Nikkelallergie

Door Pamela van Booren, 5 januari 2021
Deel blog:

Nikkel is een zwaar metaal dat voor kan komen in allerlei metalen voorwerpen binnen je lichaam (implantaten) en buiten je lichaam (cosmetica en voeding). Hierbij geldt ‘de dosis bepaalt het vergif’. Niet iedereen die nikkel binnenkrijgt reageert daar even heftig op. Een nikkelallergie bouwt zich vaak op in het lichaam. Als je eenmaal allergisch bent, blijf je er levenslang gevoelig voor. Naar schatting hebben vooral vrouwen 10-30% hiermee te maken. Mannen veel minder.

Wat voor symptomen kun je hebben?

De overduidelijkste symptomen die je kunt hebben zijn vooral huiduitslag in de vorm van bultjes, blaartjes of een droge huid en rode huid (bij een contactallergie zelfs in de vorm van het voorwerp wat je huid heeft aangeraakt, bijvoorbeeld een 2 euromunt of een horloge).

Bij oorbellen kun je opgezette oorlellen krijgen. Dit kan een eerste aanwijzing zijn dat je gevoelig bent voor nikkel.

Er bestaat voor hele gevoelige mensen ook mogelijk nog zoiets als het Systemische Nikkel Allergie Syndroom. Dit is overigens nog niet regulier erkend, maar toch kun je wel degelijk bij de onderstaande klachten baat hebben bij een nikkelbeperking. Dit heeft te maken met dat je een stapeling van nikkel in je lichaam kunt hebben. De mate van stapeling bepaalt dan de mate van allergisch reageren.

De symptomen van systemische nikkelallergiesyndroom (SNAS) zijn zeer divers:

 • eczeem waar geen direct contact is geweest met nikkel
 • roodheid van de huid, dermatitis, schilfers, branderig gevoel van de huid
 • baviaansyndroom (roodheid of eczeem op/tussen de billen)
 • jeuk, netelroos en bultjes die uiterlijk lijken op puistjes
 • acné
 • misselijkheid en braken
 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • duizeligheid
 • rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies)
 • onverklaarbare gewichtstoename of gewichtsverlies
 • ademhalingsproblemen
 • aften en ontstekingen van de mond en tandvlees
 • opgeblazen gevoel, opgezette buik, gastritis, brandend maagzuur
 • constipatie en diarree
 • terugkerende infecties
 • fibromyalgie, pijn in de gewrichten, chronische vermoeidheid syndroom, spierpijn
 • gevoel van algehele malaise
 • nierproblemen
 • hartklachten
 • kanker

Astma en rhinitis kunnen vooral voorkomen bij degenen die werken met metaal. Door het inademen van nikkeldeeltjes kunnen deze symptomen ontstaan. (bron nikkel-vrij.nl en natuurdietisten.nl)

Nou zegt het niet dat bovenstaande klachten meteen betekenen dat je teveel nikkel in je lichaam hebt, maar het kan een aanwijzing zijn om het verder te onderzoeken.

Hoe kom je erachter of je een nikkelallergie hebt?

Het is mogelijk om via de allergoloog een huidplaktest te doen waarbij gekeken wordt of je allergisch bent voor nikkel. Daarnaast is het mogelijk om via onze therapeuten een zware-metalen-test te doen. Hierbij wordt gekeken of je lichaam een afweerreactie geeft tegen bepaalde zware metalen.

Je kunt ook een natuurgeneeskundig therapeut bezoeken om je bijvoorbeeld door middel van elektro-acupunctuur te laten doormeten om te zien of je op bepaalde voedingsbestanddelen reageert.

Daarnaast kun je ook een nikkelbeperkt dieet doen. Alleen dit vraagt om behoorlijke inperking van wat je eet. Je kunt dit beter met een specialist/diëtist bespreken om voedingstekorten te voorkomen. Je eet dan minimaal een maand zo min mogelijk nikkelrijke voeding om te zien of dit helpt bij jouw klachten.

Kijk voor goede natuurdiëtisten op: www.natuurdietisten.nl

Waar zit het in?

Nikkel zit dus in allerlei voorwerpen, maar ook voeding is rijk aan nikkel. Helemaal nikkel vermijden in je voeding is onmogelijk, maar je kunt wel de hoeveelheid nikkel die je binnenkrijgt zoveel mogelijk verlagen zodat je zo min mogelijk reacties hebt. Lees verder voor meer informatie.

Wat kun doen aan een nikkelallergie?

Probeer contact zoveel mogelijk te beperken

Opletten met nikkelrijke voorwerpen, cosmetica en nikkelrijke voeding. Helaas bevatten gouden of zilveren sieraden vaak ook nog een gedeelte nikkel, hoe goedkoper het sieraad, hoe waarschijnlijker.

Ontgiften

Je kunt de ontgifting van je lichaam ondersteunen zodat zware metalen als nikkel zo soepel mogelijk je lichaam verlaten. Hiervoor zijn een goede lever- en nierontgifting, en goede stoelgang essentieel. Bij deze ontgifting zijn bepaalde stoffen van belang die in je voeding moeten zitten of die je aanvult met supplementen. Ontgifting wordt ondersteund door voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B, magnesium, zink, selenium en zwavel, en voedingsmiddelen zoals felgekleurde (gele, rode, blauwe, oranje) vruchten, (groene) groenten, knoflook, rozemarijn, geelwortel, gember, biet, wortel, sla, witlof, kool, kwark, cottage cheese en ei.

Goede stoelgang

Je kunt een goede stoelgang stimuleren door voldoende vezels te eten en voldoende water en kruidenthee te drinken; zeker anderhalve liter per dag.

Zwavelrijke en groene voeding

Je kunt voldoende zwavelrijke voeding eten. Dit zit vooral in alle soorten kool: paksoi, witte, rode kool, boerenkool, broccoli, spruitjes etc. Deze voeding is rijk aan magnesium, zwavel en andere antioxidanten die je lichaam beschermen en de ontgifting bevorderen. Daarnaast levert deze voeding belangrijke stoffen (zoals glutamine en cysteïne) om zelf de zeer belangrijke antioxidant glutathion aan te kunnen maken. Glutathion levert net als alle andere antioxidanten een belangrijke bijdrage aan de bescherming van alle weefsels.

Bepaalde voeding vermijden

Je kunt om te beginnen voeding die rijk is aan nikkel vermijden. Dit gaat vooral om peulvruchten, chocola, sojarijke producten, noten en zaden, en volle granen (waaronder ook het populaire en gezonde havermout). Helaas zitten hier ook relatief gezonde producten bij. Daarom is het uitzoeken waar jouw tolerantiegrens ligt in wat je binnen kunt krijgen. Raadpleeg hiervoor dus een diëtist. De ketogeen-aanhanger (een dieet waarbij je bijna geen koolhydraten eet) zal hier blij van worden, want vlees bevat relatief weinig nikkel.

Kraan ’s ochtends even laten lopen

Simpele maar handige tip: laat ’s ochtends 30 seconden de kraan doorlopen, drink geen heet water uit de boiler en kook daar niet mee. Daarmee vermijd je opgehoopt nikkel in de leidingen.

Lekker zweten

Ga lekker naar de sauna en ga sporten. Dit is heel belangrijk om je afvalstoffen kwijt te raken.

Vermijd roken

Rook is rijk aan cadmium en nikkel! (als je wilt stoppen, kan ons blog Stop met roken door je hersenstofwisseling te ondersteunen je wellicht hierbij helpen)

Tot slot

Een nikkelallergie is helaas een allergie voor het leven. Het kan zeker bij een gevoeligheid die ook met voeding versterkt wordt, een heel traject zijn om daar je weg in te vinden. Als je dat eenmaal hebt gevonden is er wel goed mee te leven. Met behulp van een diëtist, aangepaste cosmetica, het uitselecteren van voorwerpen die je op je huid draagt en een gezonde voeding, kun je een heel eind komen.

Er moet nog veel meer duidelijk worden hoe groot de rol van voeding hierin is, dus daar is nog meer onderzoek naar nodig.

Uiteraard kunnen we je helpen met advies of supplementen om je hierin te begeleiden. Neem hiervoor contact met ons op: info@vanderpigge.nl of 023-5312454

Wil je een afspraak maken met een van onze therapeuten? Mail dan naar consult@vanderpigge.nl

Er wordt dan contact met je opgenomen voor een afspraak.

Vind je onze blogs ook zo leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan nu aan op onze homepage onderaan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!

Nikkelhypersensitiviteit en -toxiciteit – natuurdietisten.nl

Kookgerei zonder nikkel – Nikkelvrij ~ Gezond leven met nikkelallergie (nikkel-vrij.nl)

Zware metalen en onbegrepen klachten – natuurdietisten.nl

Nikkelallergie | huidinfo.nl – uitleg van de dermatoloog

Glutathion, Moeder van alle Antioxidanten | Ortho Health Foundation (sohf.nl)

Deel blog:

2 reacties

 1. Truce schreef:

  Is t mogelijk dat je door steunzolen, waar nikkel in zit, ook eczeem van aan je voeten kan krijgen? Ik had bij de allergie test, blaren.
  Zink te kort en gevoelig voor fructose.
  Sinds corona huiduitslag, handen en voeten.
  Ik hoor graag als mijn gedachten de juiste kant op gaan

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Truce,
   Ja een contactallergie met nikkel kan inderdaad tot huidproblemen leiden, dat klopt.
   Het is dan zinvol om het contact zoveel mogelijk te mijden. Voor verder advies wil ik je vriendelijk verzoeken om ons even te bellen, want we kunnen helaas geen medische adviezen online verstrekken vanwege wetgeving.
   Ons telefoonnummer is 023-5312454. We helpen je graag verder en zien graag je telefoontje tegemoet.
   Hartelijke groet – Pamela

Reactie plaatsen