• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Prikkelbare darm = FODMAP-dieet?

Door Pien Rothuizen, 7 februari 2018
Deel blog:

Het (PDS) Prikkelbare Darm Syndroom: een stempel voor een aandoening waarvan men (regulier) vaak de oorzaak niet kent. Hoe komt het dat je darmen zo opgeblazen zijn, je lijkt wel zwanger? Waar komen de krampen vandaan? De ontlasting is ook niet wat het moet zijn, dan heb je weer diarree en dan last van verstopping. Er zijn véél mensen met dit syndroom. Oké, er gaat iets niet lekker in het spijsverteringstraject, dat is duidelijk. In de praktijk zien wij regelmatig dat intolerantie(s) een rol speelt/spelen bij deze klachten. Het elimineren van voeding waar je darm niet tegen kan, geeft dan verlichting van de klachten. De meest voorkomende intoleranties zijn koemelkeiwitten (zuivel), tarwe en gluten.

Maar er is nog een belangrijk eliminatiedieet waarbij ongeveer 75% van de mensen met PDS baat bij heeft:

FODMAP’s?

FODMAP is een afkorting en staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen. Deze korte keten koolhydraten komen in grote hoeveelheden in onze voeding voor en worden niet opgenomen worden in de dunne darm. Ze komen vervolgens in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af. Het probleem in je darmen ontstaat doordat je darmbacteriën een loopje met je neemt. Het fermentatieproces dat door de bacteriën op gang wordt gebracht, kan veel gasvorming veroorzaken. Vandaar dat opgeblazen gevoel en de tierige winderigheid.

De meeste voedingsmiddelen waarin deze “vezels” zitten kun je onder normale omstandigheden als gezond beschouwen. Dat wil zeggen dat je suiker, zetmeel, melksuiker én kunstmatige suikers weglaat. Dit zijn ze:

Fructanen (oligosachariden) Vooral in granen en groente
Galactanen (oligosachariden) Vooral in peulvruchten
Lactose (disachariden) Vooral in melkproducten
Fructose (monosachariden) Vooral in fruit en honing
Polyolen Vooral in groente en zoetstoffen

Een kort overzicht van the do’s and don‘ts kwam ik tegen op de site van Juglen Zwaan:

Vermijd

  • Brood, pasta, gebak of koekjes gemaakt met tarwe, rogge, gerst of gierst.
  • Fruit: appels, peren, pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, kersen, watermeloen en vruchtensap uit concentraat.
  • Groenten: savooiekool, bloemkool, broccoli, spruiten, uien, prei, knoflook, rode biet, champignons.
  • Peulvruchten: erwten, bonen, linzen, sojabonen.
  • Zuivel (als lactose een probleem is): koemelk, boter, zachte kaas, yoghurt.
  • Sorbitol, xylitol en honing (suikervrije kauwgom en pepermuntjes bevatten ook kunstmatige zoetstoffen)

Eet wel

  • Haver, rijst, polenta, quinoa, glutenvrije pasta en brood (maar pas op, veel glutenvrij brood is echt rommel met soms toch nog FODMAPS).
  • Fruit, maar wel slechts 1 portie: banaan, bosbessen, meloen, kokos, druiven, kiwi, citroen, limoen, olijven, sinaasappel, papaja, ananas, frambozen, aardbeien.
  • Groenten: paprika, wortelen, komkommer, paksoi, aubergine, rucola, rabarber, gember, groene bonen, boerenkool, sla, pastinaak, aardappel, radijs, spinazie, courgette, tomaat.
  • Eiwit: rundvlees, kip, vis en schaaldieren, eieren, varkensvlees of natto (gefermenteerde sojabonen).
  • Zuivel: Cheddar kaas, Parmezaanse kaas, feta.
  • Vetten: olijfolie, zaden, macadamias, pecannoten, pijnboompitten en walnoten.

Hoe ziet het dieet eruit?

Het FODMAP-dieet bestaat uit twee fases: de eliminatiefase en de herintroductiefase. Je begint met de strenge eliminatiefase, waarbij je heel veel producten weglaat uit je voeding. Ongeveer zes weken eet je geen producten die rijk zijn aan FODMAP’s. Dat vergt enige creativiteit en aanpassing qua koken. Je moet ook nog eens bij je aankopen de etiketten lezen. (Dat is voor mij al een hobby, want het is best schrikken wat er allemaal toegevoegd wordt).

FODMAP’s  ga je weer stap voor stap toevoegen, bijvoorbeeld eerst fructose (honing) of galactanen (peulvruchten). Voor het herintroduceren van een groep moet je in ieder geval 4-5 dagen in beslag nemen. Je wilt kunnen waarnemen of er klachten ontstaan. Geen klachten, dan kun je ze weer eten. Wel klachten, dan hebben we een boosdoener te pakken. Het kost tijd maar langzaam wordt duidelijk welke voedingsmiddelen bij jou (darmflora) past, een dieet op maat.

Ik onze winkel of via het telefonisch spreekuur kun je je laten informeren over welke producten je spijsvertering kunnen ondersteunen. Vanwege de wetgeving mogen we schriftelijk geen medische claims maken, vandaar.

Voor degenen die echt ‘aan de bak’ willen met de FODMAP’s hier vind je een uitgebreide lijst.

Deel blog:

replies are closed