Salie: het wonderkruid op 12 manieren toepassen

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

Dit blog gaat over het wonderkruid salie, oftewel Salvia officinalis. Er bestaan nog meer soorten salie, maar deze soort is van oudsher het meest gebruikte kruid. Salie heeft vele namen: Franse thee, palingkruid, heilige thee en ezelsoren, om er maar een paar te noemen. Salvia komt van het woord ‘salvare’ (redden) en ‘officinalis’ is een woord van vroeger en betekent dat het ‘uit de apothekerswerkplaats’ kwam en dus op de officiële lijst van heilzame planten stond. Salie heeft dan ook een eeuwenoude reputatie hoog te houden.

Magisch kruid

In de Middeleeuwen werd het als magisch kruid beschouwd omdat het tegen heel veel aandoeningen leek te helpen. Een andere soort salie om te benoemen is witte salie: Salvia apiana. Deze variant werd en wordt toegepast om huizen en ruimtes te ontdoen van een negatieve sfeer. Het werd vroeger door de indianen gebruikt bij rituelen om negatieve energie te verdrijven.

In Europa vindt het plantje haar oorsprong rond de Middellandse zee. Het is een winterharde plant met dikke rimpelachtige en viltachtige bladeren. Bovenaan zijn de bladeren grijsgroen en onderaan wollig wit. Onderaan de bladeren zitten talrijke oliekliertjes die zorgen voor de kenmerkende geur. De plant vormt van mei tot en met augustus bloemetjes in de kleuren wit, violet of roze. Het gebruikte deel van de salie zijn de bladeren en de bloeiende toppen en heeft veel interessante eigenschappen.

De 12 manieren waarop je salie kunt gebruiken

 1. Als thee tegen zweten. Heb je last van overmatig zweten? Drink 3x per dag een kop saliethee.
 2. Als mondspoelmiddel en tandpasta. Salie wordt veelvuldig verwerkt in allerlei tandpasta’s, mondspoelmiddelen en zuigtabletten. Het heeft een samentrekkende en ontsmettende werking en kan bijvoorbeeld ook helpen bij een slechte adem.
 3. Gorgelmiddel en zuigtablet. Heb je een verzachting van de mond of keel nodig? Dan is het raadzaam om salie te gorgelen als theeaftreksel of zuigtablet.
 4. Salie als etherische olie. De olie van salie heeft heilzame toepassingen. Zo kun je een paar druppels in een glas water doen als mondwater. Daarnaast kan het in de kamer gebruikt worden om de lucht te zuiveren.
 5. Tinctuur kan gebruikt worden ter verzachting van maag en darmen
 6. In capsules. Wist je dat salie ook werkt als middel tegen opvliegers? Er zitten zogenaamde fyto-oestrogenen in die de hormoonhuishouding kunnen stabiliseren. Heel geschikt bij de overgang.
 7. Het is goed in combinatie met tijm, eucalyptus, pepermunt en kamille is een goed stoomkruid. (zie onze stoomkruiden).
 8. Als voetenbad. Het heeft een samentrekkende werking en kan daardoor goed ingezet worden als voetenbad voor zwemmersvoeten. Doe een handje  in een voetenbad en de voeten 15 minuten weken.
 9. Het zit vaak in hoestsiropen.
 10. Saliemelk. Doe wat salie in een pan met melk, laat het eerst enkele uren trekken en kook het daarna heel even. Afzeven en opdrinken met een lepeltje honing. Dit helpt de slaap te bevorderen.
 11. Wordt verwerkt  in balsems en crèmes. Het heeft wondhelende, samentrekkende en ontstekingswerende eigenschappen.
 12. En last but not least is het een heerlijk keukenkruid. Wij hebben het verwerkt in onze Italiaanse en Provençaalse kruiden.

Het is niet geschikt bij zwangerschap en borstvoeding (behalve als je ermee wilt stoppen). Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankers.

Liever niet innemen bij medicatie voor epilepsie, hormonale medicatie. Oppassen met rustgevende middelen en middelen die op de bloeddruk werken.

Deel blog:

31 reacties

 1. Jacqueline schreef:

  Salie heeft een fors remmende werking op de melkproductie. Bij een moeder die borstvoeding geeft met een forse overproductie stuur ik vaak naar jullie door voor salie. Begeleiding bij gebruik blijft wel belangrijk. Wonderlijk dat een kruid zo sterk kan werken. #lactatiekundigeHaarlem #Lactacoaching

 2. Anaïs schreef:

  Ik gebruik amlodipine voor mijn iets te hoge bloeddruk. Ik neem sinds kort ook druppels essentiele olie van salvia sclarae in op advies van mijn apotheker voor overgangsklachten).
  Is dat misschien toch geen goed idee?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Anais,

   Hartelijk dank voor je vraag.
   We beantwoorden jouw vraag even via email.
   Hartelijke groet Pamela

 3. Monique schreef:

  Hallo,
  Ik gebruik de pil en ook medicijnen tegen de hoge bloeddruk. Mag ik dan wel de salie capsules gebruiken tegen het nacht en dag zweten?

 4. Shona schreef:

  Ik gebruik spirulina en zure kersen capsules. Mag ik dan salie capsules gebruiken? En werkt het alleen tegen nachtelijk zweten of ook gewoon tegen zweten?

 5. Ans Bonestroo schreef:

  Ik gebruik venlafaxine vanwege paniekaanvallen.
  Van die medicijnen (denk ik) zweet ik echt vreselijk, ook snachts.
  Mag ik Salie gebruiken?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Ans,

   Vanwege de claimsverordening en privacy wetgeving zullen we je vraag via email persoonlijk beantwoorden.
   Hartelijke groet
   Pamela

 6. Marissa schreef:

  Ik gebruik brintallix vanwege angst. Kan dit en salie thee samen gebruikt worden?

 7. Daniëlle de Groot schreef:

  Wat is de maximale hoeveelheid Salvia Officinalis die je per dag kan gebruiken? En wat is bij overgangsverschijnselen de beste vorm om het te nemen?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Danielle,
   Ik zal in verband met diverse wetgeving je mail beantwoorden via persoonlijke email
   Hartelijke groet Pamela

 8. Kirstin schreef:

  Hallo, graag wil ik even via de mail contact, i.v.m. een persoonlijke vraag gerelateerd aan het gebruik van salie capsules.
  Vriendelijke groet,
  Kirstin van Merkestijn

 9. Ton Bakker schreef:

  Het beste tegen nachterlijk zweten en menopauze is 3 keer per dag maca maca extra strong.
  Heel erg gezond ook .

 10. e_stend schreef:

  Hallo,

  Ik gebruik Venlafaxine en wil graag Salie tegen opvliegers (overgang) gebruiken. Kan dit samen?

  Mvg Esther

 11. Marleen Geerts schreef:

  Ik heb het Burning Mouth Syndrom en daar voor wordt salie aangeraden. Kan ik die best gebruiken in capsules of tinctuur.Bedankt voor een antwoord

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Marleen, we kunnen je voor deze klacht beter persoonlijk adviseren. We mogen hier ook geen claims maken. Zou je ons willen bellen? 023-5312454. We helpen je graag!
   Met vriendelijke groet
   Pamela

 12. piet schreef:

  Goedenmiddag. Ik ben een man. Mag ik salie gebruiken?
  Ik heb (gehad) hormonale kanker
  en
  ik gebruik acetylzuur en amlodipine
  en
  ik gebruik oxazepam.

  Bedankt voor de moeite.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Piet, hartelijk dank voor je vraag. Helaas kunnen we hier bij reacties jouw vraag niet beantwoorden mede in verband met de privacy maar ook vanwege de claimswetgeving.
   Zou je anders met ons willen bellen? 023-5312454. We hebben ook speciale therapeutische spreekuren aan de telefoon:
   maandag en dinsdag 15:00 – 17.00 en vrijdag van 9:30 – 11.30. Dan zit er een natuurgeneeskundig specialist voor je klaar.
   Uiteraard ben je ook altijd welkom in onze winkel!
   We staan je graag te woord voor een goed overwogen advies!

 13. Lida schreef:

  Ik gebruikte eerst Paroxetine vanwege paniekaanvallen en angst waar ik heel erg van ging zweten; sinds 3 weken gebruik ik nu Venlafaxine.
  Van dit medicijn zweet ik ook heel erg.
  Is salie een goed tegenhanger?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Lida,

   Hartelijk dank voor je vraag. Gezien de privacy wetgeving en een goed afgewogen persoonlijk advies, willen we je vragen om even met ons te bellen in de winkel 023-5312454. Dan kunnen we je goed te woord staan.
   We hebben tevens op maandag en dinsdag van 15:00-17:00 telefonische spreekuren met een natuurgeneeskundig specialist. Hopelijk ben je zo voldoende verder geholpen.
   Hartelijke groet Pamela – Van der Pigge

 14. Ginie schreef:

  Ik gebruik nu 2 weken salie capsules tegen opvliegers. Hoelang moet je ze innemen voor dat het gaat werken. De opvliegers komen nog steeds.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Ginie, hartelijk dank voor je vraag. Het beste kan je ons even bellen voor persoonlijk overleg. We kunnen dan ons advies beter afstemmen. Telefoonnummer 023-5312454. We zien graag je telefoontje tegemoet.
   Met vriendelijke groet
   Pamela

 15. Yvonne schreef:

  Ik slik tegretol. Mag ik dan wel salie gebruiken tegen het zweten?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Yvonne,

   Helaas is het ons hier niet toegestaan om dit soort vragen te beantwoorden vanuit de wetgeving. Ik wil je vriendelijk vragen om ons te bellen voor advies. 023-5312454. We zien graag je telefoontje tegemoet! Hartelijke groet – Pamela

 16. Audrey schreef:

  Mag ik salie thee met antidepressiva

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Audrey,
   Hartelijk dank voor je vraag. Dit ligt mede aan welke antidepressiva er gebruikt worden. Voor een zorgvuldig advies kan je ons het beste even bellen of langskomen.

Reactie plaatsen