In de lever zijn twee verschillende processen om te kunnen ontgiften. Deze processen bestaan uit een eerste en tweede fase en heten samen detoxificatie. De eerste fase van de lever is niet voldoende om het lichaam te bevrijden van schadelijke stoffen. De tweede fase is nodig om dit af te ronden. Bij dit proces zijn zwavelhoudende aminozuren (uit eiwitten) betrokken.
Het proces naar wateroplosbare stoffen
Schadelijke in vetoplosbare afvalstoffen worden in deze twee fases omgezet in wateroplosbare stoffen. Door die omzetting kunnen deze stoffen door de lever (via de galblaas) afgescheiden worden. Ze worden dan afgevoerd via de stoelgang of ze worden via het bloed naar de nieren getransporteerd om uitgeplast worden.
In de eerste fase zijn tal van enzymen nodig om al deze chemische omzettingen mogelijk te maken. Deze enzymen zijn voor hun aanmaak weer afhankelijk van mineralen, antioxidanten en vitaminen B. Daarom is het van wezenlijk belang dat er genoeg van deze voedingsstoffen in je lichaam aanwezig zijn.
Eerste fase
In de eerste fase van de ontgifting van de lever worden door enzymatische processen niet alleen gifstoffen zoals medicijnen, pesticiden en zware metalen onschadelijk gemaakt, maar ook de afbraakproducten van ons lichaam zoals hormonen en stoffen uit het immuunsysteem (bijvoorbeeld histamine). In fase 1 wordt een deel van de stoffen helemaal onschadelijk gemaakt. Een ander deel wordt bewerkt en zal in fase 2 verder verwerkt worden om dan via de gal en de nieren te worden uitgescheiden.
Voedingsmiddelen die de ontgifting in fase 1 stimuleren
- kruisbloemigen (broccoli, spruitjes, radijs, bloem- en boerenkool)
- mosterd
- tomaten
- asperges
- kokosolie
- eiwitten, in de vorm van eieren, vis, vlees (liever niet rood, liefst biologisch of wild) of eiwitpoeder
Geneesmiddelen hebben een negatieve werking op de enzymen in de lever. Als je lever in deze fase niet voldoende ontgift, ontstaan er de zogenaamde ‘vrije radicalen’ die schade toebrengen aan je weefsels. Een goed werkend enzymsysteem bepaalt of je een goede ontgifter bent. Dat heeft ook met erfelijkheid te maken. Zo breken de meeste Japanners alcohol slecht af en zullen goedkoop dronken worden.
Tweede fase
In de tweede fase van ontgiften maakt je lever de al omgezette gifstoffen uit fase 1 wateroplosbaar. De gifstoffen worden gebonden aan andere stoffen om het uitscheiden te bevorderen. In deze fase is het echt de bedoeling dat je de rommel kwijtraakt. Als fase 2 niet goed werkt, kun je daar ziek van worden omdat je lichaam niet in staat is om zich van de schadelijke stoffen te ontdoen. Door het eten van asperges kun je erachter komen of je een goede ontgifter bent De zwavelverbindingen uit de asperges moeten in fase 2 gebonden en uitgescheiden worden. Lukt dit niet goed, dan zal je urine sterk ruiken. Interessant om eens uit te proberen.
Voedingsmiddelen die de ontgifting in fase 2 stimuleren
- ui, knoflook, prei
- artisjok, witlof, andijvie
- kruiden zoals mariadistel, paardenbloem
- vette vis
- olijfolie
- tomaat
- avocado
- beweging
Zowel in fase 1 als fase 2 is de ontgifting afhankelijk van de vitamines A en D, en omega-3-(vette vis)-vetzuren. Zorg dus dat je deze volop binnenkrijgt om op een gezonde manier je lichaam vrij te kunnen houden van gifstoffen.
Dit remt het ontgiften
- suiker
- alcohol
- roken
- cafeïne
- theïne
- stress
- lactose
- paracetamol
- gebrek aan beweging
Een goede conditie van je darmen is medebepalend voor het goed ontgiften. Lekkende darmen kunnen ervoor zorgen dat afvalstoffen weer terug in de bloedbaan komen. Ontgiften doet je lichaam te allen tijde, maar je kunt je lichaam enorm helpen door veel groenten en fruit te eten, het liefst biologisch (weg met de pesticiden!).
Zo kun je ontgiften
- beweeg
- drink voldoende
- verzorg je lichaam met natuurlijke verzorgingsproducten
- eet veel groenten en fruit (liefst biologisch)
- eet veel noten, zaden en eieren
- eet gezond vlees (liever niet rood) en vis, wild of biologisch
Wil je meer weten over ontgiften? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!