• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Luizen

Door Sophie van Rijn, 14 september 2018
Deel blog:

De scholen zijn weer begonnen en het eerste rondje luizenpluizen zit er voor de luizenmoeders weer op. Een steeds weer terugkerend ritueel om te voorkomen dat de koppies van onze kinderen worden stuk gebeten. Tot afgelopen schooljaar waren we bij ons thuis gelukkig gevrijwaard van alle toestanden die daarbij komen kijken. Helaas, afgelopen schooljaar waren we dan toch aan de beurt. Wat een ellende. Gelukkig werk ik bij van der Pigge en hadden we heel wat middeltjes paraat. Daarover later meer.

De luis

Eerst, wat zijn luizen eigenlijk? Hoe krijg je ze? En vooral, hoe zorg je dat je ze niet krijgt?
De luis is een klein, heel klein insect (2,5 tot 3 mm) dat leeft van menselijk bloed. Ze zijn bruin tot grijs gekleurd, enigszins afhankelijk van de haarkleur van de gastheer of -vrouw. Wanneer je ze onder de microscoop bekijkt zie je dat ze een beetje op een kreeftje lijken.

Een prehistorisch beestje

Een leuk weetje is misschien wel dat de luis al ontzettend oud is. Uit DNA-onderzoek van de luis blijkt dat de eerste luizen al 770.00 jaar geleden ontstonden. Hij gaat al aardig lang mee dus, die plaaggeest. Dat het een plaag is blijkt wel uit het feit dat de luis het meest wijdverspreide insect is dat we kennen.

Ons hoofd, de perfecte woonplaats

De luis is zo ontworpen dat de beste plek om te leven ons hoofd is. Daar is de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal. Daar kunnen ze zich makkelijk vasthouden aan ons haar met pootjes die daar speciaal voor gemaakt blijken te zijn. En daar hebben ze gemakkelijk toegang tot het voedsel waar ze van leven: ons bloed.

Jeuk

Een mooie samenwerking zou je denken: wij het haar en de luis een plek om te wonen en een voedselbron. Ware het niet dat de luis om aan ons bloed te komen een klein gaatje in ons hoofd maakt. Daarbij spuugt hij gelijk een beetje bloedverdunner in het gaatje. En daar zit ‘m de crux, voor die bloedverdunner zijn wij allergisch. Die geeft een onstopbare jeuk. Toch iets over het hoofd gezien bij het ontwerpen van de luis? Wat mij betreft wel. En dus willen wij de luis niet. In ieder geval niet op ons hoofd of op het hoofd van onze kinderen.

Hygiëne?

Maar hoe voorkom je dat? Eerlijk gezegd is dat bijna niet te doen. Ze zeggen wel dat hygiëne er mee te maken heeft, maar uit onderzoek blijkt dat de luis juist houdt van schoon, goed verzorgd haar. Kinderkoppies verwaarlozen dan maar? Zo ver willen we niet gaan. De luis springt van hoofd naar hoofd. Erop letten dat je niet met de hoofden heel dichtbij elkaar zit kan dus preventief werken. Maar zie dat maar eens te voorkomen op school of kinderdagverblijf. Of wat te denken van selfies maken en ander gezamenlijk schermplezier?

Tea Tree en blijven kammen

Er wordt wel gezegd dat luizen niet houden van de geur van Tea Tree. Smeer dat achter de oren en onder in de haargrens bij de nek (de plekken waar de luis het liefste woont) en ze nemen de benen. Dat is overigens niet bewezen, maar proefondervindelijk blijken mensen er succes mee te hebben.

En verder luizenpluizen en kammen, kammen, kammen. Om ervan af te komen, maar ook om te voorkomen dat ze jouw hoofd of het hoofd van jouw kinderen tot woonplaats bestempelen. En is het mislukt? Is het die plaaggeesten toch gelukt je hoofd te bevolken? Dan zijn er gelukkig natuurlijke middelen om zo snel mogelijk weer van ze af te komen. Allereerst natuurlijk weer kammen, kammen, kammen. Wonen ze eenmaal op je hoofd dan is twee keer per dag kammen met een echte luizenkam van groot belang.

Tea Tree en shampoo

En er zijn meer dingen die je kunt doen. Wij verkopen in de winkel een aantal goede middelen op natuurlijke basis die ingezet kunnen worden in de strijd tegen de luis. Meestal te gebruiken als een soort shampoo. Verder kan ook nu de Tea Tree soelaas bieden. Het haar wassen met shampoo en een paar drupjes Tea Tree kan de luizen afschrikken en doen besluiten hun kamp elders op te zetten.

Appelazijn

Zelf had ik uiteindelijk veel succes met een spoeling met appelazijn, 1 deel water op 1 deel appelazijn. Het haar flink nat maken en dan over het haar verdelen en een nacht in laten trekken. De volgende dag goed uitspoelen en eventueel wassen met shampoo met daarbij een beetje Tea Tree. Bij alle adviezen geldt, herhalen, herhalen, herhalen. Net zoals kammen, kammen, kammen.

Neten

Een luis legt eitjes, neten. De neten doen er ongeveer 10 dagen over om uit te komen. Soms iets langer, soms iets korter. Omdat het best lastig is om alle neten te verwijderen met de kam is daarom mijn advies om minstens twee weken te blijven kammen en in die periode de gekozen behandeling regelmatig te herhalen.

Mocht je nu al te kampen hebben met een luizenplaag en niet goed te weten wat te doen? Schroom niet, kom langs in de winkel of bel op het telefonisch spreekuur of stuur ons een mail. We helpen je graag verder.

Deel blog:

Reactie plaatsen