvlies en ook de bacteriële samenstelling van je vagina en kun je ook gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van klachten. (Ga met klachten tijdens de zwangerschap altijd langs je huisarts of verloskundige.)

Door de menopauze verandert er enorm veel in je lichaam, waaronder de zuurgraad van je vagina.

Heb je dus last van (terugkerende) vaginale klachten, ga dan altijd bij jezelf na hoe het gaat met de rest van je hormoonhuishouding. Is je menstruatie regelmatig? Duurt je bloeding niet te lang? Heb je last van klachten zoals pijn? Zou je menopauze mogelijk begonnen kunnen zijn?

Gebruik geen rommel in je poes

Ik zei het al: niets maakt me bozer dan de Lactacyd-reclame, die vrouwen aanpraat dat hun vagina ‘vies’ is en gewassen moet worden met een middeltje. Een gezonde vulva en vagina hebben een eigen normale geur en een eigen normale afscheiding. In een gezonde situatie heb je dus niets nodig: was je vulva met lauwwarm water en verder niets. Controleer af en toe met schone handen je afscheiding. Gebruik geen zeep, douchegel of andere producten op je vulva en zéker niet in je vagina. Zeep en synthetische producten maken het natuurlijke evenwicht geheid kapot en vormen de kortste weg naar het ontstaan van problemen. Gebruik alleen de juiste (natuurlijke) middelen als je klachten hebt.

Gebruik gezonde menstruatieproducten

Gangbare tampons en maandverband zijn vaak met allerlei chemicaliën behandeld. Schrikbarend weinig vrouwen zijn hiervan op de hoogte. Deze gevaarlijke stoffen irriteren je vulva en vagina en zijn bijzonder slecht voor je gezondheid. Zoals het merk Yoni zegt: “chemicals are not for pussies!” Gelukkig zijn er intussen heel wat merken die schone menstruatieproducten maken, van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen en gegarandeerd zonder troep. Bijvoorbeeld de merken Yoni en Natracare (te bestellen via het bestelformulier). De menstruatiecup is ook al jaren in opkomst. Dit zijn cupjes van siliconen die je inwendig draagt en die inwendig je maanbloed opvangen. Ze gaan zeer lang mee en zijn daarmee het ecologisch verantwoorde antwoord op onze maandelijkse bijdrage aan de afvalberg. Wasbaar maandverband maakt ook al jaren een opkomst. Er is dus veel meer onder de zon dan de ouderwetse wegwerp-maandverbanden en -tampons.

Geef de boel een beetje de ruimte en draag katoen

Synthetisch ondergoed (mooie kanten setjes zijn helaas vaak van polyester gemaakt) en strakke broeken (zoals je skinny jeans) kunnen de boel daar beneden behoorlijk laten broeien. Dat kan verstorend werken op je intieme milieutje en je vatbaar maken voor klachten. Wissel je kleding dus af en draag niet elke dag je strakke broek of kanten ondergoed. Draag bij voorkeur ondergoed van biologisch katoen. Vermijd inlegkruisjes als je een infectie hebt en gebruik ze sowieso alleen als ze echt nodig zijn.

Zorg voor een goede weerstand: eet gezond en ontspan

Stress, drukte en zorgen trekken een wissel op je weerstand en energie en kunnen ook je vaginale evenwicht verstoren. Als je veel stress hebt ben je doorgaans gevoeliger voor het ontwikkelen van een schimmelinfectie of bacteriële infectie. Doe daarom dagelijks ontspanningsoefeningen en vermijd stress waar je kunt. Koffie stimuleert de afgifte van stresshormonen en is dus bij uitstek een product om te vermijden. Hetzelfde geldt uiteraard voor energy drinks en andere rommel die je eigenlijk helemaal niet kunt eten of drinken. Dat het op de markt wordt gebracht als voeding, maakt het nog geen voeding.

Ongezonde voeding

Ongezonde en ontoereikende voeding geeft tekorten in je lichaam en verslechtert je weerstand en immuniteit. Als je weerstand laag is, loop je gemakkelijker infecties op, ook van onderen.

Vooral het eten van suiker is riskant: schimmels gedijen vooral goed bij een suikerrijk dieet. Als je dus vaak last hebt van een schimmelinfectie is het erg belangrijk om suiker te vermijden. Er bestaat een candida-dieet, dat kortweg neer komt op suikervrij en koolhydraat-arm eten. Veel vrouwen zweren erbij, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Bij een candida-infectie in de darm is suikervrij eten op zichzelf namelijk niet voldoende, want ook de schimmel moet gedood worden. Doe je dat niet, dan kan het candida-dieet je heel moe maken. Sommige beschrijvingen van het candida-dieet zijn enigszins achterhaald en verbieden meer producten dan nodig is, bijvoorbeeld paddenstoelen (terwijl paddenstoelen juist een immuunmodulerende werking hebben). Wil je dus serieus aan het candida-dieet beginnen, lees je dan eerst goed in, laat eventueel aanvullend (ontlastings-)onderzoek doen en vraag advies aan een goede therapeut. Ook hiervoor kun je ons raadplegen. Wist je dat we 2 uitstekende natuurgeneeskundige therapeuten in dienst hebben waarmee je een consult kunt boeken?

Zorg voor gezonde darmen

Alle slijmvliezen in je lichaam staan met elkaar in verbinding. Je hele binnenbekleding van mond tot kont is in fysiologische termen op te vatten als één en hetzelfde orgaan. Verstoringen van het ene slijmvliesorgaan kunnen daarom leiden tot verstoringen in het andere slijmvliesorgaan. Zo hangen darmklachten en luchtwegklachten of darmklachten en huidproblemen meestal met elkaar samen. Zo ook met vaginale klachten: als je darmflora verstoord is, raakt ook je vagina gemakkelijk uit evenwicht. Een schimmelinfectie in je darmen gaat vaak hand in hand met een schimmelinfectie in je vagina. (Maar let op: andersom is dat niet altijd het geval!) Zeker door het gebruik van antibiotica (voor welke klacht dan ook) kunnen bepaalde beschermende bacteriestammen in je darm én vagina als een soort collateral damage gedood worden, waardoor schimmelinfecties opeens de kop op kunnen steken. Het herstellen van de bacterieculturen in je darmen én je vagina is dan dus een must. Hoe je dat doet, lees je hier.

Check je medicijnen

Naast antibiotica kunnen ook andere medicijnen je vatbaarder maken voor vaginale infecties. Check de bijsluiter van je medicijnen en raadpleeg je arts bij terugkerende problemen.

Bepaalde chronische aandoeningen zoals diabetes kunnen je vatbaarder maken voor het ontwikkelen van vaginale klachten. In dat geval zijn preventieve supplementen die je vaginale flora plaatselijk sterker maken, een uitkomst. Mail of bel ons voor een persoonlijk advies.

Over de liefde

De huidflora van je partner (m/v/anders) kan jouw vaginale milieu uit evenwicht brengen. In de winkel valt op dat vooral vrouwen met (relatief) nieuwe liefdespartners frequenter last kunnen hebben van bijvoorbeeld schimmelinfecties. Dat kan zijn omdat ze vaker vrijen maar misschien ook doordat beide partners moeten ‘wennen’ aan de nieuwe bacteriën waar ze mee in aanraking komen. Hetzelfde geldt voor materialen en stoffen van en op condooms, zoals glijmiddelen, zaaddodende pasta’s en toys. Sperma is alkalisch en kan je vagina minder zuur maken waardoor de natuurlijke bescherming tegen infecties minder kan zijn.

Prille liefde

Voor veel vrouwen kan het prille verliefde begin van een nieuwe relatie daarom een trigger zijn voor het ontstaan van (herhaaldelijke) vaginale klachten. Besteed dus extra aandacht aan de gezondheid van je yoni wanneer je een nieuwe liefde hebt of als je meerdere partners hebt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je flora preventief extra te ondersteunen met een supplement. Zetten klachten toch door, check dan bij je arts wat er aan de hand is.

Eau naturel?

Een laatste tip waar we veel vrouwen in de winkel mee hebben kunnen helpen: als je mannelijke liefdespartner eau naturel (dus onbesneden) is en je klachten hebt na het vrijen, vraag hem dan om een beetje (meer) zorg te besteden aan de eh, slotgracht, zeg maar, voordat jullie de liefde bedrijven. (Tikje gevoelig onderwerp? Regel het zelf en ga bijvoorbeeld samen douchen.) Gebruik een condoom als je klachten hebt, zodat jullie een infectie niet aan elkaar (blijven) doorgeven.

Samengevat

Bij een vaginale schimmelinfectie

–    Multi-Gyn FloraPlus

–    Balsem tegen jeuk

–    Product om de vaginale flora te versterken (vraag ons welk product dit is)

Bij een bacteriële infectie of bacteriële vaginose

–    Multi-Gyn ActiGel

–    Balsem tegen jeuk (vraag ons welk product dit is)

–    Product om de flora te versterken (vraag ons welk product dit is)

Bij vaginale droogte

–    Membrasin capsules of vloeibaar

–    Kattenvet

–    Multi-Gyn LiquiGel

–    Natuurlijk glijmiddel

Vaginale klachten hebben vaak een persoonlijke aanpak nodig waarbij iedere vrouw haar situatie weer anders is. Het beste is om ons even te bellen voor persoonlijk overleg. En je bent uiteraard van harte welkom in onze winkel! We hebben ook nog de mogelijkheid voor een persoonlijk consult met een van onze natuurgeneeskundigen in onze praktijkruimte.

De producten die we niet kunnen noemen in dit artikel zijn wel leverbaar in de winkel. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om producten op te sturen. Voor herhaalbestellingen kun je het bestelformulier gebruiken op onze site. We helpen je graag!

 

 

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os