Webwinkel

Gezonde ogen

Het moment waarop ik besefte dat ik een leesbril nodig had, was ik in totale ontkenning. Ik? Een leesbril? Ik kon het niet geloven. Ik ben al mijn hele leven gezegend geweest met een brilloos bestaan, maar nu moest ik eraan geloven. In kunstlicht kon ik totaal niet meer lezen wat er in mijn boek stond. Ik was toen 44. Toch maar even een test doen bij de opticien en inderdaad een +1 afwijking. Daarmee kwam er een einde aan mijn brilloze tijdperk en kocht ik een leesbrilletje. Dat was toch wel een verademing. Ha, ik kon alle letters weer goed zien. Mijn hele familie bestaat uit brildragers en nu was ik er ook een. Maar er zijn nog meer redenen waarom teruglopend zicht ontstaat als we ouder worden.

 

Ouder worden

Naarmate we ouder worden neemt helaas de accomodatiecapaciteit (het vermogen van je ogen om zich aan te passen aan de afstand van een object om het beeld scherp op je netvlies te krijgen) van je ogen af. Dat is nu eenmaal een onomkeerbaar feit. Ben je 50 en nog geen brildrager? Dan heb je mazzel. Het is nou eenmaal inherent aan het ouder worden dat de spieren van je ogen stugger worden waardoor je ooglens zich minder makkelijk kan aanpassen.

Wat voor klachten ervaar je dan?

  • Je kunt minder makkelijk teksten lezen, het begint vaak met het niet meer kunnen lezen van etiketten.
  • Bij kunstlicht zie je objecten die dichtbij zijn minder goed; je ziet bijvoorbeeld niet meer scherp wat voor eten er op je bord ligt.

Er kunnen ook ernstigere oogproblemen optreden als we ouder worden.

Droge ogen

Je hebt continu een soort zanderig gevoel in je ogen door te weinig traanvocht.

Staar

Dit heeft te maken met troebele vlekken op je ooglens die invloed hebben op wat je kunt zien. Staar herken je aan deze verschijnselen:

  • Wazig zien, zowel van dichtbij als van veraf.
  • Kleuren zijn vaal en minder helder, soms iets geel of bruin.
  • Soms dubbelzien als je met één oog kijkt.
  • Slecht zien ’s nachts, om lichtbronnen heen (zoals lantaarnpalen en koplampen) zie je een lichtkrans (‘halo’).

Maculadegeneratie (gele vlek)

Door de aftakeling van de macula (het centrale deel van je netvlies) ontstaat er een geleidelijk verlies van het centraal zicht. Je hebt dan de volgende symptomen:

  • Minder scherp zien.
  • Rechte lijnen worden krom.
  • Een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien.
  • Kleuren worden vager.
  • Slechter contrast zien.

Bron: www.oogfonds.nl

Voeding

Uit onderzoek* is gebleken dat voeding wel degelijk invloed heeft op de gezondheid van je ogen. Dus om degeneratieve aandoeningen zoals maculadegeneratie tegen te gaan, is het belangrijk om gezond te eten.

Wat vooral gezond is, zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetzuren. Deze zitten in wild gevangen vette vis, zoals makreel, tonijn, zalm, makreel en haring. Ik zeg expres wild gevangen (dus met het MSC-keurmerk), want kweekvis (ASC-keurmerk) heeft een hele andere samenstelling qua vetzuren omdat deze vissen ander voer krijgen.

Verder zijn groene bladgroenten heel belangrijk, zoals boerenkool, slasoorten, broccoli, groene kool, spitskool en dergelijke. Deze zijn rijk aan zwavelhoudende bestanddelen, luteïne, vitamines en mineralen.

Antioxidanten uit alle felgekleurde voeding zijn goed. En dan bedoel ik dat de kleur door de hele groente en het hele fruit heen aanwezig is, dus pompoen, tomaten, paprika’s, aubergines, kiwi’s mais, alle soorten bessen, frambozen en dergelijke. Eieren zijn verzadigd met luteïne en zeaxanthine: de beste antioxidanten voor je ogen! Schelpdieren zijn rijk aan zink, dit is tevens weer erg belangrijk voor een goede oogfunctie.

Beweeg!

Om de doorbloeding van je ogen goed op gang te houden, is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Dus binnen jouw vermogen, kom in beweging. Standaard advies: 5 keer per week 30-50 minuten wandelen en 2 keer per week matig intensief bewegen. Lees ook ons blog over het belang van voldoende bewegen.

Kun je een leesbril voorkomen?

In theorie kan dat. Alleen door het gebruik van computers en beeldschermen werken we het voorkomen hiervan niet zo in de hand. Door het vele kijken op korte afstand, zijn je ogen minder gewend om te moeten accommoderen. De regel voor computerwerk is: na iedere 20 minuten minimaal 20 seconden meer dan 6 meter ver kijken. Dat is nog best een opgave als je druk bezig bent met je werk. Maar zo is ook de regel om na iedere 30 minuten stilzitten achter je computer even in beweging te komen en op te staan.

 

 

Bron: www.oogartsen.nl

In ieder geval helpt het om lekker naar buiten te gaan, te wandelen, veel om je heen te kijken en op deze manier je ogen te trainen.

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=macular+degeneration+antioxidants

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=cataracts+antioxidants

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os