MSM, wat is dat?

Door Pamela van Booren
Deel blog:

MSM is een van de meest voorkomende mineralen op aarde

MSM is een belangrijk onderdeel van aminozuren en vrijwel alle eiwitten. De volledige naam van deze afkorting is nogal ingewikkeld en lang Methyl Sulfonyl Methaan. Dit is eigenlijk een mooi woord voor organisch gebonden zwavel. Veel mensen zijn wel bekend met de anorganische vorm van zwavel: de gele stinkende zwavel die bijvoorbeeld in de nabijheid van vulkanen voorkomt of de penetrante geur van een rot ei. Sulfiet uit wijn is ook niet onbekend, ook dat is een zwavelverbinding.

Waarom zijn wij zo enthousiast over MSM?

MSM is een bijzondere stof waar veel onderzoek naar gedaan is. Dit mineraal zorgt voor structuur en elasticiteit. We zouden wat dat betreft ook kunnen zeggen: MSM betekent Mega Soepel Meebewegen. Als we er een tekort aan krijgen dan worden onze weefsels stijver en minder elastisch. Het gevolg is dus dat onze spieren stijver en onze kraakbeenkussens minder veerkrachtig worden. Onze cellen worden door een tekort ook minder doorlaatbaar waardoor we onze voedings- en afvalstoffen minder goed vervoeren. De boel vervuilt. Goed doorlaatbare cellen zijn essentieel voor een goede stofwisseling. Het blijkt dat MSM naarmate we ouder worden nog noodzakelijker wordt voor ons lichaam én dat we er sneller een tekort aan kunnen krijgen. MSM komt voor in ons voedsel, maar is heel vluchtig en gaat bijvoorbeeld tijdens het koken al verloren.

Waar kun je het voor gebruiken?

Zwavelhoudende aminozuren uit voeding – en ook een mineraal als MSM – zijn belangrijk voor de ontgifting via de lever. Het is een tamelijk onderschatte stof. MSM is belangrijk voor het onderhoud van de huid, onder andere voor het collageen (krijgen we een mooi strak huidje van) en voor het onderhoud van onze gewrichten, spieren en botten.

Veiligheid
Het is een veilige stof om in te nemen. Verwerkt in een crème wordt het ook goed door de huid opgenomen.

Aanvullend stoffen
MSM werkt in het lichaam graag samen met andere stoffen, zoals de B-vitamines en vitamine C.

Gevoeligheid
Het kan ook gewoon gebruikt worden bij mensen met een sulfietgevoeligheid.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar info@vanderpigge.nl. We beantwoorden je vragen graag.

Deel blog:

replies are closed