Spierpijn

Door Pien Rothuizen, 18 mei 2018
Deel blog:

Holy moly, ik heb 2 dagen enthousiast gewerkt in mijn tuin. Al die blij bloeiende grasjes heb ik tussen de plantjes weggetrokken, ze zijn me wat te enthousiast. Sommige plantjes heb ik met hangende kopjes een andere plek gegeven. Met een beetje aandacht en voldoende water trekt dat wel bij.

Of ik voldoende flexibiliteit heb…. Nee dus, jemig de pemig ik heb last van spierpijn in mijn onderrug en vanuit mijn billen naar mijn benen. Ik denk dat het er een beetje bij hoort zo even boven de vijftig, maar het is wel vet onhandig. Een beetje aandacht kan geen kwaad, dus ik laat mij insmeren met wat Spierliniment, dat geeft verlichting. We nemen het ook altijd mee naar de voetbalwedstrijden. Bij lichte blessures geeft het verlichting en afleiding van de pijn, door de sensatie/doorbloeding van de huid.

Iedereen heeft weleens last van de spieren na inspanning zoals een training. En het is de normale fysiologie van vraag en aanbod. Het lichaam is dan wat overboden. Doe je net iets meer dan ik op het gebied van sport en beweging dan ben je wel bekend met vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn is een brandend gevoel dat meestal tijdens, of direct na het trainen ontstaat. De spierpijn die zich zo snel aandient verdwijnt vlot na het beëindigen van je inspanning. Deze pijn ontstaat door het melkzuur en is het gevolg van een zuurstoftekort in de spieren.

Verlate spierpijn is de traktatie 24 tot 48 uur na je inspanning en verdwijnt na uiterlijk drie dagen. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar, de pijn die je ervaart is een vorm van stijfheid in je spieren en wordt veroorzaakt door microscheurtjes in het bindweefsel van je skeletspieren. Je hebt dus daadwerkelijk structurele schade aan de spieren en het weefsel eromheen door de inspannende excentrische spieraanspanningen, je spieren verlengen zich.

Waarom doen je spieren pijn?

Fysiologisch gezien gebeurt er in je lichaam het volgende. Door de excentrische bewegingen lekt calcium uit het sacroplasmatisch reticulum (een netwerk van buisjes en zakjes in de cel). De calciumdeeltjes hopen op in de mitochondria, de energiefabriekjes van de spiercellen en belemmeren het vrijkomen van ATP-productie (is energie).

De ophoping van calcium zorgt ervoor dat bepaalde enzymen worden geactiveerd. Deze enzymen breken de celeiwitten af, inclusief de eiwitten die zorgen voor het samentrekken van de spieren. Je begint het al te voelen… Dit zorgt ervoor dat de spier dus veel meer moeite heeft om zich aan te spannen. Nog even volhouden….  Het afbraakproces van deze eiwitten heeft tot gevolg dat er een ontstekingsreactie ontstaat. Je lichaam staat niet stil, ook al kan jij niet meer. Als laatste stap in dit proces: de hulptroepen, histamine komt vrij. Histamine fungeert hier als neurotransmitter in het zenuwstelsel, zorgt voor zwelling die de spiervezels omhult, de vrije zenuweinden worden geprikkeld, daar zitten de pijnreceptoren. Dit veroorzaakt de brandende pijnsensatie.

Middelen
Je kunt je soms afvragen of sporten gezond is. Zeker als je deze ellende zo opsomt. Het antwoord is ja. Uiteindelijk verkrijg je na dit herstel ‘fitness’ ervoor terug. Een van mijn moto’s is ‘If you don’t use it you loose it’ en daar zit ik ook niet op te wachten. Voor iedereen met gevoelige spieren hebben we wel wat uit eigen ‘keuken’ om te smeren; bel ons voor advies!

Ook om je lichaam te ondersteunen zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar om minder snel te verzuren en sneller te herstellen. Daar kan ik hier niets over zeggen vanwege onze warenwet, je kunt wel bij ons terecht in de winkel of bellen tijdens het telefonisch spreekuur of je vraag stellen via de mail. We helpen je graag!

Deel blog:

Reactie plaatsen