Webwinkel

Koud douchen als een bikkel!

Zoals je in het vorige blog Afzien is gezond, het nut van kou hebt kunnen lezen, is dagelijks koud douchen enorm gezond. Het versterkt je immuunsysteem, maakt je blij en ontspannen, gaat overgewicht tegen en optimaliseert de snelheid van je basaalmetabolisme. Leer koud douchen als een bikkel. Kou is je bondgenoot!

Koud douchen: hoe het niet moet

Gewoon onder de koude straal stappen en tanden op elkaar? Minder goed idee. En ook niet zo’n gezonde methode, want dan blokkeer je en we willen juist je doorstroming lekker op gang brengen en ook je mind meenemen. Maar hoe doe je het dan wel? Hoe kun je nog een beetje genieten van het afzien, zeg maar?

 

Opbouwen van kou

Koud douchen is met name geschikt om in de ochtend te doen, vanwege de kick en de helderheid die het je geeft. Ga eerst gewoon warm douchen. Doe je ding en warm lekker op totdat je je ontspannen en comfortabel voelt.

Zet dan de koude kraan aan. Maar: bouw het rustig op, zowel in temperatuur als in duur en exposure. Begin dus met lauwig-koud water. Wat de eerste paar keren ook goed kan werken, is de koude kraan vol aanzetten terwijl het warme water loopt, en dan de warme kraan in etappes langzaam dichtdraaien zodat het water steeds kouder wordt. Of je thermostaatkraan gewoon geleidelijk terugdraaien natuurlijk.

Dit is echter alleen voor de eerste paar keer geschikt; het is namelijk ook de kick van de plotselinge overschakeling naar de kou die de heilzame effecten van een koude douche teweegbrengen. Maar om te wennen is geleidelijk terugdraaien de eerste paar keer een goede optie.

Ga vervolgens oefenen met in één keer overschakelen naar koud water. Dat hoeft nog steeds niet meteen de bikkelharde-man-met-de-hamer-kou te zijn die er ’s ochtends in de winter waarschijnlijk uit je douche komt stampen, maar maak ‘m wel goed koud. Ben je daar na een aantal keer aan gewend en durf je het aan, probeer dan eens alleen de koude kraan. Blijf ademen!

Opbouwen van exposure

Douche de eerste keren niet meteen je hele lijf tegelijk, maar doe lichaamsdeel voor lichaamsdeel.

Begin met je voeten en onderbenen, vervolgens je bovenbenen, liezen en billen. Douche daarna je hele armen. Vervolgens je borst, buik, schouders en hoofd. Bewaar je onderrug voor het laatst. Doe je hoofd op het laatst nog een keertje extra.

Als je na een paar dagen goed gewend bent geraakt aan de koude kick, kun je proberen om gewoon onder de douchestraal te blijven staan en de kraan naar koud te draaien.

Héél belangrijk: koel je hoofd altijd goed! Als je je hoofd onvoldoende koelt, dan kan de extra warmte die je lichaam gaat produceren sneller naar je hoofd stijgen. Met hoofdpijn tot gevolg. Houd je hoofd dus een beetje langer of een keertje extra onder de koude douche. En ook hier geldt weer: voel goed waar je grenzen liggen en bouw het op! Want ook te veel kou op je hoofd kan tot hoofdpijn leiden… brainfreeze!

Opbouwen van duur

Begin met een seconde of tien, daarna een halve of hele minuut en kijk de volgende dagen of je het steeds een beetje langer kunt uithouden. Dit kan per dag wisselen. Houd ook rekening met je status en basisenergie: wees wat gematigder en milder voor jezelf als je slecht hebt geslapen, heel moe bent of menstrueert bijvoorbeeld.

Daag jezelf uit, maar wees altijd lief en compassievol voor jezelf en bewaak je grenzen goed.

Aaaaaademmmm

Diep ademhalen brengt extra zuurstof naar je cellen, wat behoorlijk nodig is wanneer je lichaam zo acuut in actie moet komen om zich aan te passen aan de kou. Om ervoor te zorgen dat je niet instinctief je adem inhoudt wanneer je het koude water voelt, begin je daarom met een paar keer goed diep doorademen vóórdat je de koude kraan aanzet. Blijf de hele rit onder de koude straal goed diep doorademen en let erop dat je niet verkrampt, blokkeert of je adem instinctief vast gaat zetten. Gillen op de uitademing kan ook lekker zijn om spanning los te laten en te blijven stromen. Goedemorgen, buren! En zoals Wim Hof zegt: no ego, we go!

Nog een verder weetje; volgens Wim Hof mag de temperatuur van het water maximaal 15 graden zijn om er effect van te ondervinden. Ons leidingwater is 10-14 graden. Dit kan per seizoen verschillen door de buitentemperatuur. Een mengkraan is optimaal, omdat een thermostatische kraan deze lage temperaturen vaak niet kan halen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os