Schurft: zo kom je er wél vanaf

Door Roseline Kustner
Deel blog:

Schurft, oftewel scabiës, was tot voor kort niet een klacht waar we bij Van der Pigge erg mee bezig waren. Schurft klinkt nogal middeleeuws, en eerlijk gezegd was ik jarenlang in de veronderstelling dat deze aandoening eigenlijk nauwelijks meer een probleem vormde. Maar het aantal vragen dat we in de winkel krijgen over hardnekkige schurft die maar niet weg te krijgen is, neemt de laatste jaren opvallend toe. Schurft woekert. In Haarlem, maar ook in andere grote steden. Vooral in studentenhuizen, op legerbases, in zorginstellingen en op andere plaatsen waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Vanuit studentenhuizen belandt deze plaag ook in de ouderlijke huizen, waar het vervolgens steeds opnieuw blijft opduiken. Zo verspreidt dit nare beestje zich onder alle lagen van de bevolking. En wat het allerergste is: schurft lijkt onuitroeibaar. En dat is ongelooflijk vervelend.

Schurft is gelukkig wel degelijk uit te roeien, maar dat is een arbeidsintensief proces met een aantal belangrijke aandachtspunten. We nemen die aandachtspunten eens goed met je door en geven aan waar het mis kan gaan. Schurft: zo kom je er wél vanaf.

Wat is schurft?

Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt doordat kleine diertjes, schurftmijten, gangetjes graven in je opperhuid en daar eitjes leggen. Schurftmijten kun je bijna niet zien met het blote oog. Door het gewroet in je huid ontstaan er rode bultjes en blaasjes die steeds meer gaan jeuken, vooral ’s nachts. De jeuk ontstaat vooral doordat je lichaam een afweerreactie geeft op de poepjes van de schurftmijt. Door de jeukende plekken open te krabben kan je huid gaan ontsteken.

Schurft is niet levensbedreigend of schadelijk voor je lichaam. Wel is het super-super-vervelend en ondermijnt het je welzijn, vrijheid en levensgeluk. In zeldzame gevallen kan het complicaties geven.

Schurft gaat niet vanzelf over. Als je het niet behandelt, breidt de schurft zich uit over je lichaam en wordt het erger. Bovendien kun je anderen besmetten. Vervelend voor die ander, maar ook voor jou, want hoe meer mensen en plaatsen je besmet, hoe groter de kans dat zij jou straks opnieuw besmetten.

Even voorstellen: de schurftmijt

Schurftmijten zijn kleine spinachtige parasieten met acht pootjes. Volwassen vrouwtjesmijten zijn ongeveer 0,4 mm groot, de mannetjes zijn ongeveer de helft zo groot. Het vrouwtje graaft een gangetje in de huid, copuleert daarin met een mannetje en legt vervolgens elke dag een paar eitjes in het gangetje, 40 tot 60 in totaal. Na 2 tot 7 dagen kruipt er uit elk eitje een larfje dat op het huidoppervlak leeft en kleine gaatjes maakt in de huid waar hij zich voedt. Het larfje groeit uit tot een mijt, en zo gaat de cyclus verder. Een vrouwtjesmijt leeft in totaal ongeveer 4 tot 6 weken.

Zo lang leeft een schurftmijt buiten je lichaam

Buiten het lichaam kan een schurftmijt 24 uur tot 7 dagen leven, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.

Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de temperatuur, hoe beter de mijt buiten een menselijk lichaam kan overleven. De mijt overleeft het langst buiten een menselijk lichaam (7 dagen) bij een hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12 graden Celsius.

Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is.

Tien minuten bij minimaal 50°C doodt een mijt. Was dus op 60 graden om schurft te doden.

Hoe merk je dat je schurft hebt?

Ten eerste: jeuk. Jeukjeukjeuk. Schurft geeft jeuk en een kenmerkende huiduitslag. Vaak is de jeuk ’s nachts en bij warmte erger. Vaak jeukt het hele lichaam, niet alleen de plekken waar de mijten zitten.

Soms zijn de gangetjes die de mijt graaft, zichtbaar als rode streepjes van ongeveer 1 cm op de huid. Ze kunnen er ook uitzien als smalle, gekronkelde, iets verheven bruine lijntjes. Aan het begin ervan kan de huid wat schilferen, aan de andere kant waar de mijt zich bevindt, kan een klein bobbeltje of blaasje zichtbaar zijn. Deze zijn niet altijd duidelijk te vinden. Door het krabben zijn de schurftgangetjes niet altijd goed meer te herkennen, en kan de huiduitslag eruit zien als roodheid, al dan niet met ontstoken puntjes en laesies (weefselbeschadigingen) op de huid.

Schurft zit vaak tussen vingers, op polsen en voeten. Maar het kan ook op hele andere plekken zitten, bijvoorbeeld onder je oksels, in je liezen, op je enkels, op je romp, in je bilnaad of op je kont. Bij kleine kinderen tot 4 jaar kan schurft ook op de behaarde hoofdhuid zitten. Bij grotere kinderen en volwassenen is schurft volgens de officiële richtlijnen meestal niet op de hoofdhuid aanwezig.

Let op je sociale omgeving: heeft je partner ook jeuk? Je huisgenoten, medestudenten, mede-mariniers, medereizigers, klasgenoten, kinderen: heeft er één of enkelen onder hen ook jeuk? Delen jullie een gezamenlijke bank, bed, (keuken)handdoeken, tent? Grote kans dat je schurft hebt. Ga onmiddellijk naar je huisarts of GGD en laat je onderzoeken.

Hier kan het mis gaan: diagnose

 • Let op dat de huisarts deze aandoening mogelijk niet altijd goed herkent! Ook een huidschraapseltje kan soms een vals-negatieve uitslag geven. Sommige mensen rapporteren dat zij de mijten wel degelijk kunnen zien zitten door goed met een lampje op hun huid te schijnen en door een vergrootglas te kijken.
 • Ook hebben sommige mensen atypische klachten, wat wil zeggen dat hun huiduitslag er net anders uitziet dan bij de meeste mensen, of het verloop of de jeuk net anders zijn dan doorgaans. Daardoor worden de klachten vaak pas erg laat herkend als schurft.
 • Het gebruik van een corticosteroïdencrème kan de reactie op schurft helemaal doen verdwijnen, waardoor je dus wel schurft hebt, maar dit niet meer merkt. Maar dus wel nog besmettelijk bent. Dit wordt scabiës incognito genoemd. Corticosteroïdencrème wordt veel gebruikt bij eczeem en jeukende huidaandoeningen. Wees dus alert!
 • Mensen met atopie (allergische overgevoeligheid) en eczeem reageren vaak op schurft met een verergering van het eczeem, wat de diagnose schurft kan bemoeilijken. Heb je eczeem met verergerende jeuk? Wees dan alert op je intieme sociale omgeving: hebben er meer mensen klachten?

Hoe kom je aan schurft?

Je loopt schurft op door huidcontact te hebben met iemand die schurft heeft. Volgens de officiële richtlijnen moet je langdurig (minimaal 15 minuten) of regelmatig intensief huidcontact hebben om schurft te kunnen oplopen. Bijvoorbeeld doordat je lekker hebt liggen vrijen met elkaar, door kleding te delen, door verkleedkleren te gebruiken, door gedeelde knuffelbeesten, door in een besmet bed te slapen, door de logeerbeer uit de kleuterklas en door keuken- of badhanddoeken te delen of ingesmeerd/gemasseerd te worden door iemand met schurft aan de handen en armen. Ook als je een besmet persoon helpt met wassen en aankleden (zorgverleners), kun je daardoor zelf schurft oplopen.

Volgens de richtlijnen van het RIVM speelt overdracht via voorwerpen (bijvoorbeeld banken, vloerbedekking) geen rol bij normale schurft. Overdracht vindt volgens het RIVM vrijwel uitsluitend plaats door huidcontact dat langer dan 15 minuten duurt of door frequent intensief huidcontact zoals bij verzorgende handelingen.

Wanneer ben je besmettelijk?

Je bent besmettelijk zodra er schurftmijten op je huidoppervlak aanwezig zijn. Dat betekent dat iemand besmettelijk kan zijn voor anderen zodra de eerste nieuwe mijten volwassen zijn (vanaf ongeveer 1 tot 2 weken na besmetting), óók als je zelf nog geen verschijnselen van schurft hebt.

Een van de redenen waarom schurft zo succesvol woekert, is dat je pas twee tot zes weken na de besmetting uitslag en jeuk krijgt. Je merkt dus niet direct dat je besmet bent, terwijl je dan wél ongemerkt al andere mensen kunt besmetten.

Bij mensen met een verminderde overgevoeligheidsreactie en een sterk verlaagde weerstand kan het zelfs maanden duren voordat zij genoeg last krijgen van de besmetting om te merken dat ze schurft hebben. Dit maakt vooral besmettingen in zorginstellingen en bij mensen met onderliggende ziekten erg complex.

Als je opnieuw besmet raakt treedt de jeuk sneller op dan bij de initiële besmetting; vaak al na een aantal dagen. Dat komt doordat het lichaam al eerder een overgevoeligheidsreactie op schurft heeft ontwikkeld, en bij hernieuwd contact dus direct op de indringer kan reageren.

Zolang je schurft hebt en er dus mijten en eitjes in je huid aanwezig zijn, kun je anderen besmetten.

Hier kan het mis gaan: besmetting

De officiële richtlijn van 15 minuten of regelmatig huidcontact is mogelijk incorrect. Ga er dus vanuit dat je ook door eenmalig huidcontact korter dan 15 minuten, mogelijk schurft kunt hebben opgelopen. Ook de officiële veronderstelling dat banken en tapijten die worden gebruikt door een besmet persoon geen rol spelen bij het verspreiden van schurft, zou weleens onjuist kunnen zijn.

Scabiës crustosa

Scabiës crustosa, oftewel schurft-met-korsten, is een vergevorderd stadium van gewone scabiës (schurft) waarbij er extreem veel schurftmijten in en op de huid aanwezig zijn. Vaak ontstaan er korsten op het lichaam die vol zitten met schurftmijten. Ook losse huidschilfers die in huis liggen kunnen in zo’n geval mijten bevatten. De schurft is hierdoor zeer besmettelijk. Deze vergevorderde vorm van schurft is zeldzaam. Het komt voor mij mensen wier weerstand ernstig is aangetast (door bijvoorbeeld een ernstige onderliggende ziekte) of bij zware verwaarlozing. Als je dit beeld bij jezelf of een naaste herkent, neem dan contact op met de GGD voor aanvullend advies en ondersteuning om hiervan te (helpen) herstellen.

Schurft en huisdieren

Schurftmijten zijn vaak gastvrouw-specifiek. Dat wil zeggen dat je kat, hond, konijn of cavia, die allemaal ook schurft kunnen krijgen, besmet raken met een eigen variant schurftmijt. In de meeste gevallen krijgen mensen die in contact zijn met deze dieren ook klachten (dus jeuk en uitslag), maar verdwijnen deze klachten vanzelf als alleen het dier in kwestie succesvol wordt behandeld.

Hier kan het mis gaan: besmetting door huisdieren

Er zijn wel degelijk gevallen bekend waarbij schurftmijten afkomstig van dieren bij mensen een aanhoudende infectie bleven veroorzaken. Ben je dus in contact met dieren die jeuk hebben, wees dan alert op deze mogelijkheid. Laat de dierenarts en huisarts of GGD diagnostisch onderzoek doen.

Zo kom je van schurft af

Schurft is een zeer besmettelijke ziekte, waarmee je gemakkelijk anderen kunt opzadelen. Meld je dus ziek van je werk of studie, of werk vanuit je quarantaineruimte, en neem geen deel aan sociale bijeenkomsten of de studentenhuiskamer tot 12 uur na de afdodende behandeling. Na deze 12 uur ben je niet meer besmettelijk.

Behandel je bovendien precies tegelijkertijd met al je huisgenoten, eventuele logees en personen met wie je intiem fysiek contact hebt (gehad). Alleen zo stopt het woekeren.

Schurft bestrijdt je door de juiste volgorde van:

 1. Het verwijderen van schurft uit je huis, textiel en leefomgeving;
 2. Het afdoden van de schurft op je eigen lichaam;
 3. Het voorkomen van herbesmetting vanuit je fysieke en sociale omgeving, het secuur controleren van het verloop van het herstel en het in acht houden van de juiste hygiënemaatregelen.

Het bestrijden van schurft is een tijdrovend proces dat je foutloos moet uitvoeren om succes te boeken. We nemen de verschillende stappen van de bestrijding door en bespreken de aandachtspunten en mogelijke redenen waardoor een eerdere behandeling mogelijk niet is geslaagd.

Stap 1: Quarantaine van je huis, textiel en sociale omgeving

Je begint met het wassen en apart sorteren van al je kleding, beddengoed, handdoeken en ander textiel in huis, volgens een vaste procedure. Op de website van de GGD van Kennemerland is een duidelijke stap-voor-stap instructie te vinden.

De correcte procedure vind je hier. Klik op de tweede link “Stappenplan behandeling scabies in thuissituaties”

Lees deze procedure goed door totdat alles duidelijk is, en zorg dat je voldoende materiaal (wasmiddel, vuilniszakken) in huis hebt om deze stap in één keer secuur en correct uit te kunnen voeren.

Zo verwijder je schurft uit textiel

Textiel (wasgoed, kleding) moet je desinfecteren door het op de juiste manier te wassen:

 • Verzamel al het textiel waarmee je de afgelopen 72 uur in aanraking bent geweest in een wasmand.
 • Was met gebruik van een totaalwasmiddel (dus geen fijnwasmiddel of wasmiddelen die bestemd zijn voor speciale kleuren enzo) bij een temperatuur van 60 °C.
 • Was op een standaardwasprogramma met centrifugeren.
 • Gebruik geen verkorte wasprogramma’s.
 • Gebruik bij voorkeur de droger, omdat de warmte van de droger extra desinfecteert.
 • Bewaar schoon en vuil textiel niet in dezelfde ruimte. Bewaar het schone textiel in een schone en stofvrije ruimte tot gebruik. Gebruik bijvoorbeeld duidelijk gelabelde vuilniszakken om schoon en vuil wasgoed van elkaar te scheiden.

Hier kan het mis gaan: schurft uit je huis en linnengoed verwijderen

Het verwijderen van schurft uit je eigen huis en linnengoed is de allerbelangrijkste voorwaarde voor een geslaagde bestrijding van schurft. Sla je deze stap over of voer je deze stap onjuist uit, dan blijft je jezelf constant opnieuw besmetten vanuit je eigen huis of het huis of lichaam van een bekende. Deze eerste stap is erg tijdrovend maar zeer belangrijk. Lees het stappenplan voor het ontsmetten van je huis goed door en wees nauwkeurig bij de uitvoering.

Stap 2: schurft doodmaken

Er zijn binnen de reguliere geneeskunde in Nederland momenteel drie middelen verkrijgbaar tegen schurft:

 • Permetrine 5%-crème (Loxazol) voor uitwendig gebruik.
 • Benzylbenzoaat 25% voor uitwendig gebruik.
 • Ivermectinetabletten à 3 mg voor inwendig gebruik.

Permetrinecrème wordt het meest gebruikt tegen schurft. Dit is een crème met daarin een synthetische werkzame stof die schurftmijten en hun eitjes doodt. Permetrinecrème (merknaam Loxazol) is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Wanneer beide behandelingen onvoldoende resultaat lijken te hebben geboekt, er een overgevoeligheid voor Loxazol is, er een verdenking is op resistentie of wanneer de behandeling om andere redenen niet lijkt te hebben gewerkt, wordt benzylbenzoaat of ivermectine (oraal) gebruikt. Ivermectine is uitsluitend op recept van een arts verkrijgbaar.

Hier kan het misgaan: gebruik geneesmiddelen nauwgezet en op de juiste manie

Lees de instructies van de gebruikte geneesmiddelen eerst goed door voordat je begint. Hierin staan namelijk een aantal belangrijke aandachtspunten, zoals:

 1. Eerst goed douchen, daarna eerst een uur goed afkoelen (!) voordat je de crème aanbrengt.
 2. Nagels zeer kort knippen en de crème (eventueel met behulp van een tandenborstel) ook goed onder de nagels van handen en voeten aanbrengen.
 3. Vergeet je voetzolen niet
 4. Gebruik genoeg crème! Een volwassene heeft vaak meer dan 1 tube nodig. Bovendien heb je meestal hulp nodig van iemand anders om je rug in te smeren. Laat diegene handschoenen dragen!

Hier kan het mis gaan: bepaal vooraf of je je hoofd mee moet behandelen

De officiële richtlijnen schrijven voor dat besmette volwassenen hun gehele lichaam tot aan de kaaklijn insmeren met permetrinecrème, en dat zij hun gezicht en hoofdhuid niet mee hoeven te behandelen. Alleen bij kinderen onder de 4 jaar, bij ernstige schurft of juist bij atypische schurft en/of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem wordt geadviseerd om wél de hoofdhuid, wenkbrauwen, gezicht, nek en oren mee behandelen. Hier kan je behandeling mogelijk dus niet adequaat zijn: misschien is het in jouw specifieke geval, ondanks de algemene richtlijnen, wél nodig om je gehele lichaam inclusief hoofd in te smeren. Vraag daarom aan je huisarts, dermatoloog of GGD of je in jouw specifieke geval ook je gezicht, nek, hoofdhuid en oren moet behandelen.

Hier kan het mis gaan: resistentie

Er is aangetoond dat schurftmijten de laatste jaren minder gevoelig zijn geworden voor permetrine. Dat betekent dat een behandeling met permetrinecrème in sommige gevallen mogelijk niet voldoende zou kunnen helpen tegen een schurftbesmetting. Het is echter nog niet duidelijk hoe vaak deze verminderde gevoeligheid een rol speelt in situaties waarin mensen moeilijk van hun schurftbesmetting afkomen. Naast resistentie zijn er namelijk vaak andere redenen waardoor het mensen niet lukt om van schurft af te komen, bijvoorbeeld doordat ze ongemerkt steeds opnieuw besmet raken vanuit hun omgeving.

Als schurft maar blijft terugkeren, neem dan contact op met je huisarts of GGD om te overleggen wat er bij jou nodig is. Vaak wordt er besloten om in overleg met de dermatoloog over te gaan op een ander geneesmiddel of een andere behandelstrategie.

Najeuk en uitslag

Na de behandeling wordt de jeuk erger: dat is normaal. Ook na een succesvolle behandeling tegen schurft houdt de jeuk vaak nog 3 tot 4 weken aan. Deze najeuk ontstaat als reactie van je lichaam op de dode schurftresten die nog in je huid zitten. Je immuunsysteem reageert hier namelijk op met een afweerreactie die extra jeuk geeft. Dit zegt dus niets over de effectiviteit van de behandeling!

Je huid vernieuwt zich volledig in een periode van ongeveer 30 dagen, en de schurftresten moeten in die periode dus uit je huid groeien. Het is daarom normaal om nog zo’n 4 weken last te hebben van jeuk terwijl de schurftplekken genezen.

In zeldzame gevallen kunnen er harde ontstoken knobbeltjes ontstaan, vooral in de okselplooien, liezen en op de billen, die soms maandenlang na een succesvolle behandeling hevig kunnen blijven jeuken. Ga hiermee altijd naar de dermatoloog om goed te kunnen laten vaststellen wat de oorzaak is.

Ook als reactie op de gebruikte crème of pillen kun je jeuk en/of uitslag krijgen. Houd je huid dagelijks goed vet met een neutrale, natuurlijke balsem om eczeem ten gevolge van de behandeling te voorkomen.

Er zijn verschillende goede producten waarmee je najeuk kunt behandelen. Omdat deze producten niet als geneesmiddel geregistreerd staan, mag ik niet vertellen welke producten dat zijn. Goede grondstoffen om huidjeuk mee te behandelen zijn aloë vera, tea-tree-olie, lavendelolie, pepermuntolie, kokosolie en verschillende neutrale natuurlijke balsems.

Stap 3: Controlequarantaine

In de weken na de behandeling is het zaak om de najeuk goed te onderscheiden van een aanhoudende infectie of herbesmetting. Dat doe je door nauwgezet in de gaten te houden of er geen nieuwe plekjes op je huid ontstaan. Maak dus foto’s van de lichaamsdelen waar schurft heeft gezeten zodat je bij twijfel altijd kunt terugkijken of bepaalde plekjes nieuw zijn ontstaan of er al zaten. Let op dat je opengekrabde jeukplekjes niet verwart met nieuwe schurftplekjes. Goede behandeling van de najeuk kan overmatig krabben zoveel mogelijk voorkomen.

Houd in de weken en maanden na de behandeling je omgeving kritisch in de gaten. Werk je in de zorg, in een opvang, zit je in het leger of werk of woon je anderszins in nauw contact met anderen, meld je besmetting dan bij je leidinggevende. Woon je in een studentenhuis of woongroep, ga dan in vergadering met je huisgenoten om een systematisch plan op te stellen waarmee iedereen zichzelf tegelijkertijd behandelt en het huis schurftvrij maakt én houdt. Vergeet niet dat ook je ouders en ouderlijk huis, geliefden en naasten op andere adressen moeten worden geïnformeerd en eventueel behandeld. Blijf voorlopig uit de buurt van plekken waar je de infectie vermoedelijk hebt opgelopen én de plekken waar je je eigen infectie onbedoeld hebt doorgegeven. Als je met zekerheid helemaal bent hersteld, kun je deze contacten weer hernieuwen. Blijf alert op hygiëne.

Wat als schurft maar niet over gaat?

Het komt regelmatig voor dat mensen schurft blijven houden, ondanks herhaaldelijke pogingen om er vanaf te komen. Dit kan worden veroorzaakt door de volgende factoren:

 1. Najeuk door een reactie op de permetrinecrème en/of dode schurftresten in de huid wordt vaak verward met een actieve schurftinfectie, waardoor veel mensen denken dat ze nog steeds schurft hebben. Als je alles goed hebt uitgevoerd is de kans echter groot dat je behandeling gewoon geslaagd is.

Wat moet je dan doen: wacht na de behandeling eerst 4 weken. Maak tijdens die weken foto’s van de schurftplekken zodat je goed kunt checken of er geen nieuwe plekken bij komen. Krab je huid niet open. Als de jeuk na ruim 4 weken nog steeds aanhoudt ga je eerst naar een dermatoloog om te laten vaststellen of er inderdaad sprake is van een aanhoudende of hernieuwde infectie met schurft, of dat er iets anders aan de hand is.

 1. Het zou kunnen dat de behandeling niet voldoende heeft geholpen, waardoor de schurft infectie aanwezig blijft. Mogelijke oorzaken daarvan zijn:
 • De crème is niet op de juiste manier aangebracht. Er zijn bijvoorbeeld delen van het lichaam vergeten (onder de vinger- en teennagels, onder de voetzolen), het lichaam is na het douchen onvoldoende afgekoeld geweest, er is niet voldoende crème gebruikt, enzovoort. Lees de bijsluiter altijd goed door om dit soort vergissingen te voorkomen.
 • De schurft is resistent voor permetrine, waardoor deze onvoldoende is afgedood.
 • Er is een middel gebruikt dat niet werkt tegen schurft. Op fora worden veel tips gedeeld over alternatieve behandelmethoden met middelen die niet werken tegen schurft, zoals verdunde azijn.

Wat moet je dan doen: laat door een arts controleren of je inderdaad nog steeds schurft hebt. Zo ja, voer de gehele behandeling dan opnieuw uit, op de juiste manier. Begin dus opnieuw met het in quarantaine zetten van je eigen huis zoals bij stap 1. Als je vermoedt dat er resistentie in het spel is, neem dan contact op met je arts voor een alternatief – maar werkzaam! – middel.

 1. Je bent ongemerkt opnieuw besmet geraakt

Dit is de meest voorkomende reden dat mensen blijven tobben met een schurftinfectie. Herbesmetting treedt vaak op vanuit de eigen leefomgeving, bijvoorbeeld doordat de was- en luchtvoorschriften niet op de juiste manier zijn nageleefd. Ook als het wasgoed voorafgaand aan de behandeling niet op de juiste manier is gescheiden en het huis niet op de juiste manier schurftvrij is gemaakt, besmet je jezelf direct weer. Ook herbesmetting vanuit de sociale omgeving komt zeer vaak voor.

Wat moet je dan doen: houd na de behandeling 5 weken afstand tot sociale contacten die ook besmet zouden kunnen zijn en vermijd plaatsen buitenshuis waar je de schurftinfectie zou kunnen hebben opgelopen (of hebben achtergelaten!). De reden dat wij hier 5 weken adviseren is omdat de najeuk na zo’n 5 weken verdwenen zou moeten zijn en het dan dus duidelijk wordt of je behandeling is geslaagd en je zelf volledig vrij bent van schurft. Behandel alle huisgenoten tegelijkertijd en maak de hele woning integraal schurftvrij. Dit is een uitdaging voor grote studentenhuizen, waar schurft dan ook welig tiert. Maak er dus werk van met elkaar!

 1. Wildcards en curveballs

Soms is het universum gewoon wreed, en zijn er factoren in het spel die extreem zeldzaam zijn en die je niet ziet aankomen. In het geval van aanhoudende schurft zijn extreem zeldzame mogelijke oorzaken:

 • Huisdieren met wie je een type schurft deelt die zelden bij mensen voorkomt. Laat je huisdier dus goed nakijken bij de dierenarts.
 • Je immuunsysteem gedraagt zich atypisch, waardoor je schurftinfectie er anders uitziet dan een “gewone” schurftinfectie. Laat je bij dit soort vermoedens altijd adviseren door je arts; laat de dermatoloog nauwkeurig onderzoek doen.
 • Je had al een bestaand jeukend eczeem waar je corticosteroïdencrème voor gebruikt waardoor je je schurftinfectie niet hebt kunnen opmerken en deze niet goed reageert op de behandeling. Laat je verwijzen naar de dermatoloog voor deskundig onderzoek.

Een paar laatste tips van ervaringsdeskundigen online

 • Gebruik tijdelijk even geen dekbedden maar wasbare fleecedekens, die je makkelijker vaak kunt wassen.
 • Draag iedere dag een ander paar schoenen, zodat ieder paar telkens drie dagen niet gebruikt wordt en de schurft in je schoenen tussentijds dus steeds sterft.
 • Verwijder tapijten tijdelijk uit je huis en houd thuis altijd sokken aan. Draag iedere dag schone kleding en was gedragen kleding dezelfde dag nog op 60 graden.
 • Verschoon dagelijks je bed en was het beddengoed op 60 graden.
 • Doe elke dag een schoon laken over je bank of luie stoel en was dit laken dagelijks op 60 graden.
 • Ontsmet de toiletbril na ieder gebruik (bijvoorbeeld met Dettol) en neem dagelijks de deurklinken af (ook met Dettol).

Angst voor schurft

Sommige mensen lopen een soort “jeukfobie” op na hun ervaring(en) met schurft. Heel begrijpelijk, want een aanhoudende schurftinfectie die ondanks ingespannen behandelingen niet verdwijnt kan erg ontwrichtend zijn en mensen moedeloos maken. Praat erover en zoek hulp en ondersteuning bij arts of GGD. Schurft is niet iets om je voor te schamen: het kan iedereen overkomen.

Verantwoording van de informatie in dit artikel
De informatie in dit artikel is afkomstig uit officiële informatie en richtlijnen van het RIVM en de GGD Kennemerland. Sommige details, zoals het zelf zien zitten van schurftmijten in de huid, is anekdotisch en afkomstig van ervaringsverhalen van cliënten en online groepen waar informatie wordt gedeeld. Waar deze informatie tegenstrijdig is met de officiële informatie van het RIVM of de GGD, staat dit in de tekst duidelijk aangegeven. Bij twijfel adviseren wij met klem om de adviezen van huisarts, GGD en dermatoloog op te volgen.

Mocht je nog vragen of advies willen naar aanleiding van dit blog? Je mag ons altijd bellen. 

Deel blog:

53 reacties

 1. prema kleisen schreef:

  Jaren geleden heb ik in India schurft gehad.
  De schurftmijt gaat ook in matrassen zitten waar je op slaapt. Die zijn niet te wassen in de machine. Ze gaan ook zitten in stoffen bekleding van stoelen, ook in OV-bussen.
  Ik weet niet meer waarmee ik ze heb weggekregen. Het was een vloeistof wat ik een klein spuitapparaat deed. Mogelijk kerosine. Men zei daar ook dat je op slaapplekken moest kijken of er kleine gaatjes in hout meubilair zaten. B.v. geraamte rondom matras. Zo ja, dan zou de kans heel groot zijn dat ze ook in het matras zouden zitten. Of dit waar is, is een tweede. Dat kan ook wandluis zijn. Echter op boten naar en vanuit Goa liep men ook schurft op. En dan lijkt het er op dat de schurftmijt niet alleen in mens en stoffen bekleding zit.

 2. Leon schreef:

  Alles wat beschreven staat, heb ik gevolgd. Maar niets helpt. 6 maanden verder zonder resultaat. Kan er zelfs niet meer van slapen.

 3. Annette schreef:

  Schurftmijt kan langer leven in gesloten plastic zakken als er huidschilfers aanwezig zijn. Ze kunnen dan wel minimaal een week daarvan leven. Ik stop daarom de kleding die niet op 60 graden gewassen kan worden nu een week in een afgesloten zak in een kamer boven 18 graden, was daarna de kleding en als het droog is stop ik het weer een week in een gesloten zak. Uiteraard gebruik ik latex handschoenen hierbij. Zekere voor het onzekere.

 4. Piet schreef:

  Ik gebruik ook de vriezer om kleding te ‘reinigen’ bijvoorbeeld broeken en heb ook m’n dekbed bevroren voor de zekerheid. De jeuk is killing zelfs nu ik dit schrijf. Sterkte en beterschap mocht je ook bezoek hebben van deze nare beestjes 😉

 5. Ria schreef:

  ben besmet via mijn werk in WZC IN AUGUSTUS 2022
  reeds behandeld met permitrinne, benzylbenzoaat, ivermectine, gisterenavond opnieuw ingesmeerd met permitrinne
  alles uitgevoerd, kleding apart in zakken voor 7 dagen, wassen op 60 graden,
  mijn huid gewassen met olijfoliezeep, zoutzeep, mijn echtgenoot ook behandeld geweest met ivermectine geen last meer

  straks een nieuwe matras kopen, denk dat het daar nog in zit,
  ben hopeloos

 6. Joeri schreef:

  Goedendag. Nadat er bij mij schurft is gediagnosticeerd heb ik op 7/12/2022 mijzelf behandeld met creme en pillen en de was- en schoonmaakvoorschriften zo goed mogelijk opgevolgd.

  Ik had veel rode bultjes rond mijn liezen en handen. Zo’n twee weken na de behandeling begonnen deze te verdwijnen. Helaas bleef de jeuk: het werd zelfs even erger.

  Vandaag ben ik precies vier weken verder. Volgens jullie informatie zou de najeuk nu toch echt op zijn einde moeten zijn. Helaas is dat in mijn geval (nog) niet waar. Het is wel minder dan op de hoogtijdagen. Ook heb ik geen last meer van bultjes of schilfers.

  De vraag die mij nu bezig houdt is: ben ik schurftvrij of herbesmet?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Joeri,

   Dank voor je reactie en wat ontzettend vervelend dat je zo’n last hebt van jeuk. Een verergering van de jeuk bij het bestrijden van de schurftmijt is normaal, en ook een najeuk die langer duurt dan de gemiddelde vier weken is mogelijk. Mensen kunnen erg van elkaar verschillen wat betreft immuunsysteem. Najeuk wordt veroorzaakt door de afweerreactie van je immuunsysteem op de dode schurftmijten. Het gegeven dat er geen nieuwe bultjes ontstaan is een erg gunstig teken. Of je te maken hebt met een herbesmetting of najeuk na een geslaagde behandeling, kan ik echter niet met zekerheid zeggen. Raadpleeg hiervoor je arts. Voor de najeuk hebben wij een geschikt natuurlijk middel. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen of even langskomen in de winkel daarvoor. Veel sterkte en succes en hou vol! Hartelijke groet – Roseline

 7. Wouter schreef:

  Ik sluit me bij Annette aan, het advies wordt steeds vaker gegeven om de zakken een week langs dicht te laten.

  Ik kan de mijten inmiddels zelf opsporen met een simpele (kinder) microscoop, al vergde het eerst wel wat oefening en had ik best wat wondjes in mijn huid bij het proberen weg te snijden van de blaasjes waar het zwarte stipje (een vermoedelijk vrouwelijke mijt) zat. Het helpt nu wel bij het diagnosticeren, omdat je niet meer een paar weken hoeft te wachten op een afspraak bij de dermatoloog en/of pcr testresultaten. Tijd waarin de mijten zich verder verspreiden in je lichaam.

 8. Anoniem schreef:

  Mijn vriend en ik kregen ongeveer drie maanden geleden te horen dat we schurft hadden. Vanaf dat moment was het een grootte nachtmerrie. 3x gesmeerd twee x pillen geslikt en gesmeerd en eindelijk was de helse jeuk weg. Nu is het 1 maand later en opeens beide weer jeuk, niet per se nieuwe plekjes maar ik ben er toch bang voor. Ik twijfel of we het nu nog eens moeten herhalen. Ik ben alles systematisch door gelopen maar ik weet niet of we er anders ooit nog vanaf komen.
  😢

  • Roseline Kustner schreef:

   Dank voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je er moedeloos van wordt als je een maand later opeens opnieuw jeuk krijgt. Raadpleeg direct je arts en laat bekijken of het gaat om schurft of niet, zo ben je er deze keer op tijd bij. Sterkte en succes!

 9. Annelies schreef:

  “Volgens de richtlijnen van het RIVM speelt overdracht via voorwerpen (bijvoorbeeld banken, vloerbedekking) geen rol bij normale schurft. Overdracht vindt volgens het RIVM vrijwel uitsluitend plaats door huidcontact dat langer dan 15 minuten duurt of door frequent intensief huidcontact zoals bij verzorgende handelingen” …… Dit klopt dus niet volgens jullie?

  • Roseline Kustner schreef:

   Beste Annelies, dat dit niet zou kloppen is wat te sterk uitgedrukt. Maar omdat schurft momenteel zo welig tiert, zou ik mensen met hardnekkige schurft toch willen adviseren om te overwegen dat dingen als textiele bankbekleding mogelijk tóch een rol kunnen spelen in het herbesmetten van jezelf. Hoe uitgebreider en nauwgezetter je de hygiënemaatregelen in acht neemt, in combinatie met de juiste toepassing van de juiste geneesmiddelen, hoe groter de kans op een succesvolle bestrijding (is mijn redenering).

 10. Emma Jansen schreef:

  Mijn vriend en ik hebben al een aantal maanden last van schurft. Een week geleden heb ik mijn laatste strip van schurftpillen geslikt, net zoals mijn vriend. tijdens deze behandeling hebben mijn vriend en ik niet samen geslapen. De jeuk is aanzienlijk verminderd en de bultjes ook, toch krijg ik zo nu en dan een soort vochtbultje.. die jeukt dan eventjes en erna wanneer die open is heb ik er geen last van. Mijn vraag is dus of dit de dode schurftresten zijn of een reactie op de pillen, of dat het een nieuwe besmetting is..

  • Roseline Kustner schreef:

   Beste Emma, dank voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je na zo’n ervaring heel erg twijfelt wat precies de oorzaak is van die blaasjes: een herbesmetting of toch een “gewone” huidreactie? Helaas kunnen wij je vraag niet beantwoorden, dit is echt aan de arts. Vraag je arts om raad en laat eventueel de dermatoloog beoordelen of je behandeling goed geslaagd is. Heel veel sterkte en succes! Hartelijke groet, Roseline

 11. Emma Jansen schreef:

  We hebben echt alles in zakken gedaan en alles opgevolgd zoals het hoort…

 12. Kim schreef:

  Ik heb nog een tip! Wilkinson promad, een hele heftig ruikende zwavelachtige kleiige crème!
  Zelf ook veel last van en twijfel nu of het najeuk is of de crème werkt niet want heb alles en meer gedaan qua wassen en desinfecteren en de crème behandeling duurt in Turkije 3 dagen non stop smeren met perimetrie en benzolaat. Ik heb volgens mij een allergie voor de permethrin crème, mijn huid is enorm droog en jeukerig en brand als ik die crème smeer!
  Sterkte allemaal

 13. Kat schreef:

  Wij Kroostrijk gezin met 6 kids en schoonouders..buren… Vrienden.. Alle daags gebeuren. . Hondjes en katten.. Alles door elkaar… Wel zeer proper huis.. Hygiëne goed….
  Toch binnen gekregen… Helaas…
  Faze 1….Alles in zakken gestoken dat niet boven 40 graden gewassen mag worden, opgebergd voor 4 weken lang… Alles hermetisch afgesloten.. Zetelbank ook… Wreed uitzicht weliswaar… Maar twas gelukt.. Boxspring ook op hoofdbord met overtrek overdoen……
  Medische controle na 5 maand… U bent er vrij van…

  1jaar later
  Stomweg blijfd er een vriendje vd kids slapen…
  Week nadien.. Eerlijk godzijdank verteld…
  Schurfd komt overal op…helaas…
  Niet boos worden…
  Hij is nog steeds welkom
  Heb gewoon fase 1 trg ingesteld…
  Omdat het moet…
  Khou van beestjes… Maar niet vd deze…
  Komt allemaal goed…
  1 gouden regel…
  Iedereen moet samen starten en samen meewerken…
  🖤🖤🖤

  • Roseline Kustner schreef:

   Beste Kat, dank voor je reactie. Wat ontzettend vervelend dat het opnieuw raak is. Wel heb je nu de ervaring hoe een besmetting verloopt en ben je er eerder in geslaagd deze collectief succesvol te bestrijden. Goed gedaan! Hopelijk gaat het dit keer nog soepeler. Succes! Hartelijke groet, Roseline

 14. Testo schreef:

  Dag allemaal,

  Najeuk kan veel langer duren dan hier wordt omschreven. Het wordt ook wel ‘post scabies syndrome’ genoemd.

  Volgens recent onderzoek (zie link onderaan) treft dit ongeveer 30% van de slachtoffers en is de gemiddelde duur zo’n 53 dagen, met een interkwartielafstand tussen 28 en 135 dagen. De najeuk kan in het ergste geval dus nog maanden duren zonder er sprake is van een (her)besmetting. Ook kan je in deze periode nieuwe rode bulten (die lijken op muggenbulten) krijgen.

  Ik deel dit mee, omdat ik zelf PSS heb gehad en inmiddels velen andere slachtoffers heb gesproken via fora. De verleiding is dan groot om telkens te denken dat je opnieuw besmet bent geraakt en je vervolgens opnieuw te behandelen. Echter, de creme en pillen zijn in wezen pesticiden die de jeuk verergeren en je huid aantasten. Wat je vooral dus niet moet doen als je niet 100% zeker weet of je (her)besmet bent is jezelf blijven behandelen met dit spul.

  Mijn huisarts zei dat de jeuk na twee weken verdwenen moest zijn. Na vier weken had ik nog steeds jeuk en ook kreeg ik rond mijn kruis opnieuw rode bulten — de plek waar de hel ooit losbarstte. Ik dacht dus dat de behandeling niet was geslaagd. Maar er was iets geks aan de hand: deze nieuwe bulten jeukte nauwelijks en verdwenen na een week weer. Een wereld van verschil met de eerste keer.

  Dus als je twijfelt of de schurftbehandeling is gelukt of opnieuw besmet bent geraak, zoek dan vooral naar de typische schilferige gangetjes op je huid. Vind je deze niet, maar je hebt ruim vier weken na de medicatie nog altijd jeuk (en eventueel last van rode bulten), dan heb je waarschijnlijk PSS.

  Overigens is de najeuk die ik en anderen hebben ervaren weliswaar zeer vervelend, maar van een andere orde dan de geestontwrichtende schurftjeuk van daarvoor.

  Kortom: het zou mooi zijn als we een schurfttest kunnen ontwikkelen die direct laat zien of je schurft hebt of niet. Zou een hoop paranoide stress kunnen voorkomen.

  Ik ben benieuwd of anderen hier ook ervaringen hebben met PSS en dat eventueel niet wisten. Laat je horen

  Voor meer informatie:
  https://www.verywellhealth.com/post-scabies-syndrome-5322894#:~:text=Post%2Dscabies%20syndrome%20is%20when,can%20last%20for%20several%20months.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235264752100109X

 15. Janet schreef:

  M’n dochter heeft het , inmiddels een paar x gesmeerd met de voorgeschreven zalf en voor de tweede x ivermectine genomen , is er nog niet vanaf maar mag ze hier mee de sauna in of is dat niet raadzaam ? Kan het dit erger maken of geen verschil ?

  • Roseline Kustner schreef:

   Beste Janet,
   Dank voor je bericht. Je dochter mag niet naar de sauna omdat zij anderen in de sauna kan besmetten. Sterkte en succes met het herstel!

 16. Anoniem schreef:

  Beste lezers,

  Drie weken geleden heb ik bij een vriendin(in hetzelfde bed) gelogeerd die later schurft bleek te hebben.
  Ik had zelf nog geen klachten, maar ben uit voorzorg wel gaan behandelen.
  Smeren, wassen, en na een week weer opnieuw.
  Ik heb alles heel secuur gedaan.

  Nu heb ik sinds een paar dagen last van kriebels. Geen jeuk, maar willekeurige tintelingen over mijn hele lichaam (ook gezicht en hoofdhuid). Ik heb géén bultjes blaasjes of streepjes. Maar het lijkt wel of iets in mijn huid voel graven(kan dat?) .

  Zou dit tóch schurft kunnen zijn? Ik heb de huisarts gebeld. Die zegt dat ik weer moet behandelen. Maar ik vond die behandeling zo ontwrichtend dat ik het eerst even in dit forum wil checken.

  Ik ben erg paranoia en hoop dat jullie antwoorden hebben.

  Groetjes

 17. Esmée Verwaal schreef:

  Heey,
  Ik heb een vraagje, de schurftmijt gaat dood bij 60 graden. Dus dan zou het betekenen dat het strijken van je kleding en andere textiele voorwerpen de ideale uitkomst zou moeten zijn? Want de strijkijzer word ongeveer 110 graden of warmer. Waarom lees ik er dan niet over?

  Groetjes

 18. Esmée Verwaal schreef:

  (Ik zie mijn vraag niet tussen de andere vragen staan, dus ik formuleer mijn vraag anders en vraag het nog een keer. Excuus als het er dubbel op staat)

  Heey,
  Ik heb een vraagje,
  De schurftmijt gaat dus dood bij 60 graden. Het zou dan moeten betekenen dat het strijken van je kleding en andere textiele voorwerpen de ideale uitkomst zou moeten zijn? Aangezien een strijkijzer minimaal 110 graden wordt en als je de strijkijzer op maximaal zet kan het ongeveer 200 graden worden. Nu de vraag, waarom lees ik hier dan niet over? Is het dan toch niet effectief als dat ik denk?

  Groetjes

 19. Eef schreef:

  Hallo allen, wij sinds december 21 last van schurft in t gezin met 2 kinderen. 4x behandeld en echt alles supersecuur gedaan. In april 22 laatste behandeling gehad en wij als volwassenen hebben nog steeds najeuk! Niet te vergelijken met schurftjeuk maar blijft aanhouden dus. Het zou heel veel helpen in de psychische verwerking als er gestopt wordt met zeggen dat na 4 wkn de klachten voorbij moeten zijn!

 20. Erna schreef:

  Ik heb last van shurft maar ben in behandeling, Heb helaas donkere vlekken/littekens van de bultjes van overgehouden. Is er een middel voor de littekens?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Erna, je kan ons dan het beste even bellen voor advies: 0235312454. We zien graag je telefoontje tegemoet.

 21. Joke schreef:

  Mijn zoon en ik zijn behandeld met pillen en permetrine. Vorige week voor het laatst gesmeerd… Eerste 5dagen geen jeuk en sinds gisteren in een keer gigantische jeuk en een soort prikjes/steekjes. Ook kriebel en het gevoel dat er wat loopt. Kan dit de allergische reactie zijn? Of lijkt het meer op een herbesmetting? Mijn huid bekeken. Weet niet zeker of ik zgn nieuwe gaatjes zie. Je jeuk verplaatst zich de hele tijd. Van heup naar voet, van voet naar rug. Van rug naar kruis. Erg irritant.
  Is het zeker dat volwassenen het niet op hun hoofd kunnen hebben? Ik heb reuma en mijn immuunsysteem werkt minder goed. Is hier wat over bekend mbt scabies?

 22. Laura schreef:

  Mijn vriend had schurft en we hebben allebei apart van elkaar behandeld. Hij lijkt er vanaf te zijn maar ik kreeg daarna zelf plekjes en jeuk.
  Inmiddels 3x permetrine gesmeerd, 2x Ivermectine tabletten en alles voorschriften strikt opgevolgd.
  Ik heb weinig last van jeuk, maar ondanks behandeling, ontstaan er soms ineens een klein wit jeukend bultjes. Nadat ik het open heb gekrabt jeukt het niet meer. Ik ben erg benieuwd of dit PSS is of dat dit herbesmetting is. Helaas kan ik pas volgende week naar de huisarts. Vandaar mijn vraag of het raadzaam is om nog een keer te behandelen, of af te wachten? Graag hoor ik van jullie.

 23. W Veurink schreef:

  Hallo, wij zijn in het bezit van een natte sauna, kan die gebruikt worden door een patient met schurft? Opstoken 80 graden en dan 2 of 3 x op een dag erin. Gaat dat misschien werken?

 24. Joke schreef:

  Kan de zgd najeuk ook net als de schurfjeuk in liesen, onder oksels, enkels, ja waar eigenlijk niet, voorkomen? Ik had eigenlijk alleen tussen mijn bovenbenen wat gaatjes, geen gangetjes, maar nu een maand na de behandeling met pillen en smeren gigantische jeuk! Overal! Kan dit nog steeds najeuk zijn?

 25. Nathalie schreef:

  Goede morgen lieve mensen. Mijn gezin en ik hebben bijna een jaar met schurft rondgelopen. Crèmes pillen niets hielp. Blijkt dat schurft resistent is tegen de crème die je van de huisarts krijgt. Oplossing?!? Crème van de dermatoloog. Die is veel sterker ( vier keer geloof ik) ben je er gelijk vanaf. Crème van de huisarts of Etos heeft geen zin. Tip van de eeuw dit!

 26. Femke schreef:

  Hoi Nathalie,
  Heb je de naam van de crème van de dermatoloog voor mij? Wil er weekend echt van af, word hopeloos!

 27. m schreef:

  ik heb rond om mijn romp schurft gehad alleen heb er heel veel vlekken aan over gehouden verdwijnen die na een tijdje? het is alweer 5 maanden geleden na mijn eerste schurft diagnose.

 28. Familie Protriet schreef:

  Hier ook al een jaar last van, We wonen in een veelte klein huisje iedereen zit naast elkaar, Hierdoor is het niet uit te roeien we kunnen wel huilen zoveel last en jeuk. Wat kunnen we nog doen?

 29. flappertom58 schreef:

  De eerste keer dat ik dacht dat ik schurft had, heb ik me meteen behandeld met de crème. Alles zo secuur mogelijk, maar na enkele weken verschenen er toch weer extra bultjes dus opnieuw behandeld dit keer met een combinatie van crème en pillen. Zo gezegd, zo gedaan; na een aantal weken verdwenen de bultjes en jeuk langzaam dus was ik super blij. Echter sinds vorige week (6 weken na laatste behandeling) komt de jeuk en daarbij ook losse rode bultjes toch weer terug. Het bericht hierboven van Testo over PSS stelt mij enigszins gerust want ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik iets fout gedaan heb of opnieuw besmet ben aangezien ik redelijk panisch te werk ga. Jeuk kan dus (hopelijk) wel degelijk langer blijven dan die 4 weken najeuk die overal beschreven staan. Sterker nog er kunnen ook nieuwe bultjes ontstaan als ik het bericht van Testo mag geloven. Ik hoop het maar…

 30. Soof schreef:

  Hii,
  Ik heb precies hetzelfde! Weet jij inmiddels al of dit PSS is? Of dat er wel sprake moet zijn van een herbesmetting. Ik heb het namelijk al vaker gehad en dan na ongeveer 5 weken weer opnieuw bultjes of jeuk zonder dat ik eigenlijk het idee heb dat ik opnieuw besmet kan zijn..

 31. Zucht schreef:

  Jeetje als ik deze commentaar lees wordt ik echt paranoide van. Gisterenavond kreeg ik een jeukaanval op mijn polsen, voeten, benen tussen mijn vingers. Ging helemaal geen belletje rinkelen. Ik dacht een allergische reactie of stress want ja ik heb stress mijn werk, gezin, prive allerlei dingen. Te veel hooi op mn vork. Was net met mn man erover aan t praten dat ik rustiger aan moet doen. Vanochtend wakker nog steeds jeuk. Ik Googlen en wat lees ik. Schurft!!! Wtf dacht ik. dat is toch niet meer van deze tijd. Ik ben meteen naar de huisartsenpost gegaan. Het is nu 21:30 ga zometeen Ivermectine nemen mijn man ook. Onze dochter 14 maanden oud helemaal ingesmeerd met Permetrine. Alles gewassn op 60 graden. Maar ik lees ook dat ik handschoenen had moeten dragen dat ik nu bij het vouwen van de schone was toch weer heb besmet? Dit kan toch niet :(. Moet ik nu morgen alles opnieuw wassen? Want 12 uur nadat je Ivermectine hebt genomen ben je blijkbaar niet meer besmettelijk.

  Morgen hele huis schoonmaken, alle kleren van vandaag, dekbed alles wassen huis desinfecteren met Dettol, alles luchten. Ik kijk er zoooo tegenop. Ben zo moe en druk richting burn-out en nu dit erbij!! Ik hoop echt dat we er snel vanaf zijn. Ik heb van de huisarts Desloratidine gerkegen het is tegen t jeuk (tip). Ook als je hooikoorts hebt slik je dat en helpt t ook.

  Lang verhaal kort. Ik baal als een stekker en wens iedereen dat we allemaal snel vanaf komen en komop het is jaar 2023 mensen zijn bezig met kunsmatige intell migentie maar er is nog steeds geen fatsoenlijk middel voor schurft!!

  Moest ff mn frustratie uiten.
  Bedankt als je mijn bericht het tot hier hebt gelezen.

  Doei.

 32. Eef schreef:

  Ik zie veel berichten over PSS. Wij hebben ruim een jaar na laatste behandeling nog steeds last van jeuk! Niet supererg maar zeker nog een geprikkelde huid hier. Geen zichtbare vlekjes, gangetjes etc dus we gaan ervan uit dat het PSS is ….

 33. Jana schreef:

  Hallo allemaal. Misschien kan iemand hier mij verder helpen…
  In januari dit jaar heb ik schurft opgelopen, na behandeld te hebben met pillen werd mijn huid heel erg droog en kreeg ik last van exceem. Na behandeld te hebben met van allerlei cremes en talloze afspraken bij de dermatoloog word mijn huid na maanden eindelijk beter nu. (Vorige week ben ik er nog geweest en heeft ze mijn huid nog bekeken en verder geen schurft meer geconstateerd)

  Helaas heb ik de afgelopen dagen weer veel jeuk en krijg ik bultjes op mijn lichaam die er verdacht veel als schurft uitzien.
  Tussen de laatste behandeling en nu zit ruim 2maand , betekent dit dat ik herbesmet ben?..

  Niemand in mijn omgeving heeft hier verder last van dus ik snap niet hoe?

 34. Joost schreef:

  Ik wil graag toevoegen dat ook voor mij permetrine niets heeft gedaan! Meteen zodra ik van iemand hoorde dat ze schurft had heb ik mezelf minutieus behandeld. Na 8(!) weken er toch achter gekomen dat ik het toch had. Daarna weer behandeld, en zelfs een paar dagen van huis gewisseld. Pas toen ik in Spanje bij de dermatoloog was werd ik serieus genomen. Van hem heb ik zwavel zalf gekregen en ivermectine. Na behandelen nog 3 weken jeuk gehad, maar het werd minder! Nu helaas weer besmet door iemand anders, maar omdat ik het zelf al merkte na 2 dagen, is alles minder erg. Minder mijten, minder jeuk, en ik weet hoe te behandelen. Nu alleen nog najeuk (hoop ik).
  Als laatste: je komt er vanaf! Leg je er bij neer dat het de komende tijd even heftig zal zijn, maar het gaat lukken.
  Bij mij: 3 nachten achter elkaar ingesmeerd met zwavelzalf, ivermectine, alles wassen etc. De week daarop nogmaals.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Joost, hartelijk dank voor je reactie onder ons blog. We willen graag aanvullen dat zwavelcreme in Nederland niet zomaar verkrijgbaar is en zeker niet in hoge werkzame hoeveelheden. Dus dat is een probleem voor de Nederlandse consument. Mochten mensen jouw bericht lezen dan is dat wel goed om zich van bewust te zijn. Zwavelcreme is een heel oud middel tegen schurft dat klopt, maar dus niet (meer) verkrijgbaar. Het % ligt vaak ook hoog in deze crème.

 35. Melanie schreef:

  Dag,

  Wij zijn een gezin van 4 en nu zo 4/5 maanden onderweg in de hel dat schurft heet. We zitten nu op behandeling 3. Benzyl zalf. 25% en ivermectrine tabletten. Week 1 nu en volgende week nog twee keer. Elke dag beddengoed op 90 graden en droger. Elke dag alles stofzuigen. Elke dag lakens over de bank en deze verschonen. Kleding in zakken. Overig textiel buiten in de zon en wind.

  Mega eczeem en netelroos. Dus we hebben ook antihistamine tabletten en hormoonzalf. Lannette crème om de huid vet te houden.

  Ik mag hopen dat nu het eind in zicht is.

  Succes iedereen.

 36. S schreef:

  Aub help! Ik weet niet meer wat ik moet doen, loop al weken bij de huisarts en na 2 maanden bij dermatoloog overtuigd door 3 artsen ja zoontje heeft schurft,( verder niemand in gezin) het is mij een raadsel sinds 7 juni smeren met crème dermatoloog, maar mijn zoon blijft krabben en jeuk houden het is te zielig voor woorden, zo klein nog en hij klaagt over jeuk en inmiddels pijn, ik heb niet het idee dat het werkt maar van dermatoloog mocht hij geen pillen, heeft iemand nog gouden tip ?? Ik ben echt ten einde raad

  Ik heb alle meubels ingespoten met anti vlooi daar zit die permetrine in
  Auto gestofzuigd helemaal in plastic gezet
  Deur klinken elke dag met dettol
  Schoenen staan nu elke dag buiten en moeten afgewisseld worden
  Alle donzen dekbedden zijn het huis uit slapen enkel onder laken
  Ik zou het liefste elke dag een nieuw matras in bed leggen ik het het idee dat het slapen de her besmetting veroorzaakt keer op keer

  Ik ben in staat om tenten in de tuin te zetten en daar 1 week te gaan wonen,
  Wie o wie helpt mij !
  Gr van een hopeloze moeder

 37. Leed schreef:

  Vorig jaar raakte mijn vriend besmet en daarna ik ook.
  (Aug 2022) Alles heel goed schoongemaakt, in zakken gedaan (zelfs de hele bank), gewassen en ingesmeerd met de zalf. Helaas dachten ons huisartsen beiden aan een andere behandeling dus om en om steeds weer opnieuw smeren, steeds blijven schoonmaken en wassen etc.
  (Inmiddels sept/okt 2022) Uiteindelijk alles weer helemaal schoon, gewassen ed op vakantie gegaan. Ook daar wederom smeren, wassen, kleding apart houden en in zakken… etc
  Terugkomen in een schoon huis (waren 12 dagen weggeweest dus die beesten zouden het niet overleefd moeten hebben zonder ons en incl schoonmaak) waar mijn vriend wederom de crème kreeg en ik dit keer tabletten (kwamen in de nacht thuis en gelijk gesmeerd en ingenomen). Volgende dag gelijk weer alles gewassen etc.
  Bleek toch onvoldoende (hoe dan?!) en mijn vriend kreeg ook pillen.
  Werden allebei mega depri en vermoeid van die pillen.
  Leek de goede kant op te gaan… Tot wij in februari 2023 weer helemaal onder zaten. Allebei pillen (waar ons huisartsen weer dachten anders te behandelen hebben wij dit ge eist incl allebei(!) een herhaling). Weer alles mega goed opgevolgd. Zelfs op een luchtbed geslapen (ons matrashoes kan gewassen op 60 graden, maar better safe than sorry), op tuinstoelen gezeten, een vuilniszak over ons autostoel, 2 weken niemand gezien. Je kan het zo gek niet bedenken. Mega depri en vermoeid van die pillen.. Maaaaaar:
  Leek weer de goede kant op te gaan.

  En nu… weer bultjes!! Allebei.. op ons handen en voeten. Lijkt een donker stipje in te zitten en precies weer dezelfde klachten.. en natuurlijk jeuk.

  De wanhoop nabij. Alles zo nauwkeurig opgevolgd (en zelfs veeeeeel meer dan dat!) zo depri en vermoeid van die pillen. Willen dat eigenlijk niet nog een keer, maar willen toch ook echt gewoon een goede behandeling zodat we er een keer vanaf raken…

 38. Anoniem schreef:

  Vraagje, aanstaand weekend ga ik met vriendinnen een weekend weg en ik vroeg mij af of je tijdens je behandeling voor schurft mag zwemmen?
  Groetjess

 39. Jons schreef:

  Afgelopen maart/april besmet geraakt. Begon tussen de billen en trok daarna door naar de rest van mijn lichaam. Ik kreeg amper bultjes behalve rondom en op de schaamstreek die ontzettend ergerlijk waren. Ingesmeerd met permetrine en ook gelijk ivecmectrine genomen. Na enkele weken trokken de bulten en jeuk weg. Na 5 weken kreeg ik opnieuw een bultje op dezelfde plekken en heb ik weer met permetrine gesmeerd. Bulten en jeuk trokken weer weg. Na een week (op vakantie) nam de jeuk toe (vermoedelijk PSS als ik Testo’s bericht van 29 jan mag geloven) en kreeg ik weer bultjes rondom en op de schaamstreek. Vervolgens heb ik zo’n ontzettende rode uitslag bij de gehele onderbroekgrens gekregen dat het geheel iets anders leek. Het gekke: de bultjes waren weg getrokken naarmate de uitslag ook weg trok (ongeveer twee weken nadat de uitslag begon). Ik hield er twee eczeemvlekken bij mijn enkel en onder mijn bil van over, maar dat leek totaal iets anders. Twee a drie weken nadat (bijna) alles was weggetrokken kreeg ik weer iets meer jeuk en ontstonden er weer nieuwe bultjes rondom en op de schaamstreek. Weer bij de dermatoloog geweest en die stelde direct weer een herinfectie vast. Hij zei dat sommige mensen maar 90% volledig behandeld kunnen worden door eventuele resistentie. Ik weet zeker dat ik alle voorschriften heb toegepast en ik hoor niemand in mijn omgeving ermee dus dat leek me de enige mogelijkheid. Ik heb vervolgens weer ivecmetrine gebruikt en de voorschriften weer uitgevoerd. De plekken trekken nu langzamerhand weg, maar na een week na de laatste keer de ivecmetrine te hebben genomen krijg ik weer ontzettende jeuk bij de eczeemplek onder mijn bil, maar daarnaast ook een nieuw klein bultje rondom te schaamstreek. Volgende week een controle afspraak bij de dermatoloog.

  A fin, ik begin sterk te twijfelen of het inderdaad een herbesmetting is of wat er in Testo’s bericht hierboven kan zijn. Hoe kan het zijn dat het tot twee keer aan toe 4/5 weken goed wegtrekt en daarna weer opkomt? Ernaast hoe kon het zonder behandeling wegtrekken in combinatie met die heftige uitslag en vervolgens weer opkomen. Als het 90% zou werken, verwacht je dat de overlevende schurft (10%) toch sneller weer verspreid dan 4/5 weken? Ernaast is de medicatie een enorm kreng, het maakt mijn huid extra droog en het jeukt op plekken waar het door schurft niet jeukte. Ik geloof in de wetenschap en de specialisten en zal hun advies opvolgen, maar je vraagt je af of afwachten zoals in Testo’s bericht misschien niet beter is. Ik ga het voorleggen aan de dermatoloog.

  Ik heb nu 4 keer een behandeling gehad en begin moedeloos te worden waardoor hopelijk random anonieme berichten wellicht een oplossing kunnen bieden.

 40. Margriet Rombaut schreef:

  Na een half jaar komen en gaan, diverse medicatie door huisarts, alle maatregelen in acht genomen, alles lezen, t volgende gedaan…..
  Alcohol 90 % gekocht.
  Deze met steriel gaasje op plekken gesmeerd die duidelijk waren.
  Sommige plekken bewust overgeslagen om reactie te testen .
  Jeuk gelijk weg.
  De besmette plekken gaven binnen een half
  uur werking plekken te zien.
  Alles in huis plus auto gelijk ingespoten met alcohol.
  Na 24u uren herhaald.
  Geen last meer !!!!!

 41. Sabine schreef:

  Is het nou ook besmettelijk via de tafel, deurklink, borden, bekers ed? Gladde oppervlakte

 42. Guido schreef:

  Bij mij begonnen mijn klachten augustus 2022. Na 4 a 5 keer bij de huisarts geweest te zijn die mij met onstoken haarzakjes steeds verkeerde diagnose gaven eindelijk doorgestuurt naar de dermatoloog januari 2023 die schurft vaststelde. Ik heb nu onderhand 6 zeer uigebreide behandelingen gevolgd en nog steeds niet vanaf… Afgelopen 3 weken maar frequenter gaan smeren (3x permetrine, 3 daagse kuur Benzyl Benzoaat (BB), 1 daagse kuur BB. Allemaal in combinatie met een verhoogde dosis ivermerctine) en nog steeds zette de bulten weer op (scrotum en billen)… de dermatoloog claimt dat dit nareactie is, maar heb uit test nogmaals permetrine gesmeerd en de volgende dag trokken de bulten 2/3 weg… Ik ben ten einde raad en denk dat ik maar elke dag permetrine ga smeren net zolang tot het weg is… Hygiene maatregelen volg ik tot overdreven nerotische manier op. Hele huis zit onder het plastic al weken en ik was ALLES uitsluitend op 70 graden. Ik ben radeloos 🙁

 43. Guido schreef:

  @Sabine, ze zeggen van niet. De GGD Amsterdam heeft mij wel geadviseerd om uit voorzorg materialen die je lang aanraakt even met 70% alcohol af te nemen…

Reactie plaatsen