Webwinkel

Koude pastasalade ‘goed voor je darmflora’

Een pastasalade die goed is voor je darmflora? En wat moet je dan met de hoeveelheid koolhydraten die zorgen voor een hogere suikerspiegel? Als je gekookte pasta laat afkoelen verandert het zetmeel namelijk langzaam van samenstelling. Dit heet retrogradatie. Het wordt omgezet in resistent zetmeel. Je darmen kunnen dit zetmeel niet goed meer afbreken en die onverteerde delen gaan netjes naar je dikke darm waar ze dienen als voeding voor je goede darmflora. Het beste is wel om voor volkorenpasta te kiezen. Dat zorgt voor een langzamere stijging van je suikerspiegel.

 

Andere bronnen van resistent zetmeel

Bonen en linzen bevatten van zichzelf ook resistent zetmeel, dus deze kan je goed toevoegen aan je koude pastasalade. Een afgekoelde zoete aardappel scoort 3 keer hoger dan een gewone aardappel qua resistent zetmeel, dus je kan er ook nog blokjes geroosterde zoete aardappel toevoegen. Pasta en aardappelen die na het koken zijn afgekoeld bevatten minder calorieën dan hun vers gekookte versies.

Hoe bouw je een koude pastasalade op?

Afhankelijk van het aantal personen, kook je per persoon 100 gram pasta. Je laat dit helemaal afkoelen.

Je voegt hier naar behoefte hier een bonensoort aan toe in een hoeveelheid die je zelf prettig vindt.

Je roostert 100 gram zoete aardappel in de oven en laat dit ook helemaal afkoelen.

Naar behoefte voeg je diverse groente en/of sla toe.

Voeg nog wat noten en/of zaden toe.

Maak een dressing met olijfolie, azijn/citroen, mosterd, zout, peper en eventueel wat suiker.

En voilà, je hebt een heerlijke voedzame lunch vol met resistent zetmeel waar je dikkedarmbacteriën superblij van worden!

Recept

  • 250 gram zwarte of kidneybonen
  • 1 aubergine of courgette
  • 1 gele of rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram verse cherrytomaten
  • klein blikje mais
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 100 gram gekookte afgekoelde penne of andere volkorenpasta
  • 70 gram pesto
  • Een halve uitgeperste citroen

Je kan hier dus zelf ook nog geroosterde zoete aardappel aan toevoegen en zaden/noten.

Bereiding

Je kan een dag van tevoren de bonen koken. Maar dit hoeft niet perse.

Je kan de zwarte bonen 8-12 uur weken in 2 liter koud water. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Breng met ruim koud water aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Als je daar geen zin in hebt, kan je ook zwarte bonen in blik kopen.

Snijd de aubergine/courgette en gekleurde paprika in stukjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn. Halveer de cherrytomaten. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de olie in een hapjespan en bak de aubergine en paprika 5 min op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, tomaat en tijm toe en bak 5 min mee.

Kook ondertussen de penne gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking .

Giet de zwarte bonen af. Meng samen met het groentemengsel en de pesto door de pasta. Pers de citroen uit en roer erdoor.

Dit recept is dus voor de volgende dag of dezelfde dag.

Zo heb je een salade die

  • rijk is aan resistent zetmeel, groente, noten en zaden en eiwitten
  • goed is voor je darmflora, spijsvertering en weerstand
  • minder calorieën bevat dan als je het net gekookt zou eten

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os