• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
 • Vakkundig advies
 • Veilig betalen
 • Vragen? Bel: 023-3030720

Resveratrol; een onbekende speler

Door Pien Rothuizen, 4 mei 2020
Deel blog:

Daar waar de goegemeente nooit eerder heeft gehoord van deze stof, is het Peter van der Voort – hoofd intensive care van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) – die ons wakker maakt. Onder zijn leiding vinden diverse onderzoeken plaats bij coronapatiënten. Hij was vrijdag 1 mei in het programma van Eva Jinek waar hij de bevindingen van zijn onderzoeken met ons deelde.  Een van zijn conclusies is dat resveratrol mogelijk de ernst van het verloop van de ziekteverschijnselen van corona kan beperken. Zijn onderzoek borduurt voort op de vraag ‘Hoe komt het dat mensen met overgewicht en diabetes een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte?’.

Leptine

Een van de belangrijkste waarnemingen bij de risicogroepen is dat ze verhoogde leptinewaarden hebben. Leptine is een verzadigingshormoon dat we met name aanmaken in onze vetcellen. Deze boodschapstof wordt naar onze hersenen gestuurd alwaar het seintje “je-hebt-genoeg-gegeten” wordt afgegeven. Bij veel mensen met overgewicht is de gevoeligheid voor deze stof afgenomen. Net zoals er insulineresistentie bestaat, bestaat er ook leptineresistentie. In beide gevallen blijft het “ho-he-hu-je-hebt-genoeg-gehad-signaal” uit en is er een verlengd verlangen om door te eten.

Hoge leptinewaarden bevorderen ontstekingen

Mensen met overgewicht en diabetes hebben doorgaans al verhoogde leptinewaarden en nu blijkt het virus deze stof óók te verhogen. Wat doet leptine in het geval van corona? Leptine verhoogt de kans op ontstekingen, trombose in aderen en slagaderen, en vertraagt de maaglediging wat complicaties geeft met sondevoeding. Een ander bekend gegeven is dat leptine in een vroeg stadium de reukvorming verstoort.

Het verloop van een corona-infectie is triple trouble

Eerst ontstaat er kortademigheid door vocht achter de longen. Daaroverheen komt na meer dan een week een ontstekingsreactie, waarbij het immuunsysteem het virus aanvalt. Deze immuunrespons zorgt juist voor verergering van de klachten. Een deel van de patiënten met corona ontwikkelt vervolgens trombose in de longen en dat veroorzaakt wederom schade doordat de bloedvaatjes lek raken en er veel vocht achter de longen ontstaat.

Leptine en lekke vaatjes

Even terug naar de fysiologie van “de lekkage” in de longen. Er is een sterke relatie met het ACE2-enzym. Dit enzym regelt met name de bloeddruk. Behalve deze functie regelt ACE2 ook het enzym bradykinine dat bloedvaatjes lek maakt. Nu blijkt dat de receptoren van ACE2 verdwijnen door te hoge leptinewaarden. Deze receptoren zitten o.a. in de longen en omdat het virus zich hieraan hecht zijn er dan te weinig ACE2-receptoren over voor de bradykinine om zich aan te hechten, waardoor er massale lekkage ontstaat van de kleine bloedvaatjes in de longen. Dit leidt tot grote benauwdheid en vaak tot verergering van de infectie.

Resveratrol

Een van de snelste interventies zou kunnen zijn het remmen van hoge leptinewaarden omdat dit een domino-effect geeft in het immuunsysteem. Met het ontdekken van een van de gemeenschappelijke delers – de hoge leptinewaarde – is er mogelijk een belangrijk causaal verband ontstaan in het verloop. Van der Voort is op onderzoek gegaan in de literatuur en vindt het aannemelijk dat resveratrol een belangrijke speler kan zijn om in een relatief korte tijd leptinewaarden te reduceren.

Zegt het voort

Ja en nee… We weten nog steeds bar weinig. Maar mocht je in een risicogroep vallen en in een beginstadium van de ziekte verkeren, dan geeft deze onderzoeker je mee dat een resveratrol de moeite waard kan zijn en hét verschil kan uitmaken in de ernst van het verloop van de ziekte.

Resveratrol in de voeding

Resveratrol is een stof die voorkomt in rode wijn. Ja, dat wás een belangrijke reden waarom verondersteld werd dat twee glaasje rode wijn per dag gezond kon zijn. Achterhaald helaas, resveratrol is gezond, maar de alcohol dus niet. Onder invloed van alcohol stijgt de leptine (de boosdoener) weer en daarom slaan we dit als aanbevolen voedingsmiddel over. Wat je dan wel kunt gebruiken zijn:

 • rode druiven (vandaar de rode wijn), resveratrol zit namelijk in de schil van de rode druif
 • bosbessen
 • aardbeien
 • moerbeien
 • cranberry’s
 • jackfruit, de hippe plantaardige variant op pulled meat

De bruikbaarheid van de volgende plant is mij niet bekend, soms wel als tinctuur verkrijgbaar:

 • Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), een invasieve plant, die men vaak in de groei/verspreiding wil beperken.

Hogere doseringen resveratrol zijn mogelijk niet voor iedereen geschikt (met de hoeveelheden resveratrol die in voeding voorkomen hoef je geen rekening te houden). Overleg met een arts of specialist wanneer het onderstaande op jou van toepassing is, want resveratrol:

 • kan invloed hebben op de bloedstolling
 • kan zich gedragen als oestrogeen en van invloed zijn bij hormoongevoelige aandoeningen

Ik vind de bevindingen van Peter van der Voort hoopvol. Het gedrocht corona treft ons allemaal. De een meer dan de ander, maar we hebben allemaal toch de lichte of grote angst dat we zelf of een geliefde getroffen worden. De wereld is voorlopig nog bedekt onder een coronadeken en het is hoopgevend dat deze nieuwe inzichten voor velen mogelijk het tij kunnen keren en het verschil kunnen maken tussen “to be or not to be”.

Hier kun je de uitzending van Eva Jinek nog bekijken.

PS. Binnenkort kom ik graag terug op de gezondheidsissues leptine- en insulineresistentie.

Deel blog:

3 reacties

 1. Marianne schreef:

  Heel erg fijn en welkom dat jullie het onderwerp resveratrol zoals besproken bij Jinek, nog eens duidelijk samenvatten en uitleggen.
  Ik heb deze blog gedeeld met vrienden en bekenden ,wellicht een suggestie voor anderen ?In het kader van:” zegt het voort“

 2. Annet schreef:

  Pterostilbeen is de betere opvolger van resveratrol, die wordt oa beter opgenomen in de cellen en blijft veel langer in de lichaam. Volgens mij kreeg ik dat een tijdje geleden te horen van iemand van orthokennis. Klopt ook wel met wat ik al eerder van natuurarts had gehoord. Wordt ook gebruikt het om de mitochondrieen beter te laten werken. Het zou mooi zijn als dat stofje mensen met Corona van ernstiger kan afhouden!

 3. Jenny schreef:

  Eigenlijk zou iedereen dit ook moeten zien:
  https:youtu.be/UcoTXBjm2mg, omdat men wil dat we allemaal aan de vaccins gaan en wij dit eigenlijk niet willen. Het kan zo simpel zijn. Maar dat levert de grote spelers op de geneesmiddelenmarkt geen geld op!

Reactie plaatsen