Lipstick bevat schadelijke stoffen

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Bij onderzoek van lipsticks ontdekten Amerikaanse wetenschappers een cocktail van stoffen in lipstick die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze vonden onder meer lood, cadmium, chroom, aluminium en nog vijf andere metalen.

De onderzoekers van de Universiteit van California testten 32 verschillende soorten lipstick en lippenbalsem die te vinden zijn in de meeste Amerikaanse grootwarenhuizen en drogisten. Ze ontdekten onder meer metalen zoals lood, cadmium en chroom. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat cosmetica dergelijke metalen bevat. “De metalen detecteren is daarom niet waar het hier om draaide, wel de concentraties”, zegt Katharine Hammond, hoogleraar Milieu- en Gezondheidsstudies. “Sommige van die metalen komen voor in concentraties die op lange termijn de gezondheid kunnen schaden.”

Als de lipstick niet terechtkomt op een servet of glasrand, wordt hij langzaam door het lichaam geabsorbeerd. De onderzoekers berekenden dat er zo bij gemiddeld gebruik ongeveer 24 milligram per dag wordt opgenomen.
Wie intenser gebruik maakt van lipstick door het meerdere keren per dag aan te brengen, kan tot 87 milligram binnenkrijgen.

Bij gebruik van lipstick die bijvoorbeeld chroom bevatten, kan dat een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Chroom wordt in verband gebracht met maagkanker. Een intensief gebruik van lippenstift kan ook tot een te hoge blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan leiden. In het geval van mangaan kan een lange blootstelling schadelijk zijn voor het zenuwsysteem.

In 24 van de 32 stalen werd ook lood gevonden, maar de concentratie was niet hoog genoeg om van een risico te spreken voor volwassenen. De onderzoekers maken zich wel zorgen over gebruik van lipstick door kinderen.

Strengere regels
De onderzoekers roepen de Amerikaanse overheid op om strengere regels op te leggen aan de industrie. Momenteel zijn er in de VS geen richtlijnen voor wat betreft de concentratie aan metalen in cosmetica. Dit in tegenstelling tot de EU waar cadmium, chroom en lood verboden zijn in schoonheidsproducten.

“Ik ben van mening dat het Voedsel- en Geneesmiddelagentschap FDA hier meer aandacht moet voor hebben” zegt Sa Liu, een van de wetenschappers die meewerkt aan het onderzoek. “De lipsticks en balsems die we hebben onderzocht zijn merken die overal in de winkel verkrijgbaar zijn. Op basis van deze studie is een grotere en meer diepgaande studie van lipstick en schoonheidsproducten in het algemeen wenselijk.”

Bron: Trouw december 2013

Vrij recent werd hierover ook weer bericht in Trouw.

Wist je dat we in onze winkel allerlei natuurlijke cosmetica hebben? Waaronder natuurlijke make-up zoals lipsticks van Boho en Dr. Hauschka. Kom snel eens kijken naar jouw favoriete kleur. Daarnaast verkopen we in onze webshop natuurlijke huidverzorging zonder chemicaliën.

Deel blog:

2 reacties

 1. Joep schreef:

  waarom word men niet op actent gemaakt voor schadelijke stoffen in de lippenstiften voor het milieu en de parfum, haar spray

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Joep,

   Hartelijk dank voor je vraag.
   Dit artikel is in 2014 geschreven op basis van een onderzoek naar de schadelijkheid voor de gezondheid.
   Het is zeker steeds belangrijker om naar de impact te kijken van cosmetica op het milieu.
   Dit is een nieuw stuk onderzoek waar nog veel meer aandacht voor dient te komen.
   Hier zal vast in de toekomst ook een artikel over geschreven worden.

Reactie plaatsen