• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Onze energiefabriekjes: de mitochondriën

Door Pien Rothuizen, 7 maart 2019
Deel blog:

Voor elke lichaamscel die er in je lijf te vinden is, zijn er ongeveer tien keer zoveel bacteriën terug te vinden. Dat is best veel, maar op ons lichaamsgewicht is dat maar een paar kilo. Het merendeel van deze bacteriën zorgt voor onze gezondheid. Zonder de bacteriën in de maag en darmen worden eiwitten, vetten en koolhydraten minder goed opgenomen. De gunstige bacteriën produceren stoffen, zoals vitamines en ontstekingsremmende stoffen, die we hard nodig hebben.

De energie in onze cellen

Onze energiefabriekjes zijn de mitochondriën. Ze worden gezien als zelfstandige bacteriën die miljoenen jaren geleden in onze cellen zijn gaan leven. Dan hebben we het over een symbiose, een samenlevingsvorm met voordelen voor beide. Goed beschouwd wil je met deze bacteriën een liefdesbaby. Mitochondriën hebben hun eigen DNA, erfelijk materiaal. Samen hebben we energie. Dat is toch een bijzondere vorm van liefde!

Een wervelend samenspel van reacties

Even weer terug in dat lijf, daarin vinden enorm veel chemische reactieketens plaats. Een cascade aan reacties, in a split second ontstaan allerlei stofjes. Dat kan ook weleens mis gaan door gebrek aan een grondstof en dan wordt een proces beëindigd. Reactiecascades worden gestopt door verschillende factoren en dan kan je denken aan bouwstoffen uit de voeding of beschadiging. Bekend is dat medicijnen zoals statines (cholesterolverlagende medicamenten) de cascade aan biochemische kettingreacties onderbreken. Dat is het dus niet een bijwerking, maar de werking van een medicijn waardoor je niet vooruit te branden bent.

Alles heeft energie nodig

Altijd, overal en hoe dan ook. Mitochondriën komen daarom in bijna alle cellen voor. In deze energiecentrales wordt van alles gefabriceerd:  eiwitten en hormonen, maar ook grondstoffen. Essentieel is het ontstaan van celenergie in de vorm van ATP. Alles – tout – everything – tutti heeft ATP (= energie) nodig om te functioneren: spiercellen om aan te spannen, kliercellen om hormonen te maken, zenuwen om informatie voort te geleiden en organen om neurotransmitters en enzymen te maken. Voor al die biochemische reacties zijn verschillende grondstoffen nodig. Ze zijn ook nog eens allemaal belangrijk. Elke schakel in een machine is onmisbaar voor een soepele werking. Daarom zijn de bouwstenen uit onze voeding én een optimale gezondheid noodzakelijk voor de ATP-productie.

Een van de belangrijkste katalysatoren is co-enzym Q10: een stof die het lichaam zelf maakt, vooral ten behoeve van de energieproductie in mitochondriën. Deze stof wordt vaak gebruikt om de negatieve werking van statines te voorkomen.

Je kunt goed ziek worden als die mitochondriën gebrekkig aanwezig zijn. Er wordt minder ATP gemaakt, het is een energiecrisis voor het weefsel en er ontstaan functiestoringen, klachten en ziektes. Mitochondriën hebben dus veel in de melk te brokkelen. Ik benoem het nog maar eens hoe breed werkzaam ze zijn: bij de geprogrammeerde celdood, celstofwisseling, hormoon-, eiwit en neurotransmitterproductie en ontgifting.

Dagelijkse beweging helpt de aanmaak van mitochondriën

Ooit heb ik microscopisch beeld gezien van spierweefsel van varkens. Het was van een varken uit de bekende stallen en de ander was van een zelfvoorzienend scharrelvarken in de Pyreneeën. Het verschil was enorm groot, in het weefsel van het varken dat bijna niet bewoog zaten amper mitochondriën in die van het scharrelvarken stikte het van de mitochondriën. Een van de sleutels om meer mitochondriën aan te maken is bewegen en je moet je ook niet vergissen dat de gevarieerdheid van het zelf bij elkaar gescharrelde eten ook zichtbaar gezonder is. Nuchter bewegen zonder te sterk te verzuren geeft nog een extra impuls om meer mitochondriën aan te maken.

Nog meer zaken om goed mee voor de mitochondriën zorgen

Goed voor jezelf zorgen, voldoende slaap nemen, straling vermijden, voeding met pesticiden vermijden, het gebruik van geraffineerde producten vermijden, we kennen het hele riedeltje wel. Gevarieerde voeding is van belang om de centrales te voeden met alle B-vitaminen, Vitamine C, zink, magnesium enz.

Mitochondriën zijn gevoelig voor oxidatie. Antioxidanten die de mitochondriën beschermen zijn onder andere: Vitamine C en E, co-enzym Q10, melatonine (nachtrust), alfa-liponzuur en bepaalde stoffen zoals het populaire curcumine uit geelwortel, ECGC uit groene thee en resveratrol uit rode druiven. We moeten goed zorgen voor onze liefdesbaby, ons energetische hoogstandje heeft best wat aandacht nodig.

Powering the Cell – Mitochondria

Heb je vragen of wil je meer weten over kruiden en voedingssupplementen? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Deel blog:

Reactie plaatsen