Webwinkel

Propolis, duizendpoot onder de bijenproducten

Bijen, onze goudgeel gestreepte vriendjes die we in de zomer heen en weer zien zoemen tussen de bloeiende bloemen en planten, zijn van groot belang voor de aarde. We vinden bijen leuker dan wespen, die een stuk agressiever zijn, maar ook een belangrijke functie hebben als de rotzooi opruimers van de natuur.

Bijen zijn nuttige zoemende insecten die onmisbaar zijn voor de bestuiving tussen planten, bloemen en bomen. Ze zorgen ervoor dat wij allemaal te eten hebben, want door de bestuivingen die verrichten, worden groente en fruit bevrucht waardoor de soorten blijven bestaan en wij bijvoorbeeld weer lekkere appeltjes kunnen oogsten. 75% van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving. Zonder bijen geen fruit.

De bijtjes leveren via hun bijenkorf ook nog eens een scala aan nuttige producten zoals honing, bijenwas en – misschien nog wat minder bekend – propolis (ook wel bijenlijm of kithars genoemd), een bruine lijmachtige substantie die de honingbij maakt uit het sap van planten en hars van bomen. Het is een perfect product voor allerlei gezondheidstoepassingen, waarover later meer.

 

Propolis is de verdedigingslinie van de bijenkorf

De naam ‘propolis’ komt voort uit het Grieks en betekent voor (pro) stad (polis), wat zich laat vertalen als bescherming voor de stad of beschermer van de stad. Met de stad wordt de bijenkorf bedoeld, de stad van de bijen. In deze metropool speelt propolis een belangrijke rol.

Bijen gebruiken deze stof als ‘bijenkit’ om de naden en kieren in hun korf dichten. Zo sluiten ze tocht buiten. Bijen bekleden ook de delen van de korf die tijdelijk niet in gebruik zijn met een dun laagje van deze stof, waardoor ziektekiemen geen kans krijgen. Het heeft dus een belangrijke functie om de warme, broeierige en drukke bijenkorf gezond te houden.

Het ene bijtje vliegt een andere route dan het andere

 

In propolis zijn tot wel 150 verschillende soorten stoffen gevonden, maar de samenstelling van ervan is sterk afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals jaargetijde, omgeving en het bijenvolk zelf. De bij ons aangetoonde heilzame toepassing geldt vooral voor die van het populier-, berk- en populier-berktype. Ongeveer 95% van de Europese propolis behoort tot een van deze drie typen.

Waar zit er in?

Propolis bevat harsen, flavonoïden, bijenwas, etherische oliën, pollen, enzymen, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Het vermogen om indringers buiten de deur te houden, dankt propolis aan de aanwezigheid van grote hoeveelheden bioflavonoïden en dan vooral het stofje cafeïnezuur fenethyl ester (Caffeic Acid Phenethyl Ester, oftewel CAPE).

Propolis van oudsher

Voor de Egyptenaren hadden bijen een religieuze betekenis en waren zij een symbool van moed en waardigheid. Propolis werd door de Egyptenaren gebruikt als middel voor allerlei gezondheidssituaties.

De Romeinen vereerden de bijen ook en gebruikten op grote schaal propolis. Volgens de legende heeft de Romeinse God Jupiter zelfs de mooie Melissa getransformeerd in een bij zodat zij het wonderbaarlijke middel propolis kon produceren.

De voortgaande Europese interesse voor propolis blijkt onder andere uit John Gerard’s beroemde History of Plants uit 1579. Daarin verwijst hij naar propolis als een stof die een snelle toepassing biedt voor vele gezondheidssituaties. Nicolas Culpeper vertelt ons in zijn Compleat Herbal dat “propolis buitengewoon goed is”.

Toepassingen

  • bijdragen aan een goede microbiële balans in de darmen
  • de weerstand van de luchtwegen helpen
  • beschermen tegen vrije radicalen
  • verzachten van de keel

Propolis wordt verwerkt in allerlei producten, zoals

  • crèmes voor de huid
  • lippenbalsems
  • mond- en keelsprays, bijvoorbeeld onze Propolis Complex Spray
  • druppels of capsules om in te nemen voor de weerstand
  • drankjes om de luchtwegen te verzachten
  • snoepjes voor de keel en de mond

Wanneer niet?

Bijenproducten kunnen bij mensen een allergische reactie uitlokken. Bij propolis komt dit zelden voor. Als het niet bekend is of je er allergisch voor bent, probeer het dan eerst uit op een klein stukje huid.

Bij zwangerschap, borstvoeding en bij kinderen onder de 3 jaar wordt propolis in principe niet toegepast. Propolis kan invloed hebben op bepaalde geneesmiddelen, dus raadpleeg daarvoor altijd een deskundige.

Voedingssupplementen vervangen geen gevarieerde voeding.

Wil je meer weten over de toepassingen van dit middel? Stuur ons dan een mail met je vragen! info@vanderpigge.nl. We horen graag wat je wilt weten of waar we je mee kunnen helpen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os