Quercetine, belangrijke stof onder de polyfenolen

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Ons kleurrijke plantrijk staat bol van natuurlijke antioxidanten die samen de verzamelnaam polyfenolen dragen. Door héél gevarieerd te eten, te kiezen voor veel kruiden, planten en fruit kun je  bijdragen in deze belangrijke stoffen. Quercetine, belangrijke stof onder de polyfenolen staat bekend om zijn rol als zinkionofoor. Met andere woorden; hij zorgt ervoor dat de voedingsstof zink, beter wordt opgenomen in de cel.

Polyfenolen zijn ingedeeld in diverse subgroepen waaronder bioflavonoïden, die dan ook weer ingedeeld zijn in diverse stoffen omdat ze ook verschillende werkingen hebben.

Wat polyfenolen – de pigmentstoffen uit de planten – gemeen hebben is dat ze

 • een antioxidantenwerking hebben en hierdoor weefsels en cellen beschermen
 • het immuunsysteem ondersteunen
 • op natuurlijke wijze het vrijkomen van histamine tegengaan
 • ontstekingen remmen
 • vaten versterken
 • een antibacteriële en antivirale werking hebben.
 • de werking van vitamine C ondersteunen (bij supplementen met vitamine C zie je geregeld staan dat het bioflavonoïden bevat)
 • een gunstige invloed heeft op de insulinegevoeligheid

Rineke Dijkinga https://rinekedijkinga.nl/ heeft in haar boeken en op haar website dit prachtige overzicht staan van een paar groepen polyfenolen en hun rijkste voedingsbronnen.

Reken je zelf niet rijk

Uit onderzoeken blijkt dat we met ons huidige voedingspatroon te weinig van deze essentiële stoffen binnenkrijgen. Niet alleen omdat we er weinig van eten, maar ook door alle bewerkingen. Verschraling van de voedingsbodem speelt een rol, alsmede onvoldoende ontwikkeling van polyfenolen omdat veel fruit en groeten te onrijp wordt geplukt. Door producten te koken en schillen verliest de voeding ook quercetine. Zoals waarschijnlijk bekend zijn onbespoten voedingsmiddelen rijker aan deze antioxidanten.

Quercetine

In het schema hierboven is zichtbaar hoe we quercetine kunnen eten: appels, bessen, rode druiven, citrusvruchten, ui, knoflook, venkel, broccoli, witlof, koolsoorten en groene thee.

 

Deel blog:

Wil je meer tips voor je weerstand? Download dan ons e-book!

Weerstand – E-book

Er zijn heel veel processen die een rol spelen om je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je afweersyst...

download

2 reacties

 1. Lenie schreef:

  Quercetine en isoquercetrie zitten ook in de Vlier, Sambucus Nigra. In Duitsland nam de boer vroeger de hoed af voor deze krachtpatser die nu zo miskend wordt.. Vlier is in mijn ogen een fantastisch middel, preventief en curatief, tegen allerlei virussen, (para)influenza, adeno-, rhino- en coronavirussen. Beschermt tegen aanhechting, binnendring8ing in de cel, replicatie en cytokinenstorm. Opnieuw de hoed af voor de Vlier!!

Reactie plaatsen